Iki sausio vidurio gyventojai parduotuvėse gali atsiskaityti tiek litais, tiek eurais, tačiau grąžą jau gaus eurais. Kai kurie prekybininkai sugalvojo, kaip prisitaikys prie klientų, kad šie nepatirtų nepatogumų.

„Pirmas dvi savaites spintelėmis ir vežimėliais pirkėjai galės naudotis nemokamai. O nuo trečios sausio mėnesio savaitės spintelių ir vežimėlių užstatas bus vienas euras. Spintelėms ir vežimėliams vieno euro moneta tinka ir šiuo metu, tad papildomų investicijų neplanuojame“, - sako prekybos tinklo „Rimi“ atstovė ryšiams su visuomene Giedrė Bielskytė.

Prekybos tinklo „Iki“ Viešųjų ryšių departamento vadovas Andrius Petraitis, dėsto, kad jau dabar pirkėjai prekių vežimėliais gali naudotis palikdami 1 euro užstatą.

„Šiuo metu tik keliose „Iki“ tinklo parduotuvėse norint palikti daiktus spintelėse reikia įmesti monetą, kitose parduotuvėse esame įrengę spintelių užraktus su rakteliais, tad iki euro įvedimo planuojame investuoti į spintelių užraktų su rakteliais įrengimą visose tinklo parduotuvėse. Manome, kad tuomet pirkėjams bus lengviau ir paprasčiau jomis naudotis“, - dėsto jis.

„Nofra“ prekybos tinkle bus pokyčių: šiuo metu norintys pasinaudoti parduotuvėje esančiais vežimėliais, turi turėti 50 centų arba 1 lito monetą, įvedus eurą žmonėms reikės 1 euro arba 50 euro centų.

„Kalbant apie spinteles, pastaruosius trejus metus jau perkame spinteles, kurios atitinka euro standartus: daliai spintelių tinka 1 euras arba 50 euro centų, tačiau dalį spintelių, kurioms dabar tinka 2 litai, reikės keisti, nes 2 litai neatitinka jokių euro monetų standartų. Taip pat mūsų tinklo parduotuvėse yra spintelių, kurias galima užrakinti ir neįmetant monetos, jas taip pat palaipsniui keisime, tačiau nėra reikalo skubėti, nes naudojimosi jomis būdas įvedus eurą nepasikeis“, - sakė „Norfa“ tinklo atstovas Darius Ryliškis.

Maxima“ esminių pokyčių, susijusių su daiktų saugojimo spintelėmis ar vežimėliais įvedus eurą, neplanuoja. Prekybos centro daiktadėžės ir vežimėliai priima ir litus, ir euro monetas.

„Mūsų parduotuvėse įrengtose daiktų saugojimo spintelėse daiktus galima palikti įmetus 1 euro arba 1 lito monetą, kuri klientui grąžinama atidavus raktą. Tokia pati tvarka ir su vežimėliais. Didžioji dalis mūsų iš beveik 20 tūkst. turimų pirkiniams skirtų vežimėlių priima 2 centų, 50 centų bei 1 Lt monetas, taip pat 1 euro monetas. Mažesnė dalis vežimėlių, maždaug 5,5 tūkst., kaip depozitą priima 1 lito bei 1 euro monetas“, - komentavo „Maxima“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė.

Pasak jos, artėjant euro įvedimui, visų spintelių ir vežimėlių užraktus prekybos tinklo darbuotojai patikrino papildomai. „Maxima“ skaičiuoja, kad per 8 šių metų mėnesius į naujus vežimėlius, jau turimų vežimėlių remontą ir priežiūrą investavo 150 tūkst. litų, o į naujų spintelių įrengimą, priežiūrą ir remontą per tą patį laiką investavo 117 tūkst. litų.

Euras litą Lietuvoje pakeis nuo 2015 m. sausio pirmos dienos, neatšaukiamas keitimo kursas yra 3,4528 lito už vieną eurą.