Medžiotojams taikomi specialūs reikalavimai

Afrikinis kiaulių maras laukinėje gamtoje šiais metais patvirtintas 274 vietose 417 šernų (80 sumedžiotų ir 337 nugaišusiems). Todėl kovojant su AKM ypač aktyvūs turi būti ir medžiotojai bei laikytis jiems taikomų reikalavimų.

Vienas tokių - šiuo metu visoje Lietuvoje uždrausta šerti šernus. Juos galima privilioti pašaru, bet išpilant ne daugiau nei 100 kg – maždaug du maišus grūdų.

Taip pat taikomi tikslūs nurodymai, kaip reikia elgtis sumedžiojus šerną: gyvūnas turi būti iškart dedamas į maišą. Negalima jo nešti ar tempti, kad neplistų kraujas. Žvėris vežamas į dorojimo vietą. Žvėrių dorojimo vietas turi kiekvienas medžiotojų būrelis. Jas kasmet tikrina bei patvirtina VMVT teritorinis padalinys. Ten gyvūnas nulupamas, išimami viduriai. Skrodžiant kraujas negali būti išnešiojamas – visos atliekos turi būti supilamos į 2 m. gylio duobę.

Gyvūno kraujas, inkstai, gabaliukas kasos ir limfmazgiai paimami tyrimams. Gauti mėginiai pristatomi VMVT teritoriniam padaliniui. Kol nėra atsakymo, ar žvėris užkrėstas, jis turi būti laikomas specialioje dėžėje, šaldytuve. Po 3-4 d. medžiotojai sulaukia atsakymo ir, jei nenustatyta AKM, gali gyvūną pasidalinti ir ruošti maistui.

Medžiotojų sąjungos „Gamta“ prezidento Raimondo Ribačiausko nuomone, svarbiausia afrikinio kiaulių maro kontrolės priemonė ir yra šernų kraujo bei organų tyrimai.

„Svarbiausias reikalavimas yra nurodymas nevežioti mėsos po Lietuvą prieš tai neištyrus. Dezinfekcinės priemonės, taikomos ūkininkams, taip pat labai svarbios, tačiau jos epidemijos nesustabdys, tik apsaugos fermą“, – mano R. Ribačiauskas.

Rajonų medžiotojai aktyviai darbuojasi

Medžiotojų sąmoningumą ugdo ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Nuolatiniais patikrinimais, aplinkosaugininkų reidais, susitikimais su medžiotojais ir kitų tarnybų atstovais bei baudomis už reikalavimų nevykdymą medžiotojai skatinami elgtis atsakingai. Prasižengęs pavienis medžiotojas baudžiamas įspėjimu arba bauda nuo 29 iki 290 eurų, o medžioklės vadovas – nuo 58 iki 1448 eurų. Tačiau atkreipiamas dėmesys, kad nuobaudų taikymas nėra pagrindinis tikslas, svarbu visiems siekti bendro tikslo ir didinti savimonę dėl apsisaugojimo nuo ligos patekimo į ūkį ar medžioklės plotus.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos žiniomis, vieni aktyviausių rajonų, sumedžiojantys daugiausiai šernų, yra Anykščiai, Panevėžys, Kaunas, Kėdainiai.

Anykščių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas-valstybinis veterinarijos inspektorius Dainius Žiogelis informuoja apie Anykščių apylinkėse nustatytus AKM atvejus šernams.

„Šių metų vasario mėnesį medžiotojai bandė suskaičiuoti turimus šernus ir pateikė tokį jų skaičių - 663. Buvo skaičiuojami suaugę, kadangi jauniklių tokiu metu dar nebūna, arba tik pirmieji, kurie neįtraukiami. Iki gruodžio pirmos rajone buvo sumedžioti 1165 šernai, o AKM patvirtintas 19 šernų, 18-oje rajono vietų. Per tą patį laikotarpį, rajone buvo rastos ir ištirtos 122 šernų gaišenos, AKM patvirtinta 89, 66 skirtingose vietose“, – vardija D. Žiogelis.

Jis taip pateikia ir 2014 metų duomenis, kai buvo sumedžiota apie 2000 šernų bei 2015 metų - apie 1600 šernų. Pirmas AKM atvejis rajone užfiksuotas 2015 rugpjūtį, o iš viso jų buvo tik 6 (4 sumedžiotiems, 2 nugaišusiems). Anot specialisto, pirmi šernų mažėjimo požymiai jau pasijautė praeitais metais.

Šiais metais nebuvo nė vieno sergančio šerno

Štai Panevėžio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojas Žydrūnas Vaišvila teigia, kad šiais metais Panevėžio apskrityje nenustatytas nė vienas afrikiniu kiaulių maru sergantis šernas.

„Panevėžio rajone 2016 m. gruodžio 1 dienai yra sumedžiota 1187 vienetai šernų ir rasti nugaišę 5 šernai. Dėl afrikinio kiaulių maro ištirti 612 sumedžioti šernai ir 5 nugaišę. Teigiamų atvejų nenustatyta. Pagrindinės šernų gaišimo priežastys yra šautinės žaizdos, tai yra sužeisti medžioklės metu ir rasti po kurio laiko. Vienas buvo rastas nutrenktas traukinio, kitų gaišimo priežasčių nebuvo galima nustatyti, nes buvo rastos suirusios gaišenos“, – informuoja Ž. Vaišvila.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją