Šio vakaro nugalėtojus rinko ne tik žiūrovai prie TV ekranų, bet ir iš muzikos profesionalų sudaryta komisija. Kiekvienoje šalyje penki muzikos profesionalai nariai dalyvius jau įvertino stebėdami vakarykštę generalinę repeticiją. Komisija visus šio vakaro dalyvių pasirodymus surikiavo, jų nuomone, nuo geriausio iki prasčiausio. Tą patį balsuodami padarė ir konkurso gerbėjai. Susumavus rezultatus, ir paaiškėjo šalys, kurios keliauja į kitą etapą

Balsavimo teisę antradienio vakarą turėjo 16 pusfinalyje dalyvaujančių šalių, taip pat pirmą kartą konkurse pasirodanti Australija, pernai laimėjusi Austrija, ir „didžiosios“ šalys Ispanija ir Prancūzija. Lietuvos žiūrovai balsuos ketvirtadienį, antrojo pusfinalio metu, ir šeštadienį, nepriklausomai nuo Monikos ir Vaido pasirodymo sėkmės.

60-osios, jubiliejinės „Eurovizijos“ pirmasis pusfinalis atidarytas efektingai. Jaudinanti akimirka ekrane – metų senumo kadrai, įėję į istoriją - praėjusių metų nugalėtoja Conchita Wurst ir jos emocijos, vos sužinojus apie pergalę, kurią, surinkusi 290 taškų, lygiai prieš metus ji parsivežė į savo namus, Austriją. Nuo to laiko konservatyvieji austrai atlikėjui Thomui Neuwirthui arba galantiškajai Conchitai Wurst, kurios iki pergalės „Eurovizijoje“ nelabai mėgo, tapo atlaidesni ir ją pamilo, vis daugiau žmonių visame pasaulyje ėmė ją dievinti.

Conchita Wurst

Įspūdingai apšviestoje, įvairiausiomis figūromis dekoruotoje scenoje Conchita „eurovizinį“ hitą „Rise Like A Phoenix“, padėjusį jai nuskinti Europos dainų konkurso laurus, atliko vilkėdama elegantišką baltą suknelę trumpomis rankovėmis, avėdama šviesius aukštakulnius. Į sceną ji grakščiai nužingsniavo žmonių, pasidabinusių linksmais tviskančiais kostiumais, koridoriumi.

„Sveiki atvyke į „Eurovizija“, transliuojamą gyvai iš Vienos. Scena jūsų!“ - pirmąjį „Eurovizijos“ pusfinalį atidarė Chonchita ir neilgai trukus pristatė visus 18-os šalių atlikėjus ir grupes, jau visai tuoj pat susikausiančius dėl bilieto į „Eurovizijos“ finalą (į jį pateks tik 10 atlikėjų ir grupių – DELFI).

Konkurso finalas tiesiogiai iš Vienos „Stadthalle“ arenos TV žiūrovams bus transliuojamas šį šeštadienį, gegužės 23-sios vakarą. Reportažų apie antrąjį „Eurovizijos“ pusfinalį, vyksiantį ketvirtadienį, kuriame pasirodys Monika Linkytė ir Vaidas Baumila, o taip pat ir finalą, įspūdingų galerijų su šimtais efektingų nuotraukų ieškokite pagrindiniame Lietuvos naujienų portale DELFI, savo nuomonę apie atlikėjus išreikškite komentaruose.

Beje, dar sekmadienį „Eurovizijos“ atidarymo ceremonijoje Vienos rotušėje Conchita pasirodė pasipuošusi kitu peruku, kurio plaukai – perpus trumpesni už tuos, su kuriais ji lipo į sceną Kopenhagoje. Vienos „Stadthalle“ arenoje Conchita Wurst pasirodė su „senaisiais“ plaukais, tačiau neilgai trukus, transliacijos iš žaliojo kambario metu žvaigždė ir vėl pasirodė pasidabinusi elegantišku kelnių ir palaidinės deriniu bei trumpesnių plaukų šukuosena.

Po efektingo Conchitos pasirodymo, scenoje šeimininkauti pradėjo trys jubiliejinio pusfinalio vedėjos. STOP! Susipažinkite, jos - jūsų „eurovizinės“ gidės, lydės jus visos transliacijos metu: (iš kairės į dešinę - DELFI) TV laidų vedėja, rašytoja ir aktorė Arabella Kiesbauer, TV laidų vedėja ir aktorė Mirjam Weichselbraun, radijo ir TV laidų vedėja Alice Tumler.

Arabella Kiesbauer, Mirjam Weichselbraun ir Alice Tumler

Pasisveikinusios su Europos TV žiūrovais ir arenoje susirinkusia tūkstantine „Eurovizijos“ gerbėjų minia, damos buvo pasveikintos ošimu ir audringais plojimais.

Tuo metu C. Wurst patikėtas žaliasis kambarys, kuriame iškart po pasirodymų rinksis visos pirmojo pusfinalio žvaigždės ir lauks lemtingų rezultatų paskelbimo.

Jūsų dėmesiui – jubiliejinė 18-os šalių atlikėjų ir grupių kova!

Pirmasis scenoje – Moldovos atstovas. Nors Ukraina šių metų „Eurovizijoje“ nedalyvauja, tačiau tai dar nereiškia, kad konkurse neišvysime ukrainiečių. Moldovai šįmet atstovauja ukrainietis Eduardas. 22-ejų Eduardas Romanyuta atliko dainą anglų kalba „I Want Your Love“. Scenoje Eduardas pasirodo su seksualiomis merginomis, pasipuošusiomis amerikiečių policininkų stiliaus kepurėmis ir saulės akiniais, trumpais juodais šortukais. Kūrinio pabaigoje „sprogo“ įspūdingo dydžio šviesų suformuota širdis.

Moldovos atstovas Eduardas Romanyuta

Po Moldovos scenoje pasirodė Armėnijos atstovai. Šaliai šiemet atstovauja projektas „Geneology“. Jis buvo suburtas būtent šiam konkursui. Penki armėnų kilmės atlikėjai buvo pakviesti į grupę iš penkių skirtingų žemynų: Amerikos, Afrikos, Australijos, Azijos ir Europos. Prie jų taip pat prisijungė ir dainininkė iš Armėnijos Inga Arshakyana. Beje, akylesni žiūrovai turėtų ją atsiminti iš 2009 metų „Eurovizijos“, tais metais Armėnijai dainininkė atstovavo kartu su sese. Šis specialus projektas turėtų suvienyti armėnus, kurie išsisklaidė po pasaulį 1915 metais. Projektas „Geneology“ atliko baladę anglų kalba „Don't Deny“. Atlikėjai scenoje buvo pasipuošę tamsiais kostiumais, vizualizacijose buvo pastebimi tautiniai motyvai. Finalinio akordo metu scena nušvito violetinėmis spalvomis.

Armėnijos atstovai „Geneology“

Trečiasis scenoje pasirodė dainininkas iš Belgijos. Jai šiemet atstovauja 18-metis Loicas Nottetas. Vaikinas savo šalyje išgarsėjo dalyvaudamas projekte „Belgijos balsas“, deja, projekto nugalėtoju netapo. Loicas Nottetas „Eurovizijoje“ atliko dainą anglų kalba „Rythm Inside“. Šis kūrinys – vienas originaliausių pirmajame pusfinalyje. Pasipuošęs tamsiu kostiumu, L. Nottetas scenoje pasirodė su penkiais pritariančiaisiais vokalistais, kurie buvo pasipuošę balta apranga, prie jos priderino ir šviesią avalynę. Atlikėjas įspūdingą choreografinę kompoziciją atliko kartu su vokalistais. Šis pasirodymas – įspūdingas dėl kuriamų kontrastų, tamsus atlikėjo kostiumas pasirodymo metu kontrastavo su šviesiais pritariančiųjų vokalistų kostiumais ir šviesiomis vizualizacijomis.

Belgijos atstovas Loicas Nottetas

Po Beligijos scenoje – Nyderlandų atstovė 42-ejų metų atlikėjai Trijntje Oosterhuis. Moteris muzikoje - ne naujokė – 1990-aisais su savo broliu Tjeerdu Oosterhuisu ji subūrė grupę „Total Touch“ ir jau 1991 metais dalyvavo „Grote Prijs van Nederland“, svarbiausiame muzikantų mėgėjų konkurse Nyderlanduose. Trijntje puikiai žinoma ne tik savo šalyje, bet ir už jos ribų. „Eurovizijoje“ Trijntje Oosterhuis atliko dainą anglų kalba „Walk Along“. Nors iš pradžių atlikėja ketino į sceną lipti pasipuošusi suknele su itin gilia iškirpte, tačiau po įvairių komentarų žiniasklaidoje šios idėjos atsisakė. T. Oostehuis akis pridengė tamsiu nėriniuotu raiščiu. Iš pradžių, kai ji pasirodė scenoje, ekrane buvo matyti tik jos veidas stambiu planu, dainininkė stovėjo iš šviesų suformuoto gėlės žiedo viduryje. Su vokaliste scenoje pasirodė dar ir keturi pritariantieji vokalistai.

Nyderlandų atstovė Trijntje Oostehuis

Šįmet suomiai į „Euroviziją“ atsiuntė pankroko grupę „Pertti Kurikan Nimipaivat“ (PKN). Visi grupės nariai – su Dauno sindromu arba autizmu. Grupė „Pertti Kurikan Nimipaivat“ atliko dainą „Aina Mun Pitaa“ suomių kalba, daina pasakoja apie kasdienius įkyrius darbus, kuriuos tenka atlikti – pavyzdžiui, plauti indus. Šis pasirodymas – trumpiausias „Eurovizijos“ istorijoje. Beje, tai taip pat vienas įdomesnių pirmojo pusfinalio pasirodymų.

Suomijos atstovai PKN

Graikijai atstovauja Maria Elena Kyriakou, kuri savo šalyje išpopuliarėjo pelniusi pirmą vietą projekte „Graikijos balsas“. Beje, moteris gimė ir augo Kipre. „Eurovizijoje“ Maria Elena Kyriakou atliko lyrišką minorinį kūrinį anglų kalba „One Last Breathe“. Graikijos atstovė scenoje vilkėjo rizikingą suknelę su gilia iškirpte, po ja nesegėjo liemenėlės. M. E. Kyriakou pasižymi stipriais vokalo duomenimis. Scenoje jai akomponavo prie balto fortepijono sėdėjęs muzikantas. Beje, pagal „Eurovizijos“ taisykles muzikantai scenoje nėra įgarsinami. Grojimas bet kokiu muzikos instrumentu – tik imitacija. Baltas fortepijonas scenoje kontrastavo su blizgia tamsia M. E. Kyriakou suknele.

Graikijos atstovė Maria Elena Kyrakou

Estams konkurse atstovauja Elina Born ir Stigas Rasta. Duetas susibūrė tik dėl dalyvavimo „Eurovizijoje“. Elina nacionalinėje atrankoje dalyvavo ne pirmą kartą, deja, 2013 metais su daina „Enough“ jai ne taip pasisekė. Elina Born ir Stigas Rasta atliko dainą anglų kalba "Goodbye to Yesterday". Stigas Rasta scenoje pasirodė vilkėdamas tamsų kostiumą, buvo pasipuošęs baltais marškiniais, su gitara rankose. Elina vilkėjo juodą suknelę. Elina ir Stigas kūrinio atlikimo metu žvelgė į akis vienas kitam. Tiesa, Stigo grojimas gitara, taip pat tik imitacija.

