- Pastaraisiais metais lietuviai pradėjo labiau rūpintis savo sveikata ir išvaizda. Galbūt turite patarimų, kaip pasirinkti tinkamą sporto rūšį ir fizinį krūvį?

- Kaip ir daugelyje šalių, taip ir Lietuvoje, gerėjant ekonominei situacijai atsiranda daugiau žmonių, kurie turi antsvorio, todėl žmonės ima domėtis sveiku gyvenimo būdu, išauga sporto klubų poreikis, kita dalis bėgioja maratonus. Bet kuriuo atveju, fizinis aktyvumas yra labai sveikintinas ir tai jau tapo savotiška mada, kuri atėjo iš Vakarų. Nors nuo vakariečių dar atsiliekame ir sportuojančių žmonių galėtų būti daugiau.

Sporto rūšį geriausia rinktis pagal pomėgį ir norimus pasiekti rezultatus. Pavyzdžiui, treniruokliai yra skirti kūno formų dailinimui, o bėgiojimas labiau didina ištvermę. Žmonėms, kurie nori išlaikyti esamą formą, reikėtų sportuoti 2–3 kartus per savaitę, o tiems, kurie nori pasiekti konkrečių rezultatų, patartina dažniau.

- Daugelis sutinka, kad vienas svarbiausių dalykų siekiant išlikti sveikiems – gerti pakankamai vandens. Neretai tenka išgirsti, kad jo išgeriame per mažai, taip pat ginčijamasi, kiek jo iš tikrųjų reikia. Kokia jūsų nuomonė?

- Yra keli būdai, kaip apsiskaičiuoti reikalingą vandens kiekį. Tarkim, vidutinis statistinis vyras suvartoja 2,4 tūkst. kalorijų per dieną, taigi jam reiktų išgerti 2,4 l vandens. Jeigu žmogus sportuoja, tada siūloma tą skaičių dauginti iš dviejų, tokiu atveju jam reikėtų išgerti 4,8 l vandens per parą. Aš manau, kad tiksliausia būtų vandens poreikį vertinti individualiai. Jeigu žmogaus šlapimo spalva labai tamsi, vadinasi jis išgeria per mažai vandens, jeigu beveik skaidri – per daug.

- Kiek vanduo reikalingas sveikam gyvenimo būdui? Ar jis turi įtakos sportiniams pasiekimams?

- Vanduo reikalingas ląstelių atsinaujinimui, išsivalymui. Vyrai, kurie augina raumenų masę, turėtų žinoti, kad būtent vanduo sudaro didžiąją dalį raumens apimties. Jis taip pat padeda iš organizmo šalinti šlakus. Jeigu jie nebūtų šalinami arba tai būtų daroma nepakankamai efektyviai, organizmas užsiterš ir visus mūsų tikslus, kuriuos sau keliame, tokius kaip riebalų deginimas ir raumenų auginimas, jis nustums į antrą ar trečią planą, nes pirmiausia jam svarbu išlikti sveikam. Taigi, vanduo padeda pasiekti sportinių rezultatų, nesvarbu, kokia sporto šaka tai būtų.

- Koks vanduo tinkamiausias vartoti kasdien? Ar gyvenant aktyvų gyvenimą ir rūpinantis sveikata tinka paprastas geriamasis vanduo, ar geriau rinktis mineralinį?

- Mineralinį vandenį geriu vasarą, kai gausiau prakaituoju ir noriu atstatyti prarastus mineralus, druskas, o kasdienai renkuosi vandenį iš čiaupo. Vilniuje vanduo iš čiaupo yra visiškai tinkamas maistui gaminti ir atsigerti, todėl jį žmonės gali vartoti. Palyginus su tuo vandeniu, kurį teko gerti Afrikoj, mūsų vanduo iš čiaupo yra kaip vanduo iš šaltinio esančio rojuje.

- Sportuojantiems žmonėms dėl gausaus prakaitavimo reikia išgerti daugiau skysčių. Kada tai geriausia daryti: prieš ar po treniruotės? Kokius skysčius rinktis?

- Esant didesniam fiziniam aktyvumui žmogus prakaituoja net tada, kai to akivaizdžiai nesimato. Kai kūno temperatūra pakyla, mes taip pat išgarinam daugiau skysčių iš organizmo nei įprastai. Iš organizmo pasišalinus skysčiams, tirštėja kraujas, o širdžiai tą tirštą kraują tampa daug sunkiau varinėti. Tai kaip gerti tirštą kefyrą per siaurą šiaudelį.

Kiek skysčių išgerti, priklauso nuo treniruotės intensyvumo, oro drėgnumo, prakaitavimo, temperatūros. Kiek vandens praradote, galima pamatyti pasisvėrus. Jeigu prieš treniruotę jūsų svoris buvo 55 kg 500 g, per treniruotę išgėrėte 0,5 l vandens, o po jos svarstyklės parodė 500 g mažiau, vadinasi jums trūksta dar pusės litro vandens. Trumpai tariant, reikėtų išgerti tiek vandens, kiek išprakaitavote. Jeigu kalbame apie paprastus žmones, ne sportininkus, tai jiems skysčiams atstatyti visiškai pakanka paprasto geriamojo vandens iš čiaupo. O sportininkai jau turi savo specialius gėrimus.

- Savo išvaizda žmonės ypač susirūpina pavasarį, nori atsikratyti per žiemą priaugtų kilogramų. Teko girdėti, kad vanduo padeda lieknėti. Ar tai tiesa?

- Žmogus dažai supainioja, ar organizmas prašo vandens, ar maisto, ir skysčių trūkumą suvokia kaip alkį. Todėl verta iš pradžių atsigerti vandens. Gal jo pakaks ir žmogus išvengs nereikalingų kalorijų.

Vanduo taip pat padeda iš organizmo šalinti šlakus, valytis žarnynui, greitinti medžiagų apykaitą. Pats savaime vanduo nedegina riebalų, bet padeda tiems procesams lengviau ir sklandžiau vykti, taigi padeda ir lieknėti.

Kasmet kovo 22 dieną švenčiama Pasaulinė vandens diena primena, koks turtas yra švarus geriamasis vanduo. Sakoma, kad be maisto žmogus galėtų išgyventi maždaug savaitę, o be vandens – vos kelias dienas. Tausokime vandenį ir nepamirškime kasdien išgerti reikiamą jo kiekį.