Ne kiekvienas nori būti verslininku. Bet jei jaučiate tai savo kraujyje ir mintis nutraukti kančias samdomame darbe jums neduoda ramybės, jūs privalote to imtis. Apdovanojimas, tai ne tik pinigai, iš tikrųjų, daugelis verslininkų pačioje pradžioje jų net neturi. Faktas ir tai, kad daugelis verslų žlunga. Tad kodėl aš vis dar siūlau jums pradėti savo verslą?

Kodėl naudinga mylimą veiklą paversti pragyvenimo šaltiniu dalinasi Evelina Tamulaitienė. Palikusi nuolatinį darbą ir pradėjusi savo verslą ypatingai konkurencingoje rinkoje, ši moteris šiuo metu įgyvendina penkis sėkmę nešančius projektus.

Sužinosite dešimt priežasčių, kodėl sukurti savo verslą buvo geriausias sprendimas šios moters gyvenime.

1. Visi „kas jeigu..?“, kurie stabdė jus iki šiol, dings iš jūsų gyvenimo.

Tai nereiškia, kad tapsite nutrūktgalviais ir neapsvarstysite rizikos faktorių. Tačiau, daugelis iš mūsų jaučiame aistrą kažkokiam dalykui ir esame to vedami. Man tas dalykas – kūryba. Ir jei tame mes jaučiamės esantys talentingi, tai reiškia, kad galime būti ir ypatingai geri, ir net puikūs. Nėra geresnės priežasties paversti to didesne gyvenimo dalimi, neišnaudoti talentai virsta kliūtimis jūsų gyvenimuose.

O kas jeigu konkurencija bus arši? Kas jeigu gali trūkti lėšų? Kas jeigu mes niekad išvis nebūsime pastebėti? Po šių „kas jeigu...“ mes pasiliekame savo nuolatiniame darbe nuo 8 – 18 val. nes tai mus priverčia jaustis saugiais, toliau neapkęsdami 70% laiko savo dienoje.

Bet kas jeigu jūsų darbas toks nuobodus, kad varo jus iš proto? Kas jeigu jūsų visiškai nebedžiugina prasidedanti darbo diena? Kas jei vienintelis dalykas palaikantis jūsų gyvybę tą dieną, yra grįžimas namo ir darymas to, kas jums iš tikrųjų patinka?

„Pradedu savo verslą“ iš pradžių gali skambėti šiek tiek bauginančiai, bet užtikrinu, kad tai geriausias kelias paleisti iš savo gyvenimo prasčiausią galvoje besisukančią plokštelę „kas jeigu...“, ypatingai, jei jūs vis dar gyvenate sau ir neturite šeimos, kurią jums reikia išmaitinti. Jūs neturite ko prarasti, tik labai daug ką įgyti.

2. Jūsų mokymosi procesas vyks žaibišku greičiu.

Vienas iš tų dalykų, kurių išmoksite pradėdami savo verslą, tai - mokymasis. Skamba kaip paradoksas. Bet būdami samdomais darbininkais išmokstate kokią rolę turite prisiimti savo kompaninijoje ir pagrindinę informaciją apie tai kokioje industrijoje dirbate. Būdami savo pačių viršininkais turite išmokti viską – marketingas, rinkodara, apskaitos, įvairios financinės operacijos. Turėsite žengti koja kojon su naujausiomis technologijomis, įrankiais, vartotojų paklausomis ir visomis naujienomis paliečiančiomis jūsų verslą. Išmoksite tiek, kiek nei viena mokykla, nei vienas universitetas jūsų neišmokė. Net nepajusite, kaip tapsite tais, kurie mokosi visą gyvenimą ir myli iššūkius išmokti kažką naujo.

Progresuosite gyvenime taip pat, kaip savo versle.

3. Jūsų mąstymas taps nepriklausomas ir suprasite kaip pasikliauti savo vidine nuojauta.

Norėdami pradėti savo verslą, turėsite daug mąstyti savarankiškai. Nesvarbu ar pradėsite verslą vieni, ar turėsite kolegą, tačiau turėsite priimti daug sprendimų, kurių už jus nepadarys viršininkas ir neturėsite komandos su kuria galėtumėte pasitarti dėl savo idėjų. Vėl ir vėl išmoksite priimti sprendimus savarankiškai ir jūsų ryžtas augs kartu su jumis. Išmoksite pasikliauti savo intuicija, nes niekas geriau už jus nesupras, ko norite iš šio verslo, tik jūs patys.

Tai ganėtinai malonus jausmas, kai suvokiate, kad kiekvienas sprendimas yra jūsų rankose. Nebereikia ieškoti kompromisų su kolegomis ar tartis su viršesniais už jus. Priimate sprendimus už kurių sėkmę esate atsakingi jūs patys.

4. Kasdien į darbą keliausite su entuziazmu ir motyvacija.

Skamba neįtikėtinai? Tačiau būtent šių dalykų stoka sename darbe mane ir privertė imtis savo verslo. Niekas gyvenime neprivers jūsų jaustis laimingu taip, kaip savo svajonių įgyvendinimas. Įsivaizduokite, kad galite tai daryti kasdien. Bemiegės naktys dabar jūsų gyvenime bus dėl to, kad realybė pagaliau jus džiugina labiau nei sapnai. Negalėsite sustoti galvoti apie įvairias idėjas, strategijas, seksite savo konkurentus ir mintyse nepaliausite matyti savo svajonių išsipildymo. Net esant nesklandumas būsite motyvuotas imtis darbo, išspręsti problemas, padidinti pardavimas ir įvykdyti savo planus. Nes šis verslus jūsų ir tik jūsų. Jūs nedirbate niekam kitam, taigi imkitės darbo ir paverskite savo tikslus realybe. Visas vargas atsipirks su kaupu.

5. Suprasite tuos, kurie vis kartoja „Daryk tai, ką myli“.

Kai kurie žmonės niekad nesupranta ir galbūt nesupras, kodėl kažkas gali nuspręsti tapti svajokliu menininku ir vargiai sudurti galą su galu, vietoj to, kad dirbtų geriau apmokamą, bet nemėgstamą darbą. Kai pradėsite savo verslą, suprasite, ką iš tikrųjų reiškia daryti, tai ką mylite ir klausyti savo širdies. Pinigai nėra pagrindinis atlygis. Tikroji dovana yra būti laisvu savo gyvenimo šeimininku ir kurti tai kas jums priklauso ir ką mylite. Išmoksite išmainyti išorinį pasitenkinimą teikiančius dalykus į tai, kas suteiks jums vidinį pasitenkinimą – jūsų verslo sėkmė.

Žinoma, pelningas verslas yra tai, kas įrodo, kad jūs geras verslininkas. Bet, kas iš tikrųjų jus „vežte veš“ tai ne pinigai, bet vidinė pilnatvė, kai kasdien judėsite savo svajonių link.

6. Tapsite drąsesni ir baimės jūsų nebestabdys.

Pradėti savo verslą gali atrodyti bauginanti patirtis bet kuriam už kurio nugaros nestovi turtingi tėveliai, kurie savo pinigine ištaisytų visas padarytas klaidas. Kad ir kaip nuvalkiotai skambėtų, tačiau turite stipriai tikėti savimi ir priimti drąsius sprendimus kasdien vis iš naujo. Nuo apsisprendimo, kad visą savo laiką skirsite šio verslo kūrimui iki investavimo į jį. Tapdami verslininkais kaip niekad greit atsikratysite jus ribojančių nuostatų ir įsitikinimų. Suprasite, kad iš tikrųjų nėra ko baimintis. Pamatysite, kad kiekvieną kartą palikus komforto zoną ji prasiplės ir galėsite nevaržomi imtis naujų dalykų. Išmoksite bendrauti su žmonėmis ir keistis kontaktais, kurie jums pravers pačiu netikėčiausiu metu. Išmoksite veikti, ir veikti taip, kad jūsų nebegąsdins nauja informacija ar dalykai, kurių dar nemokate. Imsitės jų vedami smalsumo ir be baimės. Tai taps įpročiu, kaip ir jūsų asmenybė taps ryški ir charizmatiška, būsite įpratę palikti savo komforto zoną be vargo.

7. Tapsite žmogumi, kuris daro, o ne tik kalba.

Daugelis žmonių daug kalba, tačiau mažai ką iš tikrųjų daro. Būdami verslininku negalite visą laiką tik kalbėti apie savo planus ir jų nevykdyti. Turite tesėti savo žodį. Faktas, kad niekas be jūsų veiksmų neįvyks ir jūsų verslas nepajudės iš vietos. Būdami verslininku suprasite, kad dalykai nenutinka taip, kaip apie juos kalbate, jie nutinka taip, kaip juos darote. Esate savo paties viršininkas, todėl tik jūs ir galite prikelti savo idėjas gyvenimui.

8. Pamatysite kiek ambicingų ir talentingų žmonių yra aplink jus.

Pasakysiu atvirai, būdami verslininku, kartais galite pasijausti vieniši. Bet jei susidraugausite su kitu, tą patį kelią pasirinkusiu žmogumi, suprasite, kad aplink be galo daug nuostabių ir talentingų žmonių, kurie dega noru su jumis pasidalinti savo patirtimi, patarimais ir rekomendacijomis.

Staiga suprasite, kad pasaulis nebeatrodo toks mažas. Visas pasaulis laukia, kol jūs pradėsite atrasti jį, mokytis ir augti. Kuo daugiau įsitrauksite į verslo pasaulį ir bendrausite su žmonėmis iš ten, tuo daugiau galimybių išvysite ir tuo labiau įkvėptas ir užsidegęs jausitės.

9. Niekad daugiau savimi neabejosite.

Pradėti savo verslą gali tik žmogus, kuris turi stiprybės ir pasitikėjimo savimi. Kad žengtumėte žingsnį turite būti atsikratę bet kokiomis abejonėmis dėl savo galimybių. Ir vėliau, procese, jūs įsitikinsite, labai geru pasakymu: „Jei tiki, kad gali – esi teisus, jei tiki, kad negali irgi esi teisus.“

Svarbiausia, kad daugiau niekad nedvejosite ar verta investuoti į save, nes tai vienintelė investicija, kurios iš jūsų niekas neatims.

10. Ieškosite galimybių vėl viską pakartoti.

Galbūt jums pasiseks, o galbūt suprasite, kad verslas ne jums. Bet niekas iš jūsų neatims dalykų, kuriuos išmoksite procese. Pradedant savo verslą ateina suvokimas, kad jūs taip pat kontroliuojate ir esate atsakingas už savo gyvenimą. Tik jūs patys galite sukurti tą pilnatvės jausmą, kuris ateina, kai darote dalykus, kuriuos mylite. Skubėjimas, susijaudinimas, įveiktos baimės, ašaros ir džiaugsmas, o kartais net prakaitas bei nesuskaičiuojamos naktys pramiegotos šalia kompiuterio ekrano – tai patirtys, kurios ateina tik pradėjus kurti savo verslą. Nenorėsite jų išmainyti į nieką kitą ir vis ieškosite galimybės vėl viską pakartoti.

Evelina Tamulaitienė yra UAB "Berklis" marketingo agentūros direktorė, projektų "SEO akademija", "Rašytojų akademija" sumanytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)