Jau ne paslaptis, jog atrankos skirtingose šalyse vyksta labai įvairiai – vienur atrankoje dalyvauja ir įrašų kompanijos, kitose – gyventojai balsuoja už patinkantį kandidatą nacionaliniame finale. Finaliniai kandidatų pasirodymai visiems prieinami, na o kai kurie, švelniai tariant, kelia šypseną ar net juoką.

Skaitytojų dėmesiui – portalo Whatculture.com sudarytas juokingiausių visų laikų pretendentų dešimtukas:

10. Merginų grupė „Kas jos tokios“, daina „Unbreakable“. Lietuva, 2011 m.

Būkime sąžiningi – merginų balsai stiprūs, tarpusavyje derantys, atlikėjos dailios, o jų daina „Unbreakable“ ne tokia jau prasta. Tik kodėl jos sugalvojo dainuoti, sėdėdamos medinėje dėžėje? Nėra akivaizdžios sąsajos, net išsilaisvinimo iš laikinojo kalėjimo akimirkos nėra. Akivaizdžiai matyti, kad visi žiūrovai sutrikę. Šiaip ar taip, pusfinalyje merginų trio užėmė 12-ą vietą iš 14-os ir finalą nepateko. O kas žino, gal pasirodyme būtų sudalyvavęs ir medkirtys...

9. Grupė „Mad Show Boys“, daina „Music Thief“. Latvija, 2012 m.

Anksčiau atstovauti Latviją „Eurovizijoje“ pretendavo nemažai keistuolių. Vien 2012 m. be „Mad Show Boys“ pasirodė ir mergina, kuri atliko dainą gimtadienio torto kostiumu. Na o latvių į konkursą išsiųstoje dainoje buvo daugybė užuominų į muzikos legendas – Micką Jaggerį, Paulą McCartney, Johny‘į Loganą – visų nė neišvardinsi.

Daina „Music Thief“ („Muzikos vagis“) sukurta iš žinomų dainų dalių. Negana to, muzikantai apsirengė taip, kad, rodos, keisčiau neįmanoma, turbūt vienintelį kartą buvo proga išvysti Marilyn Mansoną, „Lordi“, dainos „Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ klipo veikėjus ir t. t.

8. Grupė „That‘s Life“, daina „Telefon“. Vokietija, 1986 m.

Devintą dešimtmetį buvo tendencija kurti „Eurovizijai“ skirtas dainas kultūrinio įvykio, technologijos ar apskritai kažkokių keistų motyvais. Vien 1980 m. klestėjo dainos apie keliavimą autostopu, benziną ir netgi apie patį „Eurovizijos“ konkursą. Visgi nė viena daina neprilygsta vokiečių šedevrui „Telefon“. Joje dainuojama, kokie nuostabūs telefonai, muzika primena garsą įstrigus lifte, o visi grupės nariai neriasi iš kailio ir stengiasi įsijausti į savo vaidmenis. Dainą parašė Ralphas Siegelis, kurio daina „Ein bischen Frieden“ tapo 1982 m. konkurso nugalėtoja. Grupė „That‘s Life“ užėmė paskutinę vietą Vokietijos nacionaliniame finale. Keisčiausia, kad jie apskritai į jį pateko.

7. Atlikėjas Mister Fisto, daina „Rein und klar, wie‘s fruher war“. Vokietija, 1986 m.

Keista, kad šį atlikėją sieja su grupe „Daft Punk“. Tiesa, Mister Fisto užėmė 11-ą vietą Vokietijos nacionaliniame atrankos finale, viena vieta aukščiau už grupę „That‘s Life“. Du vyrai neatrodo paskutiniai kvailiai tik priešais šokančios šokėjos dėka. Negana to, dainos viduryje staiga pasirodo trys Disney pasakų princesės ir daina visiškai pasikeičia – tarsi Mister Fisto užduotis būtų buvusi sulipdyti dainą iš dviejų skirtingų kūrinių. Devintą dešimtmetį Vokietijoje nestigo keistuolių.

6. Dainininkė Valentina Monetta, daina „Facebook (Uh Oh, Oh)“. San Marinas, 2012 m.

Primename, kad dainą „Telefon“ parašė Ralphas Siegelis. Praėjus 30-iai m. po to, kai kitas jo kūrinys laimėjo „Euroviziją“, jis vėl išbandė jėgas – pasirinko mažai žinomą labai talentingą V. Monettą ir nusprendė ją išgarsinti. Deja, su daina apie socialinį tinklalapį „Facebook“.

„Ar norit paplepėti dainoje apie internetą“, - tokiais žodžiais prasideda daina. Atlikėja klausia, ar norime pažaisti kiberseksą ir liepia spaudyti pelės klavišus. Dainos neleido atlikti „Eurovizijoje“, nes, pagal konkurso taisykles, neleistinos jokios komercinės užuominos. Tada R. Siegelis skubiai pakeitė pavadinimą į „The Social Network Song“ („Socialinio tinklalapio daina“) ir daina nuskambėjo konkurse, tik nė nepateko į finalą.

5. Duetas „MC Mike and Human Place“, daina „Mole Girl“ (Prekybos centrų mergina). Moldova, 2012 m.

Dar viena daina, kurios vien pavadinimas kelia nerimą. MC Mike‘as (vaikinas) ir Human Place (mergina) buvo kelis kartus dainavę kartu, vėliau išleido bendrą albumą. Kad ir kas tą albumą finansavo, tikriausiai negirdėjo dainos „Mole Girl“. Niekas nepralenktų štai šių dainos žodžių: „Aš – epinė prekybos centrų mergina, valgau drabužius ir servetėles.“ Daina praėjo nacionalinės atrankos pusfinalį, bet finale už ją balsavo tik 1 proc. Moldovos gyventojų.

4. Vitalij Halaj, daina „I Want to Love“. Ukraina, 2012 m.

Keistas šis atlikėjas. Ukrainoje kelios jo dainos sulaukė sėkmės, o ir apskritai dainininkas atrodo gana talentingas. Deja, su „Eurovizija“ jam ne per labiausiai sekėsi. 2011 m. naujoką diskvalifikavo už tai, kad scenoje buvo daugiau nei šeši žmonės. Po metų jis atsivedė tik du, kita vertus, nė visas būrys nebūtų užkirtęs kelio tam, kas vėliau vyko. Gal iš jaudulio, gal dar dėl ko, tačiau pasirodymas buvo visiška nesėkmė. Jis dainavo pro nosį, nepataikė į natą, sunkiai sekėsi net pritariantiems dainininkams. Negana to, Vitalijus atrodė be galo patenkintas ir nematė, kad jo klausydamiesi komisijos nariai leipo juokais.

3. Katie Price, daina „Not Just Anybody“. Jungtinė Karalystė, 2005 m.

Tikriausiai ne šiaip sau šio dainos vaizdo klipo nėra interneto svetainėje „YouTube“.
K. Price išgarsėjo susitikinėdama su garsenybėmis arba apsinuogindama žurnaluose. Galiausiai ji nusprendė pademonstruoti, jog turi muzikinį talentą. Ją įkvėpė fotografas, taigi jį ir galima kaltinti dėl to, kas įvyko vėliau. Ji nemoka dainuoti, nė natos neišdainuoja. Gal todėl, kad įspraudė apvalainą figūrą į aptemptą rožinį katės kostiumą, o gal tiesiog neturi klausos. Ji pateko tik antrą nacionalinį pusfinalį. Tuo jos muzikinė karjera nesibaigė. Anaiptol – po santuokos su dainininku Peteriu Andre tik suklestėjo. Laimė, nuo tada ji nebebandė atstovauti Britanijai „Eurovizijos“ dainų konkurse.

2. Just Elly, daina „My Song“. Bulgarija, 2009 m.

2009 metų atranka į „Eurovizijos“ dainų konkursą Bulgarijoje buvo labai intensyvi – skandalai, kas mėnesį vykę finalai, pusfinaliai ir didieji finalai. Visas procesas užtruko beveik penkis mėnesius. Ir kas iš to išėjo? Atranką ir teisę atstovauti Bulgarijai laimėjusi daina pačioje „Eurovizijoje“ netgi nepateko į finalą.

Atranka buvo labai didelė, tad nieko keisto, kad joje laimę išbandyti panoro ir daug mažai kam žinomų Bulgarijos atlikėjų ir dainų kūrėjų. Laimę atrankoje 2009 metais nusprendė išbandyti ir atlikėja, prisistačiusi sceniniu vardu Just Elly (Tiesiog Elly).

Dainos „My Song“ atlikimą pavadinti pasirodymu sunkiai verčiasi liežuvis. Just Elly tiesiog vaikštinėjo po sceną, keistai lingavo į šonus – buvo akivaizdu, jog ji tikrai nežino, ką daro. Apie vokalinius sugebėjimus taip pat kalbėti neverta – moters povyza šaukte šaukė: ėjau sau gatve ir užsukau į barą padainuoti karaokės. Trumpiau tariant, ši daina – nesėkmė, užtrukusi nuo pat pirmojo iki pat paskutiniojo akordo. Natūraliai kyla klausimas – kas begali būti blogiau?

1. Sebel Ceferova, daina „Euphoria“. Azerbaidžanas, 2013 m.

Azerbaidžane vykstančios atrankos į „Eurovizijos“ dainų konkursą organizatoriai progą išbandyti savo jėgas suteikia visiems, gebantiems rankose išlaikyti mikrofoną. Atrodo, kad ko jau ko, o ritmo pojūčio ir elementarių anglų kalbos žinių komisija iš atrankos dalyvių tikrai nereikalauja. Nes kaip kitaip paaiškinti tą absurdą, vykusį ant scenos atliekant kūrinį „Euphoria“?

Tie, kam visgi pavyks iššifruoti, ką dainuoja Sebel, pastebės, jog tai ta pati „Euphoria“, kuri laimėjo „Eurovizijos“ dainų konkursą 2012 metais. Azerbaidžane pirmajame atrankos į konkursą etape dalyviai privalo perdainuoti ankstesnę „Eurovizijos“ dainą nugalėtoją. Kad ir kas paragino Sebel pasirinkti „Euphoria“, akivaizdu, jog mergina anglų kalba dainuoti tikrai negali. Atlikėja taip pat pademonstravo ir kelis energingus šokio judesius, nors jie neturėjo nieko bendro su pačia daina. Įdomu, ką pagalvojo jos klausytojai, nes mergina visgi užėmė 6-ąją vietą iš 9 tą vakarą pasirodžiusių atlikėjų. Neaišku, ką dainininkė veikia dabar, tačiau šis jos pasirodymas neabejotinai pateko į istoriją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)