Kompleksiniai angliavandeniai

Kompleksiniai angliavandeniai, kaip kad tie, kurie randami nesmulkintuose grūduose, organizme yra pasisavinami lėtai. Dėl lėto pasisavinimo cukraus kiekis kraujyje neužkyla, energijos lygis lieka stabilus. Nesmulkintuose grūduose gausu ir vitamino B, kuris taip pat suteikia energijos. Tinkami nesmulkintų grūdų šaltiniai – nesmulkintų grūdų duona, avižinės kruopos, rudieji ryžiai ir makaronai.

Nesmulkintuose grūduose paprastai gausu ląstelienos, kuri taip pat lėtina virškinimą. Produktai, kuriuose gausu ląstelienos, aprūpina organizmą energija ištisą dieną. Be nesmulkintų grūdų, puikus ląstelienos šaltinis yra uogos, žalumynai, žiediniai kopūstai, pupos, brokoliai.

Geležis ir baltymai

Kartais dėl sumažėjusios energijos kaltas mineralų trūkumas. Pavyzdžiui, dėl žemo geležies lygio gali išsivystyti anemija. Liesa raudona mėsa – vienas būdų užtikrinti tinkamą geležies kiekį. Tie, kurie nevalgo mėsos, turėtų atkreipti dėmesį į kitus geležies šaltinius, įskaitant razinas, nesmulkintus grūdus, riešutus, sėklas, džiovintas slyvas ir slyvų sultis, žirnelius, pupas, špinatus.

Liesa raudona mėsa taip pat yra ir geras baltymų šaltinis. Baltymai užtikrina energiją ir padidina protinį aktyvumą. Liesi kiaulienos, kalakutienos, vištienos gabalėliai – sveikas baltymų šaltinis. Kiti variantai – neriebūs pieno produktai, kiaušiniai, ankštiniai, soja, tofu.

Magnis

Tyrimai rodo, kad nuovargį gali sukelti ir žemas magnio lygis. Nesmulkinti grūdai - geras magnio šaltinis. Kiti būdai gauti magnio – riešutai, moliūgų sėklos, špinatai, lašiša, pupelės.

Vanduo

Net nedidelė dehidratacija gali sukelti nuovargio jausmą. Išgerdami 6-8 vandens stiklines per dieną, sumažinsite dehidratacijos riziką. Sportuojantieji turėtų išgerti bent 8 stiklines vandens, nes jie daugiau skysčių praranda prakaituodami.

Nors mityba vaidina labai svarbų vaidmenį didinant energiją, nuovargio išvengsite ir pakankamai ilsėdamiesi, sumažindami stresą, užsiimdami mėgstamais dalykais ir sportuodami.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją