Net jei jūsų vonios kambario lentynos nenukrautos kosmetikos buteliukais, jūs vis tiek naudojate priemones plaukams, veido odai ir kūnui. Tai reiškia, kad jas turite rinktis atsakingai ir atidžiai skaityti etiketes.

Organine kosmetika vadinamos priemonės, kuriose 95 proc. sudaro medžiagos, išaugintos ekologiškuose ūkiuose, nenaudojant cheminių trąšų. Tokia kosmetika nebandoma su gyvūnais, joje nebūna sintetinių konservantų, mineralinio aliejaus ir silikono.

Kosmetiką, kurioje yra tiek augalinių ekstraktų, tiek sintetinių priedų, gamintojai vadina natūralia, tačiau ne ekologiška. Jeigu su ekologiška kosmetika daugiau ar mažiau viskas aišku, tai kremai, šampūnai ir losjonai, turintys sintetinių priedų, gali būti sunkiai pasisavinami ir organizmo neperdirbami. Tai reiškia, kad jie gali užteršti organizmą šlakais ir net sukelti medžiagų apykaitos sutrikimus.

Kartu su ekspertais pabandėme išsiaiškinti, kurios sintetinės medžiagos kelia didžiausią nerimą, kurios yra palyginti „nekaltos“ (pvz., tik dirgina odą), o kurios gali sukelti rimtesnių problemų (pvz., sutrikdyti endokrininės sistemos veiklą).

Parabenai

Šis konservantas, etiketėse įvardijamas metilparabenų, propilparabenų ir parahidroksibenzoato pavadinimais, nedidelėmis dozėmis aptinkamas bet kurioje kosmetikoje, pradedant kremais ir baigiant lūpų dažais.

2004 metais Prancūzijos gydomųjų priemonių saugumo agentūra atliko tyrimą, kuris nustatė, kad parabenai gali sutrikdyti hormoninę pusiausvyrą ar sukelti endrokrininės veiklos sutrikimus, kurie, kai kuriais duomenimis, gali tapti vėžinių susirgimų priežastimi. Kai kurie medikai laikosi nuomonės, kad cheminės medžiagos, esančios purškiamuose ir tepamuose dezodorantuose, per pažastų odą gali pasiekti pieno liaukų audinius ir sukelti krūties vėžį.

„Tačiau „iki šiol patikimai nėra įrodyta, kad parabenai gali sukelti vėžį, - teigia buvusi chirurgė, medicinos mokslų daktarė Suzan Love. – Dabartinių tyrimų rezultatai paremti bandymais su pelėmis ir mėgintuvėliuose išaugintomis ląstelėmis“.

Pasak jos, daugumoje produktų parabenų koncentracija yra itin maža ir siekia nuo 0,1 iki 3 proc. Maža to, vienas tyrimas parodė, kad net stipriausias parabenas turi tik nežymų poveikį endokrininei sistemai, nes yra kelis tūkstančius kartų silpnesnis už pačius estrogenus.

Šiuo metu nėra nustatyta tvirto ryšio tarp parabenų pažastims skirtuose higienos produktuose ir krūties vėžio. Ekspertai mano, kad parabenai kosmetikos priemonėse yra nepavojingi, bet jei vis dėlto jums kyla abejonių, atidžiai skaitykite kosmetikos priemonių sudėtį ir rinkitės tuos produktus, kuriuose jų nėra.

Ftalatai

Šios cheminės medžiagos atlieka plastifikatorių vaidmenį nagų lakuose. Jos taip pat naudojamos kvepaluose, kad jų aromatas ilgiau išsilaikytų. Paprastai ftalatai etiketėse pasirodo dibitilftalatų ir dietilftalatų pavadinimais, o labai dažnai iš viso nenurodomi.

Ftalatai turi pačią prasčiausią reputaciją: dėl to kaltas jų toksiškumas. Su pelėmis atlikti bandymai parodė, kad ftalatai mažina testosterono kiekį, daro neigiamą poveikį kepenims ir skatina vėžio vystymąsi. Taip pat tie pelių jaunikliai, kurie dar gimdoje gavo ftalatų dozę, gimė su reprodukcinės sistemos pažeidimais.

Nenuostabu, kad Europos Sąjunga yra uždraudusi kosmetikos priemonėse naudoti ftalatus DEHP, DBP ir BBP. Žinoma, ne visi gamintojai (ypač kvepalų) yra linkę atskleisti savo gaminių formules, todėl sužinoti, kur yra ftalatų, nelengva. Jeigu baiminatės šių medžiagų, jums teks tapti ekologiškų kosmetikos priemonių šalininke.

Mineraliniai aliejai

Tai - naftos perdirbimo produktai, dažnai naudojami kosmetikoje. Jų didžiausias trūkumas – ant odos paviršiaus susiformuojanti apsauginė plėvelė, užkemšanti odos poras.

Vazelinas – pigus ir efektyvus hermetikas, garsėjantis savybe sulaikyti drėgmę. Tačiau jo sudėtyje gali būti nedideli kiekiai policiklidinių aromatinių angliavandenių (PAA) – gana pavojingų kancerogenų, galinčių sukelti vėžį. Nepaisant to, kad gamintojai turi galimybių neutralizuoti PAA cheminėmis reakcijomis, 2001 metais atlikti tyrimai parodė, jog kai kuriuose produktuose, turinčiuose vazelino, yra nedideli PAA kiekiai.

Tačiau kaltinti vazeliną visomis mirtinomis nuodėmėmis yra nesąžininga: mokslininkams nepavyko rasti rimtų įrodymų, kad jis gali būti kenksmingas.

Ekspertai tvirtina, kad kosmetikos pramonėje naudojamas vazelinas būna praėjęs griežtą valymo procesą, todėl jo keliama rizika yra ginčytina. Tačiau jei jus kankina abejonės, rinkitės priemones be mineralinių aliejų.

Sintetiniai dažikliai

Dažikliai Jungtinėse Valstijose yra viena kruopščiausiai tikrinamų medžiagų. Dar 1938 metais, norėdamas apsaugoti vartotojus, JAV Kongresas Maisto produktų ir vaistų tarnybai perleido teisę kontroliuoti dažiklių kiekius maisto ir kosmetikos gaminiuose. Kai kurios dažančios medžiagos iš karto buvo uždraustos dėl jų kancerogeninių savybių, o likusių dažiklių naudojimas buvo griežtai reglamentuotas. Kosmetologai teigia, kad šiandien paakiams skirtuose kremuose leidžiama naudoti tik augalinės kilmės dažiklius.

Vienintelė išimtis padaryta dažikliams iš anglies dervos. Juos taip pat galima naudoti plaukų dažams, tačiau ant pakuotės privaloma skelbti įspėjimą dėl galimų alerginių reakcijų jautrios odos žmonėms.

Tiesa, pastaruoju metu grožio pramonė stengiasi nenaudoti ir anglies dervos. Moterys jau gali rasti plaukų dažų, kuriuose 97 proc. medžiagų sudaro augalinės kilmės komponentai. Tačiau norint radikaliai pakeisti plaukų spalvą, cheminių medžiagų nepavyks išvengti.

Silikonas

Šią sintetinę medžiagą galima aptikti kremuose, dekoratyvinėje kosmetikoje ir plaukų priežiūros priemonėse. Silikonas – vienas prieštaringiausiai vertinamų komponentų, turintis ir užtarėjų, ir priešininkų. Silikono šalininkai turi stiprių motyvų: šios medžiagos poveikis matomas iš karto ir negali nedžiuginti. Silikono turintys šampūnai ir balzamai suteikia plaukams spindesio ir šilkinio švelnumo, lūpų dažai – lako blizgesį, kreminė pudra – nepriekaištingą, matinę spalvą.

Tačiau egzistuoja ir kita nuomonė. Kai kurie mokslininkai mano, kad toks išorinis grožis vėliau gali atnešti nemalonumų. Pasak jų, silikonas ant odos gali sudaryti nepralaidžią plėvelę ir yra linkęs kauptis kepenyse ir limfos mazguose. Norisi tikėti, kad ši informacija niekada nepasitvirtins, tačiau silikonu geriau nepiktnaudžiauti.

Pereiti prie ekologiškos kosmetikos ar likti prie įprastų gaminių, spręskite jūs. Tačiau peržiūrėti savo kosmetikos priemonių sudėtį verta – juk dūmų be ugnies nebūna.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)