Ales Stenar (Karaliaus Ale akmenys - liet.) - labiausiai į Pietus nutolusioje Švedijos Skonės grafystėje. 59 rieduliai išdėstyti laivo forma, kai kurie sveria net po 1800 kilogramų. Švedų archeologų teigimu, akmenys čia gali būti suvežti daugiau nei prieš 5500 metų - seniau nei Stounhendže. Kasinėtojai prie Ales Stenar riedulių yra radę žmonių kaulų, įvairių buities įnagių. Ši vieta apipinta legendomis, laikoma magiška.

Šių metų Lietuvos atstovas tarptautiniame "Eurovizijos" dainų konkurse Andrius Pojavis turėjo galimybę apžiūrėti švediškąjį Stounhendžą, pasivaikštinėti po Kasabergą, kaimelio krautuvėles ant Baltijos jūros kranto.

"Gal tai mums padės?" - vaikštinėdamas tarp riedulių juokais retorinį klausimą iškėlė A. Pojavis.

Nuo Malmės iki Kasabergos - apie valanda kelio. Autobusu "eurovizininkai" iš Malmės į kelionę leidosi apie devintą ryto. Stabtelėjus Kasabergoje, Lietuvos delegacijai teko kopti į kalvą, kol galiausiai buvo pasiekta lauko aikštelė su garsiaisiais akmenimis.

Kaip pasakojo ekskursijos gidė, per metus akmenų pažiūrėti atvyksta apie 700 tūkstančių lankytojų.

Ant kalvų aplink akmenis prie Baltijos jūros ganosi daugybė avių. Jos per dienas skabo žolę ir iki horizonto besidriekiantys laukai atrodo it kruopščiai sodininkų prižiūrima veja. Toks kaimo peizažas Andriui Pojaviui priminė darbus kaime pas močiutę.

"Man yra tekę dirbti labai daug ūkio darbų. Ir šieną vežti, ir su gyvuliais. Vasaras leisdavau kaime, todėl tokie darbai buvo tiesiog neišvengiami", - kalbėjo A. Pojavis.

Lietuvos "eurovizininkai", apžiūrėję akmenis, tarp jų atliko ir šių metų savo kūrinį "Something". Tiesa, į kelionę nevyko du pritariantieji vokalistai.

Netrukus papildysime DELFI TV reportažu.

Kelionės į Ales Stenar akimirkos - DELFI nuotraukų galerijoje:
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)