Personalo paieškos ir atrankos bendrovė „Manpower“ pastebi, kad darbdaviai papildomų žmonių jau priima nuo liepos.

„Vasarą daugiau negu 100 „Manpower“ laikinųjų darbuotojų darbavosi mūsų klientų pardavimo vietose, keisdami kainos žymeklius litais į litų-eurų išraišką. Nors šis darbas pirkėjams atrodo labai paprastas techninis pakeitimas, tačiau iš tikrųjų reikalauja daug laiko, darbo rankų ir atidumo, nes jau sužymėtas prekes perkainuoti galima tik rankiniu būdu“, - komentavo „Manpower Lit“ direktorė Božena Petikonis-Šabanienė.

Spalį įmonė pradėjo ruošti darbuotojus, kurie į pagalbą verslui ateis gruodžio-sausio mėnesiais.

„Pastarieji projektai yra susiję tiek su kalėdiniu laikotarpiu, tiek su euro įvedimu – daugeliu atveju su abiem. Šių metų užsakymų apimtys yra gerokai didesnės, nes įmonės nori turėti papildomų pajėgų kritiniu pokyčių laikotarpiu. Kai kurie darbdaviai laikiniesiems darbuotojams paskirs atlikti bazines funkcijas, tokias kaip klientų konsultavimas, nenaudojant grynųjų pinigų, o patyrę darbuotojai susitelks ties teisingu valiutos perskaičiavimu. Kiti laikiniesiems pagalbininkams patikės atsiradusias papildomas funkcijas, pavyzdžiui, grynųjų pinigų kasoje užtikrinimą, darbą su kasa“, - vardijo pašnekovė.

Samdo prekybininkai

Daugiausiai papildomų darbuotojų reikia su grynaisiais pinigais dirbančioms įmonėms, t.y. mažmeninės prekybos ir klientų aptarnavimo segmentuose.

„Prekybininkams itin svarbu turėti pakankamai personalo, nes sausio pradžioje, operuojant dviem valiutomis, prekybos darbuotojų darbo greitis ir našumas, tikėtina, mažės, todėl, norėdami išvengti didesnių eilių ir parduoti ne mažiau nei pernai, turės dirbti daugiau kasų“, - kalbėjo B. Petikonis-Šabanienė.

Renata Saulytė
Apie planuojamus priimti papildomus darbuotojus DELFI patvirtino „Maxima“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė.

„Nors siekiant palengvinti tinklo darbuotojų darbą, daugelis operacijų kasose bus atliekama automatiškai – tinklo kasos tam bus perprogramuotos ir parengtos, vis tik pereinamuoju laikotarpiu darbuotojai turės daugiau dėmesio ir laiko skirti kasdienėms finansinėms operacijoms, kainų etikečių keitimui, pagaliau daugiau laiko nei įprasta jie sugaiš bendraujant su klientais, teikiant jiems informaciją. Planuojama šiuo metu laikinai papildomai įdarbinti kelis šimtus naujų darbuotojų“, - sakė R. Saulytė.

Manoma, kad gausesnio personalo parduotuvėse įvedus eurą reikės ne tik dėl lėčiau vykstančių atsiskaitymų, bet ir žmonių noro persiskaičiuoti gautą grąžą ar užduoti papildomų klausimų.

Dairosi ir bankai

Personalo paieškos ir atrankos bendrovė pastebi, kad rinkoje papildomų klientų aptarnavimo specialistų ieško ir bankai.

„Terminuotam darbui yra kviečiami specialistai, teikiantys gyventojams informaciją, susijusią su euru. Didelės kitų segmentų įmonės vis dažniau ieško ir įdarbina personalo specialistus, nes didėja bendri įdarbinimo mąstai, didelėms kompanijoms reikia pagalbininkų, kurie užtikrintų sklandžią komunikaciją įmonės viduje, susijusią taip pat ir su euro įvedimu“, - dėstė B. Petikonis-Šabanienė.

Pasak jos, darbdaviai jau šių metų pavasarį išreiškė nerimą, kad jiems gali pritrūkti kvalifikuoto personalo, o jaučiama baimė skatina valdyti riziką.

Tačiau Lietuvos darbo birža didesnio darbdavių susidomėjimo laikinuoju įdarbinimu nepajuto.

„Lietuvos darbo birža dėl euro įvedimo nestebi pokyčių darbo rinkoje. Preliminariais duomenimis, per spalio mėnesį laisvų darbo vietų įregistruota mažiau nei rugsėjį. Tai susiję su sezono svyravimais. Darbo jėgos paklausos mažėjimas nesiejamas su euro įvedimu“, - DELFI komentavo Lietuvos darbo biržos Komunikacijos skyriaus Vyriausioji specialistė Milda Jankauskienė.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, šių metų antrąjį ketvirtį nedarbas Lietuvoje siekė 11,2 proc., kai pirmąjį ketvirtį jis sudarė 12,4 proc.