Estijos atstovai Elina Born ir Stigas Rasta

Makedonai atstovavimą šių metų konkurse patikėjo atlikėjui Danieliui Kajmakoskiui. 31-eių atlikėjas į „Euroviziją“ buvo deleguotas po to, kai laimėjo nacionalinio transliuotojo organizuotą konkursą „Skopje 2014“. Žiūrovai Danieliui skyrė pirmą vietą, o užsienio komisija – antrą. Danielis Kajmakoskis konkurse atliko dainą „Lisja Esenski“ („Autumn leaves“). Pasirodymo metu atlikėjui už nugaros – įspūdingos projekcijos – senovinės kolonos ir arkos. D. Kajmakoskis apsirengė šviesiu lietpalčiu. Scenoje jis pasirodė su trimis pritariančiaisiais vokalistais, buvusiais ritmenbliuzo grupės „Blackstreet“ nariais.

Makedonijos atstovas Danielis Kajmakoskis

Serbijai atstovauja atlikėja Bojana Stamenova. 28-erių mergina žinoma kaip džiazo atlikėja, nors dažnai pasirodo ir vieno Belgrado teatro scenoje, ten rengia pasirodymus vaikams. Bojana Stamenova Austrijoje atliko dainą „Love Never Lies“. Atlikėja scenoje pasirodė vilkėdama ilgą suknelę, pečius pridengusi apsiaustu iš tviskančių žvynelių. Keturi pritariantieji vokalistai pasipuošė baltais kostiumais, veidus pridengė baltomis kaukėmis su keturių skirtingų spalvų vienspalvėmis vėliavomis. Kūrinio pabaigoje pritariantieji vokalistai nusimetė baltus kostiumus ir kaukes, suspindėjo ryškiaspalviais drabužiais.

Serbijos atstovė Bojana Stamenova

Vengrijai atstovauja 28-erių atlikėja Boglarka Csemer arba tiesiog Boggie. Atlikėja ir dainų autorė žinoma ne tik Vengrijoje, jos daina „Nouveau Parfum“ skambėjo ir Didžiojoje Britanijoje bei Amerikoje. Atlikėja pasirodo pritemdytoje scenoje, iš pradžių apšviesta buvo tik ji pati. Neilgai trukus palengva apšviečiama visa scena. Šis kūrinys – vienas lengviausių pirmajame pusfinalyje. Boggie vilkėjo ilgą kuklią suknelę, pritariantieji vokalistai – tamsiai mėlynos spalvos rūbus. Akustinis skambesys, vokalui pritariant gitara. Antroje kūrinio dalyje vizualizacijose dominuoja gamtos spalvos, žalios kalvos ir toliai.

Vengrijos atstovė Boggie

Baltarusiams konkurse atstovauja atlikėjo Uzario ir smuikininkės Maimunos duetas. Atlikėja ir smuiko virtuozė Maimuna gimė Rusijoje, baltarusės ir afrikiečio šeimoje, kurį laiką mergina gyveno Afrikoje, Malyje, tačiau vėliau persikėlė į Baltarusiją, kur gyvena iki šiol. Uzaris, kurio tikrasis vardas Jurijus, gimė ir augo Baltarusijoje. Jis ne tik atlikėjas, bet ir dainų autorius. Maimuna ir Uzaris atliko dainą anglų kalba „Time“. Uzaris scenoje pasirodo išniręs iš tamsos, neilgai trukus jam už nugaros pasimato lazerių vizualizacijos, imituojančios kardiogramą. Maimuna scenoje vilki ilgą baltą suknelę, gilus skeltukas prasiskiria vos pūstelėjus vėjeliui – tokiu būdu apnuoginamos Maimunos kojos.

