Kalėdos gali būti šaltos

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėjas Donatas Valiukas DELFI teigė, kad dar per anksti prognozuoti, koks oras bus per Kalėdas, tačiau yra nemažai galimybių, kad sulauksime šaltų Kalėdų.

„Tai, kas yra ilgalaikės prognozės – mėnesiui ar dviem, tai yra bendra mėnesio tendencija. Kiekvieną mėnesį temperatūra svyruoja arba savaitės labai keičiasi. Kokia bus konkreti diena, žiūrint mėnesį į priekį dar neįmanoma pasakyti nei mums, nei kitiems pasaulio patiems pažangiausiems sinoptikams.

Vis dėlto gruodis numatomas šaltesnis nei įprastai. Vidutinė gruodžio temperatūra yra -1,9 Lietuvoje. Prognozuojama iki laipsnio ar pusantro laipsnio šaltesnis. Temperatūra būtų kažkur -3“, - kalbėjo D. Valiukas.

Pasak jo, yra nemažai šansų, kad Kalėdos bus šaltos: 'Yra tikimybė bent jau mažų mažiausiai, kad bus šalčiau ir kalėdiškiau nei buvo pernai. Prisiminus pernai Kalėdas, Nidoje buvo jos šilčiausios faktiškai per visą stebėjimo laikotarpį, bent jau per 50 metų. To tikrai jau neturėtų būti.

Praeitas gruodis labai smarkiai buvo šiltesnis už normą. Pernai Nidoje per Kalėdas buvo 8,5 laipsnių šilumos. Šiais metais tikrai turėtų bent jau apie nulį būti, tikimės, kad Kalėdos bus su sniegu. Bendrai mėnesis yra šaltesnis, bet ar neplūstelės šiltesnio oro banga, dar per anksti sakyti.“

Šventes turėtų puoštis sniegas

Gismeteo.lt prognozės teigia, kad per šventes turėtų būti sniego.

Teigiama, kad pagal dabartinį prognozių modelį matyti, jog šiemet gruodis visgi bus vėsesnis nei įprasta. Šaltesni orai plūstels mėnesiui įpusėjus ir nesitrauks, palaipsniui šaltėdami.

Pagal dabartinius duomenis, panašu, jog šventes šioks toks sniegas turėtų puošti.

Vis dėlto antroji žiemos pusė prognozuojama kiek šiltesnė. Tuo metu tikėtinas gausesnis sniegas, dažnesnės pūgos, o protarpiais įsiterps ir šaltesnės oro masės.

Mokslininkai stebi ir įdomų reiškinį – poliarinio sūkurio silpnėjimą ir judėjimą, kuris didina šaltų orų grėsmę Europai. Tad šaltieji periodai, kuomet temperatūra nukrenta iki –20 laipsnių ir daugiau gali būti dažnesni nei anksčiau ir trukti ilgiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)