Jau penktus metus šv. Kūčių vakarienės kviečiančiame restorane „Žuvinė“ rezervuotos visos šventinio vakaro vietos. Nuo pat pirmųjų metų dėl tokio sumanymo sėkmės sulaukęs Vilniaus restoranas šiais metais susėsti prie Kūčių stalo kviečia ir Palangoje veikiančiame restorane.

Renkasi tie, kas neranda laiko

Restorano vadovo Vitalijaus Dobromilskio manymu, tokio pasirinkimo negalima vadinti tradicijų laužymu. „Jei žmonės eitų į restoraną, kuriame gaminami mėsos patiekalai, tada būtų tikrai netradiciška. O mes esame žuvies restoranas, visi žinome, kad Kūčių stalą daugiausia ir sudaro žuvies patiekalai“, – aiškina jis.

Pašnekovas prisipažįsta, kad pirmais metais jautė šiokią tokią baimę, kad toks sumanymas nepasiteisins, bet su laiku pastebėjo, kad tokia paslauga žmonėms išties reikalinga.

„Galima sakyti, kad žmonių įpročiai keičiasi. Šventišką vakarienę ne namuose renkasi tiek jauni žmonės, kurie galbūt yra tik dviese, tiek tie, kuriems tos Kūčių tradicijos nėra tokios šventos arba tiesiog norisi kažką pakeisti, treti taip išvengia varginančio vakarienės ruošimo. Juk dabar laikas bėga labai greit, žmonės nespėja pasiruošti“, – apie restorano siūlomą šventinės vakarienės alternatyvą kalba V. Dobromilskis.

Dvylika patiekalų – ant švediško stalo

Restorane šventinį vakarą vakarieniaujama nuo 18 val. iki 21–22 val. Kaip sako V. Dobromilskis, klientai patys renkasi, kada atvykti – kas atvyksta prieš šv. Mišias, kas – po jų, tai patogu, mat senamiestyje įsikūrusį restoraną supa daug bažnyčių.

Restorane klientų laukia švediško tipo stalas, tradiciškai kviečiantis paragauti dvylikos patiekalų.

„Restorano salė talpina apie 60 žmonių, šeimos ar draugai sėdasi prie atskirų staliukų, o nuo švediško stalo gali pasiimti ko nori iš siūlomų 12 patiekalų, kurie padalinti porcijomis. Jei patinka, žmogus tą patį patiekalą gali valgyti du ar net tris kartus. Taip pat galima papildomai užsisakyti ir karštąjį patiekalą, nors į specialų meniu mini karštas patiekalas taip pat įtrauktas“, – pasakoja restorano vadovas ir primena, kad per Kūčias reiktų ne persivalgyti, o visko paragauti po truputį.

Spanguolių kisielius

Kūčių vakarienė restorane vienam asmeniui kainuoja iš anksto nustatytą sumą – 29 eurus.

Siūlo net kisielių ir kūčiukų

„Mūsų siūlomas meniu – tradicinis, nes mes negalime iškreipti tų tradicijų ir siūlyti kažką, kas nepriklauso Kūčių stalui“, – sako V. Dobromilskis.

Vakarienės valgiaraštyje puikuojasi žiobrio terinas su džiovintomis slyvomis, tradiciniu žemaitišku būdu marinuotos keptos stintos, silkės kapotinis su keptomis morkomis ir svogūnais, sterko filė ir kt. Tarp dvylikos siūlomų patiekalų – ir kūčiukai su aguonų pienų bei spanguolių kisielius.

„Tiesa, gal netradiciškai siūlome desertą – aguonų pyragą, nors šiaip vienintelis desertas, kurį galima valgyti per Kūčias, yra mandarinai. Visi kiti skanėstai jau valgomi pirmąją Kalėdų dieną“, – apie saldžias nuodėmes juokdamasis kalba restorano vadovas.

Beje, nuolatiniai restorano klientai į restoraną kreipiasi ir norėdami papildyti savo namuose ruoštą vakarienę – restorano patiekalų užsisako išsinešti. Tarp populiariausių tokių užsakymų – įdaryta lydeka (21 Eur/kg).

Nesureikšminantiems tradicijų

Nustebinti artimuosius prie namuose patiesto stalo kviečia ir restoranas „Valgomasis“. Jau antrus metus restoranas siūlo netradicinius Kūčių vakarienės patiekalus.

„Mes siūlome šventišką vakarienę su neperkeptais, majoneze neskęstančiais patiekalais, šiek tiek įdomesnius, lengvesnius valgius. Mūsų šventinė virtuvė visiškai netradiciška, kur kas modernesnė, galima sakyti, daugiau skandinaviška. Jeigu žmonės nori visiškai tradicinių Kūčių, tuomet reikėtų kreiptis ne į mus“, – juokdamasi sako restorano bendraturtė Agnė Alenovič.

Klientai gali rinktis 10 iš 16 siūlomų šventiško meniu patiekalų. Likusiais dviem patiekalais, kaip sako pašnekovė, žmonės turėtų pasirūpinti patys, kad bent taip prisidėtų prie pasiruošimo šventėms.

Vienas iš populiariausių siūlomo meniu pasirinkimų – sūdyta lašiša, taip pat restorano klientai mielai renkasi silkę skandinaviškai su medaus ir garstyčių padažu, silkę su burokėliais ir putpelių kiaušiniais, skumbrės kapotinį, o kaip alternatyvą tradicinei baltajai mišrainei – bulvių salotos su naminiu majonezu ir kaparėliais, vardija A. Alenovič. Neapsieinama ir be deserto – šiais metais meniu karaliauja šokoladiniai putėsiai su morengais.

Tokios Kūčių vakarienės kaina vienam žmogui – 17 eurų, vaikui – 8 eurai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)