Šių dešimties šunų vardai žinomi visame pasaulyje. Jie įrodė, kad šlapianosiai keturkojai gali būti ne tik mieli padarėliai, kuriuos galima paglostyti. Šie gyvūnai gali būti sektinu gerumo pavyzdžiu žmonėms.

1. Jorkšyro terjeras vardu Smoky 1944 m. JAV karių buvo rastas Naujosios Gvinėjos džiunglėse. Dvejus metus tarnavęs kapitonui Williamui A. Wynne`ui, jis tapo savotišku Antrojo Pasaulinio karo talismanu. Jis miegodavo W. Wynne`o palapinėje, sekdavo jį visur, kur eidavo – net išgyveno virš 150 oro atakų Naujojoje Gvinėjoje. Be to, pasitelkęs savo puikią klausą ir nuojautą, Smoky keletą kartų išgelbėjo savo šeimininko ir jo kuopos gyvybes.

2. Jau po 15 minučių nuo Rugsėjo 11-osios atakos specialiai treniruotas gelbėjimo operacijų šuo Appollo kartu su savo šeimininku Peteriu Davis`u iš Niujorko Policijos departamento puolė Pasaulio prekybos centro dangoraižių griuvenose ieškoti išgyvenusių žmonių. Per ateinančias kelias dienas net 350 policijos šunų atvyko dirbti susprogdintų „dvynių” vietoje. Jie dirbo po 16 alinančių valandų per dieną vien tik tam, kad kuo skubiau surastų tuos vos keliolika išgyvenusiųjų.

3. Nors Lesė yra išgalvotas personažas, nuo 1943-ųjų iki 2007-ųjų ją vaidino net dešimt to paties šuns vardu Pal (liet. bičiulis) vadų kartų. Ir nors legendinė Lesė buvo kalytė, ją visuomet vaidindavo kolio veislės patinėliai.

4. Televizijos ekrane išgarsėjęs vokiečių aviganis Rin-Tin-Tin`as buvo realus šuo, kurį Pirmojo pasaulinio karo metais Prancūzijos fronto teritorijoje rado JAV kareivis Lee Duncan`as. Grįžęs į JAV, L. Duncan`as išdresavo Rin-Tin-Tiną taip, kad jis galėtų vaidinti kino ir televizijos filmuose. Tokių jo karjeroje buvo 27. Manomas, kad Rin-Tin-Tinas kompaniją „Warner Bros” išgelbėjo nuo bankroto.

5. Po rimto 1924 m. difterijos epidemijos protrūkio Nome, Aliaskoje, šuo Balto kartu su kitais haskio veislės kompanjonais išgelbėjo visus miestelio žmones. Vienintelis gydytojas mieste neturėjo pakankamai vakcinos visiems užsikrėtusiems gydyti, o buvo gūdi žiema. Balto per penkias dienas nubėgo 650 mylių per šalčio kaustomą Aliaską ir pačiu laiku suspėjo atnešti difterijos antitoksino savo miestelio gyventojams. Jis ir jo bendražygiai tapo didvyriais.

6. Lexas buvo pirmasis aktyviai dirbantis karinis šuo, nusipelnęs išankstinės „pensijos”. Darbo JAV karinio laivyno misijoje Irake metu Lexas pateko į susišaudymą, kurio metu žuvo jo šeimininkas, dvidešimties metų kariškis Dustin`as J. Lee. Nepaisant savo paties sužeidimų, Lexas atsisakė trauktis nuo žuvusio šeimininko kūno, todėl šuo medikų globon buvo patrauktas jėga. Gavus specialų leidimą, Lexas buvo atleistas nuo tarnybos kariniame laivyne ir atiduotas globon. Šuo liko suluošintas, tačiau ėmė dirbti terapiniu šunimi – jis lankydavosi karo veteranų ligoninėse bei globos įstaigose. Už šią veiklą jis buvo apdovanotas keliais garbės medaliais. 2012-aisiais Lexas mirė nuo vėžio.

7. Retriverio Fido vardas lotynų kalboje reiškia „tas, kuris tiki”. Florencijos darbininkas Carlo Soriani šį šunį rado sužeistą ir jį išgydė. Fido rodė dėkingumą kiekvieną dieną lydėdamas C. Soriani į autobusų stotį ir ten laukdavo sugrįžtant. Po dviejų metų C. Soriani žuvo subombarduotame Toskanos provincijos fabrike, Italijoje. Nepaisant to, Fido kiekvieną dieną ateidavo į autobusų stotį laukti savo šeimininko ateinančius 14 metų. Toje autobuso stotyje Fido ir nugaišo vis dar laukdamas.

8. Apie Akitos veislės šuns Hachiko atsidavimą yra sukurtas net filmas. Šuo gyveno Odetės mieste, Japonijoje, Tokijaus universiteto profesoriaus Hidesabura Ueno šeimoje. Kiekvieną vakarą šuo ateidavo laukti iš sostinės grįžtančio šeimininko Shibuya traukinių stotyje. Kai 1925 m. profesorius mirė, Hachiko toliau tęsė savo kasdienę rutiną ir vis atbėgdavo jo laukti į traukinių stotį ateinančius devynerius metus. Pasižiūrėti tiksliai kaip laikrodis pasirodančio šuns rinkdavosi net turistai. Hatchiko, kaip ir ankščiau minėtasis Fido, mirė belaukdamas savo šeimininko sugrįžtant.

9. Pačiu žymiausiu šunimi istorijoje laikomas Maskvos gatvėse rastas šuo Laika, kuris Sovietinės kosmoso erdvės programos metu tapo pirmuoju šunimi pasaulyje išskridusiu į kosmosą. Laika 1957 m. buvo įsodinta į palydovą „Sputnik 2”. Viešai teigta, kad kai eksperimentas po šešių dienų buvo baigtas, dar būnant kosmose Laikai buvo atlikta eutanazija sumažinant jai oro padavimą (tuo metu dar nebuvo technologijų, leidžiančių sėkmingai sugrąžinti palydovą į Žemę). Tačiau 2002 m. išaiškėjo, kad Laika žuvo vos už kelių valandų po palydovo paleidimo į kosmosą dėl perkaitimo.

Šaltinis
Temos
© Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Specialus projektas „Gyvūnų terapija“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)