Jaunos dilgėlės – tiesiog vitaminų užtaisas, kuris vasarą išsausėjusią odą atgaivins ir pamaitins. Nelaukite, kol stiebai taps kieti ir ne tokie naudingi – užsidėkite gumines ar medžiagines pirštines bei kibkite į darbą parke ar artimiausiame miške. Jeigu nepavyktų surinkti didelio kiekio dilgėlių – rekomenduojame iš jų išvirti sriubos ar pasigaminti salotų. Tiesa, prieš dedant žalias dilgėles į burną nepamirškite jų nuplikyti karštu vandeniu.

Naudojant dilgėles kosmetiniais tikslais, nuplikyti jų nebūtina – tiesiog gamindami jų sultis saugokite rankas. Sultis pagaminti galima naudojantis sulčiaspaude, mėsmale ar elektriniu plaktuvu. Beje, kai kuriuose receptuose pakanka tiesiog susmulkintų lapų. Tie, kas neturi galimybių pasinaudoti jaunomis dilgėlėmis, gali artimiausioje vaistinėje įsigyti džiovintų dilgėlių.

Dilgėlių receptai:

Riebiai odai labai naudingas toks losjonas: į 100 ml degtinės įpilkite valgomąjį šaukštą dilgėlių sulčių. Veidą mažiausiai du mėnesius trinkite šiuo losjonu po du kartus per dieną (ryte ir vakare). Rezultatas – gaivi, švari ir blizganti oda.

Valgomąjį šaukštą smulkintų džiovintų dilgėlių (arba du valgomuosius šaukštus šviežių smulkintų) užpilkite stikline verdančio vandens. Palaikykite 30 minučių ir nukoškite. Užpilu rekomenduojama valyti riebios odos veidą arba naudoti kompresams – marlinę nosinaitę sulankstyti 2-3 kartus, sudrėkinti užpilu ir uždėti ant kaktos, skruostų ir smakro 5-10 minučių. Kompresas stiprina odos apykaitinius procesus, gerina veido kraujotaką ir spalvą, minkština odą ir daro ją elastingą.

1-2 valgomuosius šaukštus smulkintų džiovintų dilgėlių įberkite į porcelianinį puodelį, įpilkite šilto vandens, kad gautųsi tiršta masė. Nepertraukiamai maišant šildykite masę 7-10 minučių virš garų, vėliau ją dėkite ant veido ir kaklo. Po 20-25 minučių vatos gabalėliu kaukę pašalinkite, o veidą nuskalaukite šiltu vandeniu. Tokias maitinamąsias kaukes reikėtų daryti 2-3 kartus per savaitę. Jos tinka visų tipų odai, bet ypatingai sausai ir suglebusiai. Prieš dedant kaukę, odą reikėtų nuvalyti losjonu, o sausą odą dar ištepti riebiu kremu.

Valgomąjį šaukštą smulkintų džiovintų dilgėlių užpilkite valgomuoju šaukštu šilto pieno ir leiskite pastovėti 10 minučių. Po to įdėkite arbatinį šaukštelį kiaušinio trynio. Masę užtepti ant veido 20 minučių. Kaukė rekomenduojama normaliai ir sausai odai. Jeigu oda riebi, naudokite kiaušinio baltymą.

Stebuklingą dilgėlių poveikį įvertino netgi prancūzės. Jeigu jūsų plaukai slenka ir neblizga, įtrinkite galvą tokiu nuoviru: valgomąjį šaukštą džiovintų dilgėlių (arba du šaukštus šviežių) įbertą į stiklinę vandens užvirkite. Po plaukų plovimo skalaukite galvą šiuo nuoviru švelniai masažuodami. Šią procedūrą kartokite reguliariai ir jūsų plaukai netrukus ims blizgėti.

Telieka pasakyti, jog likusias dilgėles susmulkinus galima užšaldyti (patogiausia tai daryti ledukų formose) arba sumaišius dilgėlių sultis su vandeniu „pagaminti“ ledukų, kuriais būtų galima įtrinti odą.

Vasarą, gelbstintis nuo karščio, mes išsirengiame. Todėl galima būtų pasirūpinti ir iškirptės vieta – ji, kaip žinome, labai traukia vyrų akį.

Šaukštą grietinėlės sumaišykite su susmulkinta jūros druska ir patepkite mišiniu iškirptės vietą. Po 20 minučių šioje vietoje oda taps lygi ir aksominė.

Galima pasigaminti ir varškės kaukę: 2 šaukštus varškės sumaišyti su šaukštu augalinio aliejaus ir arbatiniu šaukšteliu vaisių sulčių. Gautą masę galima dėti ant kaklo ir krūtinės 20 minučių; vėliau nuplauti šiltu ramunėlių nuoviru.

Esant braškių sezonui, nepamirškite šiomis uogomis palepinti ir savo odos: jų kaukės ir losjonas taip pat efektyvūs.

Visų tipų odos valymui tinka braškių vanduo: per sietelį sutriname 250 gramų uogų, į gautas sultis įberiame žiupsnelį sodos, kelis lašus spirito. Viską gerai išmaišykite ir įpilkite ketvirtį stiklinės pieno. Rytais šia mase tepkite veidą ir po 10 minučių nuplaukite kambario temperatūros vandeniu. Masę šaldytuve galima laikyti keletą dienų.

Braškių sultys – patikrinta kosmetinė priemonė, šalinanti pigmentines dėmes ir strazdanas. Iš uogų išspaustomis sultimis galima valyti veidą sudrėkinus į jas vatos ar marlės gabaliuką. Valymas grynomis braškių sultimis teigiamai veikia riebią, porėtą, spuogais nusėtą veido odą. Jeigu spuogų yra ant nugaros, odą gerai būtų valyti braškių sultimis, sumaišytomis su glicerinu.

Norėdami tonizuoti ir atgaivinti bet kokio tipo veido odą, galime odą patrinti sušaldytu braškių sulčių ledo gabaliuku. Sultis ant veido palikti 15-20 minučių, vėliau nuplauti šaltu vandeniu ir patepti odą maitinamuoju kremu.

Plonai, jautriai odai rekomenduojama tokia kaukė: arbatinis šaukštelis varškės, sumaišytos su tokiu pačiu kiekiu skysto medaus ir dviem arbatiniais šaukšteliais braškių sulčių. Veidą gausiai ištepti šiuo mišiniu, po 10-15 minučių nuplauti šaltu vandeniu.

Sausai ir normaliai odai rekomenduojama tokia kaukė: ištrintos kelios sunokusios braškės, sumaišytos su šaukšteliu alyvuogių aliejaus (galima naudoti virš garų užvirtą ir nusistovėjusį saulėgrąžų aliejų)

Be to, nepamirškime ir agurkų – tai pati greičiausia ir lengviausia augalinė kosmetika. Maitinamosios gydomosios agurkų savybės slepiasi iškart po žalia agurko žieve. Dėl to, lupdami juos nepamirškite lupenomis papuošti kiekvieną savo veido plotelį. Nuimti tokią kaukę reikėtų ne anksčiau nei po 20 minučių. Beje, plauti veido po jos nereikia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)