Baltarusijos atstovai Uzari ir Maimuma

„Eurovizijos“ konkurse Rusijai atstovauja 27-erių atlikėja, dainų tekstų autorė, modelis bei aktorė Polina Gagarina. Mergina dainininkės karjerą pradėjo kaip solistė, vėliau buvo pakviesta į grupę „Playgirls“, tačiau grupėje neužsibuvo. Polina Gagarina atliko dainą „Million Voices“. Prieš kiekvienos šalies pasirodymą ekrane parodomas atvirukas apie atlikėją arba jo šalį. Prieš P. Gagarinos šou rodytame filmuke – „spindinčios“ Rusijos vaizdai, Maskvos dangoraižiai, Raudonoji aikštė. P. Gagarina scenoje nesegi liemenėlės, pasipuošė ilga balta suknele su šleifu, ant kurio buvo matyti vizualizacijos. Pasirodymo metu jautėsi, kad atlikėja labai jaudinasi. Pritariančiosios vokalistės pasirodė vilkėdamos šviesias sukneles, scenoje – dar ir trys muzikantai su gitaromis ir mušamaisiais. Dainuodama P. Gagarina atrodė itin įsijautusi ir užtikrinta, tačiau balsas kartkartėmis sudrebėdavo.

Rusijos atstovė Polina Gagarina

Šiemet Danijai atstovauja grupė „Anti Social Media“. Tik pernai susibūrusią grupę sudaro 4 nariai: Philipas Thornhillas, Nikolajus Tothas, Davidas Vangas, Emilis Vissingas. Vaikinų grupė ketveriukė Vienoje atliko dainą „The Way You Are“. Ar gali danų pop stiliaus kūrinys su lengvu roko prieskoniu nustebinti Europą?

Danijos atstovai „Anti Social Media“

Albanijai šįmet atstovauja atlikėja Elhaida. 22-ejų atlikėja tapo žinoma po to, kai 2009 metais laimėjo „Albanijos žvaigždžių akademiją“, vėliau, 2012 metais nuskynė laurus konkurse „Top Fest“. Tais pačiais metais mergina pasirodė projekte „Italijos balsas“ ir pelnė pirmą vietą surinkusi daugiau nei 70 procentų balsų. Elhaida Dani konkurse atliko dainą anglų kalba „I'm Alive“. Elhaida vilkėjo tamsią suknelę su gilia iškirpte, iš pradžių TV ekranuose scenoje rodoma ji viena, neilgai trukus pasirodo ir pritariančiosios vokalistės.

Albanijos atstovė Elhaida Dani

Rumunai į konkursą šiemet delegavo grupę „Voltaj“. Grupę sudaro 5 nariai, tačiau ji gyvuoja jau nuo 1982 metų, tad bėgant metams vyko nemaža narių kaita. „Voltaj“ gyvavimo metu jau spėjo pasikeisti 18 narių, iš jų net trys vokalistai. „Voltaj“ Austrijoje atliko dainą „All Over Again“. Daugeliui šis kūrinys atrodo vienas nuobodžiausių šių metų „Eurovizijoje“. Ar sutinkate su šia nuomone?

Rumunijos atstovai „Voltaj“

Gruzija dalyvavimą „Eurovizijoje“ patikėjo atlikėjai Ninai Sublatti. Mergina atskleidė, kad dainą parašė vos per tris valandas, vidury nakties. Dainoje pasakojama apie Gruzijos moteris, kurios privalo būti geromis moterimis, geromis mamomis ir geromis mokytojomis. Nina Sublatti atliko dainą „Warrior“. Nina scenoje pasipuošusi tamsia trumpa įspūdinga suknele, pečių liniją įrėmino tamsios plunksnos. Atlikėja scenoje pasirodė avėdama įspūdingus ilgus batus. Prie atlikėjos įvaizdžio itin derėjo vizualizacijos. Tamsios plunksnos ant pečių kontrastavo su vizualizacijomis atlikėjai už nugaros. N. Sublatti plaukų sklastymas papuoštas originaliu metaliniu galvos papuošalu. Kūrinio pabaigoje ekrane atlikėjai už nugaros parodomas žydros akys, iš kurių srūva ašaros. N. Sublatti pasirodymas – vienas stipriausių pirmajame pusfinalyje. Ar palaikote tokią nuomonę?

Gruzijos atstovė Nina Sublatti

Pirmojo pusfinalio akimirkos – DELFI nuotraukų galerijoje:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3033)