Likus daugiau nei dviem mėnesiams iki euro įvedimo gyventojų pašto dėžutėse įkrito pasiūlymas parsisiųsti nemokamą medalį „Euro įvedimas Lietuvoje“. Spausdintame pasiūlyme teigiama, kad medalis nieko nekainuoja, tereikia sumokėti pakavimo ir pristatymo mokestį – 9,99 Lt. Skelbiama, kad medalių išleista 20 tūkst. vienetų.

Medalius siūlančios įmonės „Monetų namai“ atstovė Ieva Galiauskienė neslėpia, kad gyventojams siūlomas medalis tėra atminimo ženklas, pagamintas iš netauriųjų metalų – vario ir nikelio lydinio.

Bijančius, kad nieko nėra nemokamo pašnekovė ramina, kad užsisakius medalį, gyventojai jokių papildomų įsipareigojimų neprisiima.

„Tai vienkartinis pirkinys. Jie (gyventojai – red.) gali sulaukti pasiūlymų, bet jei jie nedomina, gali pasakyti, kad pasiūlymų daugiau nesiųsti ir mes galime nesiųsti, - teigė ji. - Tai tik šitas medalis. Šiaip gali (gyventojai – red.) ir papildomų produktų nusipirkti, bet tai nėra sąlyga, kad turi kažką pirkti, kad šitą (medalį – red.) gautum“.

Vejasi ketverių metų praeities šešėlis

Nors UAB „Monetų namai“ atstovė tikina, kad su nemokamo medalio pasiūlymu pirkėjai neprisiima jokių papildomų įsipareigojimų, ketverių metų senumo istorija vis dar teršia įmonės reputaciją. I. Galiauskienės teigimu, per šį laiką pasikeitė įmonės vadovybė, todėl gyventojai neturėtų jaudintis.

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) 2010 m. įmonei buvo skyrusi 20 tūkst. Lt baudą, kurią UAB „Monetų namai“ apskundė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Bauda buvo skirta už nesąžiningą komercinę veiklą vartotojams. Teismas apeliacinį skundą atmetė.

VVTAT tyrimą dėl galimos nesąžiningos komercinės veiklos atliko, atkreipusi dėmesį į devynių vartotojų skundus. Skunduose vartotojai teigė, kad užsisakius vieną produktą jiems buvo siunčiami ir kiti medaliai su sąskaitomis. Tuo metu UAB „Monetų namai“ gynėsi, kad vartotojų teisių nepažeidė ir neapgaudinėjo, nes pasirašydami užsakymą klientai sutikdavo su užsakyme esančiomis sąlygomis – jie sutinka tapti “kolekcijos rinkėju ir sutinka į savo pašto dėžutę kartą per mėnesį gauti po vieną kolekcijos prekę“. Kartu, pasak įmonės atstovų, buvo pateiktos ir prekių pristatymo kainos, prenumeratos atsisakymo terminas bei būdas.

Apeliaciniame skunde teigiama, kad jeigu vartotojas, neperskaitęs išdėstytų sandorio sąlygų, gauna antrą kolekcijos prekę, ją gali grąžinti per 14 dienų. Tuo metu VVTAT aiškino, kad nuoroda, kad užsakydamas medalį vartotojas paštu gaus ir kitus medalius, už kuriuos turės mokėti papildomai, yra trumpai ir nepakankamai aiškiai pateikiama vos dviejose reklaminio lankstinuko vietose. Informacijos pateikimą tarnyba pripažino kaip klaidinantį informacijos neatskleidimą.

Tarnyba neigiamai įvertino ir bendrovės siunčiamas sąskaitas ir reikalavimus gyventojams už pakartotines monetas. VVTAT nurodė, kad įmonės įspėjimuose buvo nurodyta, kad „jeigu per nustatytą laikotarpį nesumokėsite skolos, jūsų bylą dėl įsiskolinimo perduosime skolų išieškojimo bendrovei“. Keturi vartotojai nurodė, kad reikalavimai susimokėti jiems buvo atsiųsti, net negavus papildomų monetų.

Dėl dabartinio pasiūlymo įsigyti monetą, susijusią su euru, vartotojų teisių tarnyba skundų nėra gavusi.

Lietuvos bankas: naujos valiutos įvedimu naudojasi ir verslininkai

Lietuvos bankas teigia, kad tiek verslas, tiek pats centrinis bankas prieš įvedant naują valiutą savais būdais atsisveikina su sena valiuta.

Pavyzdžiui, Lietuvos bankas surengė atsisveikinimo su litu ir euro pasveikinimo karikatūrų parodą.

Taip pat Lietuvos banke galima užsisakyti numizmatinį apyvartinių monetų rinkinį, skirtą litui. Rinkiniai bus pradėti pardavinėti šių metų lapkričio 11 d. Rinkiniai bus sudaryti iš 2014 m. laidos 10,20, 50 ct, 1, 2, 5 Lt nominalų ir 1991 m. laidos 1,2,5 ct nominalų apyvartinių monetų.

Kitų metų pradžioje Lietuvos bankas ketina išleisti 2015 m. laidos numizmatinį apyvartinių monetų rinkinį, skirtą eurui.

Per pirmus kitų metų tris mėnesius apyvartoje pasirodys 50 eurų aukso moneta, skirta monetų kalybai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje (LDK). Tai bus pirmoji Lietuvos banko išleista kolekcinė eurų moneta.

Euro medalis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)