Verslumo ekspertas iš vieno geriausių pasaulio universitetų Lietuvoje lankosi pirmą kartą.

„Naiviai maniau, kad Lietuva bus besivystanti ekonomika, nesitikėjau, kad ji bus tiek išvystyta“, - įspūdžiais dalijosi pašnekovas.

Kol kas „Alchemist Accelerator“ nėra rėmęs Lietuvos verslo idėjų, tačiau Estijos verslo bendruomenė su investuotojais jau yra susipažinusi. R. Belani mano, kad artimiausiu metu ir Lietuva sulauks daugiau dėmesio.

„Dėl to, kad Lietuva įsives eurą, turėtų pasikeisti ir investuotojų požiūris į Lietuvą, tad šis sprendimas duos naudos. Prisiminkime Estijos pavyzdį: jos specialistai Vakaruose yra vertinami, šalis apibūdinama kaip pasiekianti daugiau nei leidžia galimybės, populiariai kalbant, sakome, kad ji boksuojasi didesnėje nei savo svorio kategorijoje. Manau, iš dalies tam įtakos turi euras: šalies ekonomika stabili, darbuotojai – produktyvūs. Nors kultūriniu aspektu Lietuva skiriasi nuo Estijos, bet pažadas yra panašus: euras turi didžiulę įtaką žmonėms vertinant Lietuvą ir joje plėtojamą verslą“, - kalbėjo jis.

Pasak pašnekovo, verslo greitintuvas „Alchemist Accelerator“ dabar dirba su 4-iomis įmonėmis iš Estijos, visos jos informacinių technologijų (IT) srities. Tai įmonės, dirbančios 3D, santykių su klientais valdymo (CRM), įvairius prietaisus sujungiančiose (IOT) ir debesų kompiuterijos srityse.

Ravi Belani
„Su Estijos startuolių bendruomene pavyko susipažinti per renginį „Latitude59“. Susidariau įspūdį, kad Estijos verslininkai – labai sąžiningi ir sunkiai dirbantys“, - dėstė R. Belani.

Gera nuomonę jis susidarė ir apie kuriančius verslą Lietuvoje, tačiau specialistas pasigenda optimizmo.

„Susidaro įspūdis, kad Lietuvoje žmonės šiek tiek pervertina tai, kas yra už šalies ribų, tad Baltijos šalyse turėtų būti daugiau optimizmo ir mažėti nuostatų, kad tai, kas vyksta, yra lemiama iš anksto, - svarstė R. Belani. - Manau, kad Lietuva turės naudos iš JAV esančio optimizmo.“

Pašnekovas įsitikinęs, kad šiuo metu spartaus augimo vis dar gali tikėtis IT verslas.

„Veikiausiai, artimiausiais metais matysime, kaip informacinės technologijos žengia į įvairius sektorius, kaip dabar mes tai matome taksi ar viešbučių versle. Naudojimasis mobiliomis priemonėmis ateityje dar stipriau turėtų augti, taip pat stiprės įvairių prietaisų suderinamumas ir sujungiamumas“, - kalbėjo R. Belani.

Pasak jo, kompiuteriniai sprendimai keičia ne tik tokias sritis kaip aptarnavimas ar logistika, bet ir mediciną ar biotechnologijas.

- Dirbate su įvairių šalių verslininkais. Gal pastebėjote, kokios savybės yra būdingos sėkmingiesiems?

- Pagrindinės savybės yra sugebėjimas dėmesį sutelkti į dvi sritis. Pirmiausia, turėti viziją ir gebėti ją parduoti, nors resursų stinga. Antra, gebėjimas užsibrėžtus dalykus padaryti. Kartais žmonės turi labai aiškią viziją, kaip gali pakeisti pasaulį, tačiau negali padaryti kelių būtinų žingsnių. Arba jie žino, ką taktiškai turėtų padaryti, bet nedaro.

- Kokių žinių būsimiesiems verslininkams reikia?

Ravi Belani
- Svarbiausia yra pardavimai, nors mes šio žodžio nemėgstame dėl iš dalies neigiamos reikšmės. Tačiau verslumo esmė yra pasinaudoti esamomis galimybėmis nebūtinai tam turint resursų, nes pagrindinis resursas yra idėja, kurią ją reikia konvertuoti į talentus, t.y. sugebėti talentingus žmones sudominti dirbti jums, konvertuoti į investicijas, t.y. įtikinti investuotojus prisidėti, taip pat konvertuoti į pajamas - įtikinti klientus pirkti jūsų prekę ar paslaugą.

Dar viena svarbi savybė yra atkaklumas – nepasiduoti net tuomet, kai nesiseka. Kartais šis gebėjimas yra iracionalus, pagrįstas emocijomis.

- Tačiau žmonės vis tiek renkasi, ko mokytis. Ką patartumėte?

- Kalbant apie žinias, abejoju, kad yra vienas ar keli būtini techniniai įgūdžiai, be kurių niekaip nepavyktų susitvarkyti. Kartais milžiniškas įmones sukuriantys verslininkai ateina dirbti iš netikėtų krypčių. Pavyzdžiui, Peteris Thielas, kuris sukūrė „PayPal“, mokėsi politikos.

Manau, programavimo kalbos yra vienos fundamentaliausių, kurias galima išmokti - jas galima panaudoti kuriant tai, ko jums reikia. Bet technologiniai įgūdžiai gali padėti trumpuoju laikotarpiu, ne ilguoju. Geriausi verslininkai eina į skirtingas rinkas ir moka pasinaudoti įvairiais resursais, kad galėtų pasiekti rezultatą.

- Ačiū jums už pokalbį.
Spalio 11 - 12 d. Lietuvos parodų ir konferencijų centre „Litexpo“ trečią kartą Lietuvoje vyksta tarptautinė verslo konferencija „Silicon Valley Comes to the Baltics“. Joje vieši 20 verslininkų iš Silicio slėnio ir verslo entuziastai iš Lietuvos bei kaimyninių šalių.