Neįprastai šilti gruodžio mėnesiai jau tampa įprastu reiškiniu. Klimato kaita daro savo – mūsų šalyje gruodis tampa tarsi antruoju lapkričiu. Pagal turimus duomenis, per dešimtmetį vos kelis kartus gruodžio mėnesį žiemiškesni orai ėmė viršų. Tuo metu dažniausiai susidurdavome su ganėtinai šiltais ir drėgnais orais. Sniego būdavo mažai, jis labai greitai nutirpdavo, o šventinės nuotaikos ir nelikdavo. Dažniausiai pokytis įvykdavo būtent šventiniu laikotarpiu, kuomet į šalį drąsiau braudavosi šaltukas. Pernai žiemą šaltis šalyje įsitvirtino tik po šv. Kalėdų.

Šiais metais, pirmoje gruodžio pusėje vyraus permainingi orai, sulauksime daugiau įvairių kritulių.

Tačiau pagal dabartinį prognozių modelį matyti, jog šiemet gruodis visgi bus vėsesnis nei įprasta. Šaltesni orai plūstels mėnesiui įpusėjus ir nesitrauks, palaipsniui šaltėdami. Pagal dabartinius duomenis, panašu, jog šventes šioks toks sniegas turėtų puošti. Tikėkimės, kad taip ir bus.

Apskritai kalbant apie žiemos orus, šiais metais galime susidurti su gausybe temperatūros svyravimų.

Naujas reiškinys atneš šaltuosius periodus

Gruodis prognozuojamas šaltesnis nei įprasta, tai antroji žiemos pusė bus kiek šiltesnė. Tuo metu tikėtinas gausesnis sniegas, dažnesnės pūgos, o protarpiais įsiterps ir šaltesnės oro masės.

Praktiškai nieko naujo – viskas kartosis kaip ir kiekvienais metais, esame jau prie to įpratę.

Tačiau šiemet mokslininkai stebi ir įdomų reiškinį – poliarinio sūkurio silpnėjimą ir judėjimą, kuris didina šaltų orų grėsmę Europai. Tad šaltieji periodai, kuomet temperatūra nukrenta iki –20 laipsnių ir daugiau gali būti dažnesni nei anksčiau ir trukti ilgiau.

Dėl klimato kaitos ir Arkties vandenyno ledo tirpsmo pastebėtas poliarinio sūkurio susilpnėjimas ir judėjimas gali stipriai sujaukti žiemiškus orus.

Bent šiuo metu prognozuojama ypač atšiauri žiema Šiaurės Amerikai, taip pat gali kliūti ir Europai, ypač vakarinei daliai. Minėtas sūkurys arktinį orą būtent į šiuos regionus ir nustums. Kaip viskas tiksliai klostysis, pamatysime žiemą.

O bent kol kas, tikėkimės, kad gruodis bus gražus ir žiemiškas, ypač per šventes. To labiausiai visi ir trokšta. Na, o antroji žiemos pusė gali būti tikrai turininga ir įdomi tiek temperatūros, tiek kritulių atžvilgiu. Nuobodu nebus.

Mėnesio orų prognozė paruošta remiantis gismeteo.lt duomenimis.