Spuogai ne visada atsiranda tik paauglystėje. Išberti spuogeliais gali ir suaugusius žmones, o tokio bėrimo priežastys būna įvairios. Viena iš jų – nesubalansuota mityba. Jeigu kasdien valgote bulvių traškučius, picas ir visa tai užgeriate gazuotu gėrimu, turbūt manote, kad oda niekaip nereaguos į jūsų mitybos įpročius. Tačiau taip būna tik iki tam tikro laiko. Vieną dieną nuo nedidelio šokolado gabalėlio gali iškilti tiek spuogų, kad savęs nebepažinsite.

Turint problemišką odą, mityba atlieka nemažą, o gal net pagrindinį vaidmenį. Aštrus, riebus ir sotus maistas kenkia veido odai. Tokie maisto produktai kaip saldainiai, tortai, įvairūs saldumynai ir miltiniai gaminiai apsunkina riebalinių liaukų veiklą. Jeigu jų veikla jau buvo sutrikusi, neišvengiamai atsiranda naujų spuogų.

Galiausiai smaližiams būna sunku apsispręsti, kas jiems svarbiau: graži oda ar galimybė pasmaguriauti. Tačiau jie pamėgtus saldumynus gali pakeisti džiovintais vaisiais ir medumi. Pienas, sūris ir ledai skatina hormonų, sukeliančių bėrimą spuogais, gamybą.

Visiškai išbraukti pieno produktų iš savo mitybos nereikėtų. Pieną galima pakeisti jogurtu arba kefyru. Vietoje saldžios kavos geriau rinktis žaliąją arbatą, o dar geriau – gryną vandenį. Jei jus kankina spuogai, į savo valgiaraštį nedelsiant įtraukite produktų, turinčių daug cinko, - jūros gėrybes, saulėgrąžų sėklas, pupas.

Nepamirškite ir vitaminų A, B, C, D, esančių melionuose, kukurūzuose, brokoliuose, kepenėlėse ir praktiškai visose daržovėse. Nebūtina visiškai atsisakyti žalingų produktų – valgyti galima viską, tik saikingai.

Nustatyti, dėl kurių produktų atsirado juodi inkštirai, nėra taip paprasta. Kartais tai galima išsiaiškinti rašant mitybos dienoraštį ir jame pasižymint viską, ką valgote. Be to, kuriam laikui reikia atsisakyti visų spuogus skatinančių maisto produktų. Pasibaigus profilaktiniam periodui, kiekvieną dieną į savo mitybą reikia įvesti po naują produktą.

Rūgštaus pieno gaminiai naudingi tik tada, jei yra švieži. Iš esmės galima valgyti ir mėsą, tik neriebią: vištieną, triušieną, kalakutieną. Duoną geriau rinktis ruginę arba iš rupaus malimo miltų. Iš gėrimų jums bus naudingiausios šviežiai spaustos sultys, žalioji arbata ir negazuotas mineralinis vanduo.

Turint problemišką odą, teisinga mityba padės jums pasiekti savo tikslą – juodi inkštirai išnyks.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją