Druską (virintą arba jūros) iš pradžių reikia ištirpinti ketvirtyje karštos vonios, o vėliau įpilama šalto vandens iki tinkamos temperatūros, rašo žurnalas „Zdorovje“.

Kleopatros vonia. Karalienė, mokėjusi vertinti grožį, pasak mitų, maudydavosi asilių piene. Šiuolaikiniame variante asilių pieno vonia ruošiama į vandenį pridedant krakmolo (kukurūzų, bulvių arba ryžių), nuo kurio vanduo pabąla kaip pienas. Galima paruošti vonią su avižiniais dribsniais arba sėlenomis (200 g javų arba migdolų sėlenų dedama į maišelį ir nuleidžiama į vandenį arba pakabinama po čiaupu). Tokia vonia mažina odos sudirgimą, nuramina net patį stipriausią niežėjimą, todėl palengvina alergijos ar vėjaraupių kankinamų žmonių kančias.

Magnio chlorido vonia (su gamtiniu mineralu bišofitu) labai efektyvi sergant osteochondroze, artritais ir artrozėmis. Vandens temperatūra 35-37°.

Tradicinis spygliuočių ekstraktas puikiai ramina, mažina raumenų įtampą ir kraujagyslių spazmus, gerina savijautą esant klimakteriniams sutrikimams.

Vonia su terpentinu (gintaro giminaičiu, kurio esama spygliuočių sakuose) regeneruoja pakitusius kapiliarus, gerina organizmo kraujotaką. Įvairioms ligoms gydyti sukurta metodika, kurios autorius yra daktaras Zalmanovas.

Vonią galima paruošti ir iš molio, kuris paprastai naudojamas kosmetinėms kaukėms. Ji pasižymi stiprinančiu, jauninančiu poveikiu, iš organizmo šalina toksinus. Molis – puikus adsorbentas, kuriame yra ir praktiškai visų organizmui reikalingų mineralų bei mikroelementų. Vonia (35-35°) su molio milteliais (apie 10-12 šaukštų) padeda netgi sergant tokiomis sunkiomis odos ligomis, kaip psoriazė.

Zalmanovo vonios

Zalmanovo terpentino vonia trunka vidutiniškai 15 minučių, gerai toleruojama ir kontraindikacijų jai yra nedaug. Zalmanovas vonias taikė su dviem skirtingomis sudėtimis, kuriose yra terpentino: baltoji emulsija ir geltonasis tirpalas.

Vonios su baltąja emulsija stiprina kapiliarus, sukeldama jų ritminiu susitraukimus bei išsiplėtimus, juntamus kaip vibracija ar nestiprus badymo jausmas. Jos gerina organizmo aprūpinimą deguonimi, sukelia saikingą arterinio kraujospūdžio padidėjimą, atstato raumenų, raiščių lankstumą ir pasižymi nuskausminančiu poveikiu.

Vonios su geltonuoju tirpalu skatina šilumos susilaikymą organizme, kapiliarų išsiplėtimą, stipriai sumažina arterinį kraujospūdį, nes gausiai prakaituojama (per maudymosi laiką žmogus išskiria iki 2 litrų prakaito). Geltonoji vonia padeda ištirpinti patologines sankaupas sąnariuose ir aplinkiniuose audiniuose, kraujagyslių sienelėse ir netgi akies lęšyje (sergant katarakta).

Aromatinių aliejų galima įpilti į bet kokią vonią. Atminkite: košės sviestu nepagadinsi, o vonią priešingai, gali sugadinti per didelis kiekis aliejaus, kuris netgi gali sukelti organizmo intoksikaciją. Gydomajai koncentracijai pakanka 4-5 lašų. Kad aliejus tolygiai pasiskirstytų visame vandens tūryje, jį prieš tai reikia gerai išmaišyti su nedideliu pieno arba vonios putų kiekiu.

Vegetodistonijai gydyti, bendram organizmo tonusui padidinti rinka šalavijo, pipirmėtės, kėnio eteriniai aliejai.

Eukaliptas, kiparisas ir kedras padeda gydyti gerklės dirginimą ir kosulį. Su niežuliu ir odos sausumu sėkmingai susidoroja ramunėlė, levanda, snaputis, o arbatmedžio aliejus padeda sugėlus vabzdžiams.

Rožės, rozmarino, raudonėlio ir citrusinių aliejai gydo nemigą, neurasteniją, pradinę arterinės hipertenzijos stadiją, sumažina padidėjusį nerimą. Beje, vietoj citrinų eterinio aliejaus galite drąsiai naudoti į skilteles supjaustytą didelę citriną (arba dvi mažas). Galima paruošti kokteilį iš kelių aromatų, prieš tai sumaišius juos riešutų, alyvų arba saulėgrąžų aliejuje.

Sanatorijose – tik spėk rinktis

Tikrasis hidroterapijos klestėjimas pastebimas kurortuose. Šiuolaikinėse vandens gydyklose jums pasiūlys pilną stebuklingų vonių asortimentą – dujines (su dujomis prisotintu vandeniu – juk „visi stebuklai burbuliukuose“!) ir mineralines.

Augalų magija

Gydant kvėpavimo takų ir su stresu susijusius susirgimus, nepakeičiama gydomųjų žolelių vonia. Įvairūs žolių mišiniai ir ekstraktai, kurių pasirinkimas vaistinėse yra beribis, sumažins skausmą sergant artritu ir radikulitu (paparčio ūgliai arba šalavijo lapai), nuramins sudirgusią odą (varnalėša, kadagys, ąžuolo žievė), padės atsikratyti nemigos (barkūnas, gailis, kietis, apynys).

Dujų burbuliukai, prikimbantys prie odos, o vėliau nuo jos atitrūkstantys, atlieka taktilinį masažą, o vandens ir dujų šiluminis talpumas bei pralaidumas sustiprina temperatūrinį ir mechaninį odos receptorių dirginimą. Patys didžiausi ir judriausi – perlinės vonios burbuliukai, teigiamai veikiantys nervų sistemą. Smulkiausi ir „tingiausi“ (azoto burbuliukai, ypatingu dangalu padengiantys paciento odą) azoto vonios burbuliukai pagerina kraujotaką ir endokrininės sistemos būklę.

Dar egzistuoja deguonies vonia (ramina, normalizuoja širdies ir kraujotakos sistemų veiklą) bei anglies dvideginio vonia (sužadina centrinę nervų sistemą, teigiamai veikia dujų apykaitą audiniuose, gerina inkstų funkciją). Bet kuri dujinė vonia – puiki gimnastika odos kraujagyslėms.

Mineralinė vonia – balneoterapijos pagrindas. Joms naudojami ir natūralūs, ir dirbtiniai mineraliniai vandenys. Jodo-bromo, chloridinė, natrio ir sieros vandenilio vonios sėkmingai gydo odos ir venų, periferinės ir centrinės nervų sistemos ligas. Uždegimines kaulų, raumenų ir sąnarių ligas, padeda susigrąžinti jų funkciją po traumų. Su randų žymėmis, ilgai negyjančiomis ir trofinėmis opomis kovoti padeda radono vonios, kurių biologinis poveikis grindžiamas inertiškų radono dujų radioaktyviu alfa-spinduliavimu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją