Atsako dermatologė Rūta Gancevičienė:

Grynas aliejus, užteptas ant sausos odos, negali suteikti visos naudos, kurios mes tikimės – pakankamai sudrėkinti, pamaitinti, atjauninti ir t.t. Kodėl? Todėl, kad aliejus - tikras riebalas, kuris negali prasiskverbti pro odą giliai ir atpalaiduoti ten, kur labiausiai reikia vertingųjų savo sudėtinių dalių, jis labiau pasiskirsto odos paviršiuje palikdamas lipidinę plėvelę; aliejuje nėra vandens, kuris, kaip ir tam tikri lipidai, labai reikalingas odos drėgmės palaikymui, aliejaus sudėtis neatitinka mūsų odos lipidų struktūros ir sudėties.

Būtent todėl vertingi augaliniai aliejai dažnai yra pagrindas gaminant odos priežiūros priemones. Juos maišant su vandens terpe gaunama emulsija, kuri kur kas lengviau pasiskirsto odos paviršiuje ir gali prasiskverbti pro odą gilyn, atpalaiduojant vertingas sudėtines dalis, nuo kurių sudėties ir priklauso, ką gero mūsų odai daro vienas ar kitas kremas, losjonas, tepalas ir t.t.

Nuo aliejaus bei vandens santykio ir priklauso, koks kremas bus – riebesnis, skystesnis, labiau maitinantis ar drėkinantis ir t.t.

Todėl niekada neteigiama, kad aliejus nėra sveika odai: aliejaus sudėtinės dalys labai vertinamos ir naudojamos tiek kosmetikos pramonėje, tiek vaistų gamyboje, tik jų pateikimo forma vis tobulinama, siekiant, kad oda kuo geriau galėtų jas įsisavinti.

Kaip gydyti dishidrozinę egzemą?

Dishidrozinė egzema - tai pūslelinis niežtintis pėdų ar plaštakų odos uždegimas, ūmus ar lėtinis, linkęs pasikartoti. Priežastys, kodėl liga atsiranda, nėra iki galo išaiškintos, tačiau yra daugybė ligą palaikančių ir jos atsikartojimą skatinančių veiksnių. Todėl gydymas – sudėtingas ir kompleksinis, kiekvienu atveju individualus, priklausomai nuo ligos stadijos, apimties, jau naudoto gydymo ir t.t.

Šalia medikamentinio gydymo, labai svarbus ligą provokuojančių veiksnių vengimas ir odos priežiūra. Todėl, bet kuriuo atveju rekomenduojama gydytojo dermatologo konsultacija, kurios metu, įvertinus ligos išplitimą, stadiją, galimus dirginančius veiksnius ir jau patirtą gydymą, bus paskirtas individualus gydymas, kurį, priklausomai nuo pažeistos odos gijimo, būtina koreguoti laikui bėgant.

Sveiki, po akimis patamsėjo paakiai, kurių odoje atsirado į žąsies odą panašių baltų mažų spuogelių. Kaip juos panaikinti?

Nors Jūs ir labai vaizdžiai nupasakojote, kas atsitiko Jūsų paakių odai, tačiau tai turėtų įvertinti gydytojas dermatologas ir nuspręsti, kokiu būdu tai galima koreguoti. Balti maži spuogeliai – tai gali būti inkštiriukai, miliumai ar užsidariusios odos liaukutės... Korekcija kiekvienu atveju skirtinga.

Kuo tepti rekomenduotumėte ypač ploną ir pakankamai sausą paakių odą. Man jau 46-eri metai, tai aktualu ir pakoreguoti raukšles. Ačiū už patarimus.

Priemonių paakių priežiūrai – gausybė. Kiekviena mūsų turime savo pamėgtas linijas. Tiesiog jei oda pakankamai sausa, reikėtų užtikrinti gerą drėkinimą, renkantis kremus, atkartojančius odos lipidų struktūrą ir jų sąstatą. Be to, atkreipkite dėmesį į papildomus ingredientus, stabdančius senėjimo procesą: antioksidantus, proretinolį, UVS filtrus ir kt.

Sveiki, mano veidas, kaklas, krūtinė nusėta smulkučiais inkštirais. Norėjau sužinoti, kokias odos priežiūros priemones geriausia naudoti, kad juos išnaikintume? Ar yra kokių kitokių šios problemos sprendimo būdų?

Patartina naudoti švelnias odos priežiūros priemones, kurios atitiktų odos lipidų struktūrą, geriai drėkintų, tačiau neužkimštų odos porų, t.y. nebūtų komedogeniškos. Gali būti, kad vien tik odos priežiūros nepakanka ir reikia papildomo gydymo, tad patartina kreiptis į dermatologą.

Klausimus dermatologei Rūtai Gancevičienei bei kosmetologei Jolantai Kontrimaitei rašykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)