Anot jos, nuo antradienio orai ims vėsti, daugės kritulių, o to, kas dėsis šalyje nuo ketvirtadienio iki šeštadienio, nebuvo jau seniai. Prognozuojama, šals ir iki -25 laipsnių.

Labai šalta – jau ketvirtadienį

„Net artimiausią naktį vietomis pasnigs smarkiai. Temperatūra – 1-6 laipsniai šalčio. Tik pajūryje – iki poros laipsnių šilumos. Dieną didžiojoje šalies dalyje temperatūra išliks neigiama, tik vakariniame pakraštyje, pajūryje gali sušilti iki 2-4 laipsnių“, – informavo V. Ralienė.

Jos teigimu, nuo sausio 5-osios ims stiprėti ir vėjas, tad prasidės pustymai, pūgos, atšals itin jau smarkiai.

„Ketvirtadienį pajusime ryškiausią atšalimą, orų pasikeitimą. Temperatūra naktį – 9-14, o vietomis ir iki 17 laipsnių žemiau nulio. Ir dieną praktiškai nebešils, tik vienu kitu laipsniu. Aukščiausia dienos temperatūra bus 8-13 laipsnių, o rytiniuose rajonuose – iki 15-16 laipsnių šalčio“, – sakė pašnekovė.

Penktadienį bus dar blogiau, o šeštadienis užgniauš ir kvapą

Atsikvėpti negalėsime ir penktadienį – nors snigs mažiau, šaltis bus dar stipresnis. Prognozuojama, kad temperatūra kris iki 17-22 laipsnių šalčio.

„Tik vakariniuose rajonuose, vakarų Žemaitijoje tas šaltis bus švelnesnis – 12-16 laipsnių žemiau nulio. Dieną irgi bus šalta – 11-16 laipsnių šalčio, pajūryje – -8-10 laipsnių šalčio“, – informavo ji.

Pasak V. Ralienės, nedžiugins ir šeštadienis. Tądien turėtų aprimti vėjas, tačiau šalčiui įtakos tai nepadarys.

„Didžiojoje šalies dalyje šeštadienio naktį bus 20-25 laipsniai šalčio. Vakarų Žemaitijoje – 17-19 laipsnių šalčio. Dieną bus jau šilčiau“, – guodė pašnekovė.

Atsikvėpsime tik sekmadienį

Šilti pradės tik sekmadienį. Anot V. Ralienės, kokia temperatūra bus šeštadienio dieną, tokia laikysis ir vakare, nakties pradžioje, o jau sekmadienio rytą šaltis turėtų trauktis.

„Dienos temperatūra sekmadienį turėtų būti labai skirtinga. Vakarinėje šalies dalyje – artima nuliui. Pajūryje – iki 2-3 laipsnių šilumos. Rytinėje pusėje išliks šaltoka – nuo 5 iki 10 laipsnių šalčio“, – sakė ji.

Specialistės teigimu, atokvėpis bus nelabai ilgas. Lietuvoje išliks žiemiškai šalti orai.

„Sekmadienį-pirmadienį į vakarinius rajonus šiltesni oras atkeliauja, tačiau rytiniuose rajonuose – žiema. Kaip prasidėjo, taip ir tęsis. Ir pasnigs, ir papustys. Iš tikrųjų, įsiveržęs šaltis bus stiprus, šią žiemą dar tokių šalčių nebuvo“, – sutiko V. Ralienė.

Vida Ralienė

Sausis neturėtų būti šaltesnis nei buvo pernai

Tuo metu Klimatologijos skyriaus vedėjas dr. Donatas Valiukas priminė, kad ir pernai sausis buvo pakankamai šaltas, temperatūra esą ne kartą krito 20 laipsnių žemiau nulio.

„Netikėtumų gali būti, bet kol kas panašu, kad sausis šiemet nebus šaltesnis nei buvo pernai“, – tikino jis.

Tačiau gruodis, sutiko D. Valiukas iš tiesų buvo neįprastai šiltas.

„Žvelgiant į daugiamečius vidurkius matyti, kad praėjęs gruodis buvo gerokai (daugiau nei laipsniu) šiltesnis nei turėtų būti įprastas lietuviškas gruodis“, – DELFI sakė klimatologas.

Vidutinė sausio temperatūra – 3,2 laipsniai žemiau nulio

D. Valiukas pastebėjo, kad pastaraisiais metais Lietuvai šalčio bangos itin būdingos, tai susiję ir su klimato kaita, tad nestebina jo ir prognozuojama artimiausiu metu.

Tačiau jis nemano, kad teisinga sakyti, kad tik nuo sausio į Lietuvą ateis tikroji žiema. Anot pašnekovo, klimatologinė žiema prasideda tuomet, kai vidutinė paros temperatūra tampa neigiama.

„Jau maždaug gruodžio pradžioje Lietuvoje tai vyksta. Pajūryje – kiek vėliau, gruodžio viduryje, rytų Lietuvoje – kartais ir lapkričio pabaigoje. Šiemet rytinėje Lietuvos dalyje klimatologinė žiema jau prasidėjusi, nepaisant to, kad dabar, atrodytų, šilčiau. Buvo ir minusinė temperatūra, iškrito ir sniego“, – aiškino specialistas.

Vidutinė sausio mėnesio temperatūra Lietuvoje – 3,2 laipsniai žemiau nulio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)