Panašu, kad tokie klausimai pastaruoju metu neduoda ramybės daugeliui. DELFI komentaruose gausu žinučių apie tariamą euro zonos ekonomikos nuosmukį, miglota ateitis pranašaujama ir doleriui. Komentatoriai atvirauja savo pinigus saugantys gana egzotiškai galinčiomis atrodyti valiutomis – Norvegijos kronomis, Šveicarijos frankais ar net Kinijos juaniais. DELFI nusprendė paklausti ekonomistų, ar skaitytojai – teisūs, ir išsiaiškinti, kokia valiuta patariama laikyti savo santaupas.

Valiutų keitimais žaisti nepataria

„Pinigų keitimas suteikia ribotą saugumo iliuziją. Iš tiesų, keičiant grynuosius pinigus reikės papildomai mokėti ir už tai, ir už valiutos atkeitimą į tą, kuria bus daromos išlaidos. Keisti būtina tik valiutą, kuri labai sparčiai nuvertėja dėl infliacijos, ne mažiau kaip 15-20 proc. per metus. Ir kai nematoma aplinkybių, dėl kurių ta infliacija galėtų lėtėti. Geriausia santaupas laikyti bankuose, nes tuomet jos iš litų į eurus bus konvertuotos automatiškai“, – tuo, kad valiutų keitimais nereikėtų žaisti, įsitikinęs Lietuvos edukologijos universiteto profesorius, ekonomistas Antanas Buračas.

Anot jo, nevertėta skubiai keisti ir smulkesnes pinigų sumas. Profesorius primena, kad po euro įvedimo visą grąžą už prekes ir paslaugas gausime eurais, tad jis prognozuoja, kad bent po poros savaičių litų piniginėse net nebeliks.

Santaupos bus paverstos eurais nemokamai

Tam, kad santaupos turėtų būti laikomos ta valiuta, kuria jos bus naudojamos, patvirtina ir „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė Odeta Bložienė.

„Jeigu santaupas turite litais – laikykite litais, jeigu eurais – laikykite eurais. Nereikia skubėti konvertuoti santaupų litais į eurus jau dabar, pinigai, konvertuoti iki naujųjų metų, bus apmokestinti papildomu komisiniu mokesčiu, o po gruodžio 31-osios dienos tiek sąskaitose automatiškai, tiek bankų padaliniuose jie bus konvertuojami nemokamai.

Jeigu ateityje kils klausimas, kokia valiuta laikyti santaupas, pirmiausia reiktų atsižvelgti į gaunamų pajamų valiutą ir paskirtį, kam jos bus išleistos, tuomet ta valiuta patariu ir taupyti“, – patarė specialistė.

Įvardijo saugias valiutas

Tuo tarpu „DNB“ banko Vilniaus verslo regiono vadovo Edvardo Uziala pridūrė, kad lito ir euro valiutų poros kursas yra fiksuotas, todėl nereikia baimintis pinigų nuvertėjimo.

„Tačiau vienareikšmio atsakymo į tai, kokia valiuta yra pati stabiliausia ir patikimiausia – nėra. Paprastai saugiomis ir patikimomis valiutomis yra laikomos tos, į kurias istoriškai krypsta investuotojų pinigų srautai ekonominių ar geopolitinių įtampų metu, t.y. JAV doleris, Šveicarijos frankas, euras, Didžiosios Britanijos svaras ir Japonijos jena. Tačiau santaupas į šias valiutas patariama keisti tik tuo atveju, jei planuojate į minėtas šalis keliauti ar ką nors įsigyti tos šalies valiuta. Priešingu atveju, laikant santaupas kita valiuta, neišvengiamai tenka susidurti su valiutų santykio pasikeitimo rizika“, – pabrėžė specialistas.

Vis dėlto jis sutinka, kad kiekviena situacija – individuali, todėl tvarkant asmeninius taupymo planus rekomenduoja užeiti į banką pasitarti, kaip būtų naudingiausia elgtis konkrečiu atveju įvertinant individualias aplinkybes ir poreikius.

Santaupų laikymas kita valiuta – kaip loterija

Tačiau „Nordea“ vyr. ekonomistas Žygimantas Mauricas patikslino, kad ir saugiomis laikomų valiutų kursai neišvengia svyravimų. Pavyzdžiui, Norvegijos krona nuo 2013 metų pradžios nuvertėjo nuo 4,70 Lt iki 4,20 Lt, Didžiosios Britanijos svaras sterlingas pasikeitė nuo 4,13 Lt iki 4,40 Lt. O štai, pavyzdžiui, Rusijos rublis per pastaruosius metus nuvertėjo apie 12 proc. euro ir lito atžvilgiu, JAV dolerio atžvilgiu – dar daugiau. Tad savo santaupas investavę rubliais, gyventojai prarado ženklią dalį santaupų.

„Valiutų kursų svyravimus nuspėti labai sunku. Santaupų laikymas kita valiuta – kaip loterija, kurioje galima laimėti, bet galima ir pralaimėti. Santaupas prasmingiausia laikyti ta valiuta, kuria planuojate ir patiriate daugiausia išlaidų. Taip sumažinama valiutos rizika, kuri kai kuriais atvejais gali būti gana reikšminga šeimos biudžetui“, – perspėja ekonomistas.

Anot jo, pasaulio rezervinės valiutos yra euras, doleris ir svaras, o Tolimųjų Rytų valiutos (Kinijos, Rusijos, Indijos) neturi tokio pasitikėjimo, todėl jų kursas gali pasikeisti smarkiai – rizika yra didesnė, todėl neverta bandyti turimais pinigais spekuliuoti.

Kaip buvo Latvijoje ir Estijoje?

Pasak jo, ieškant patarimų, kaip geriausia pasiruošti euro įvedimui, paprasčiausiai reikia pažvelgti į sėkmingą kaimyninių šalių patirtį.

Latviai ir estai dar prieš euro įvedimą suprato, kad paprasčiausia konvertuoti negrynuosius pinigus – padėti santaupas į banko sąskaitą. Latvijoje 2013 m. pabaigoje, nuo spalio iki gruodžio, atsiskaitomųjų sąskaitų lėšos ūgtelėjo 1,5 mlrd. litų, arba 16 proc. – net šeštadaliu. Estijoje lėšos atsiskaitomosiose sąskaitose pasipildė 640 mln. litų, arba 10 proc.

„Pavyzdžiui, Rusijos, Baltarusijos gyventojai dalį santaupų laiko JAV doleriais, mat dėl dažnų devalvacijų stabilus doleris apsaugo nuo santaupų praradimo. Mūsų litas susietas su euru jau seniai, o euro zonos kainų stabilumą užtikrina Europos Centrinis Bankas, dėl to kainų svyravimai yra minimalūs. Euras – viena stipriausių valiutų pasaulyje, tai suprasdami lietuviai dažniausiai ir renkasi santaupas laikyti būtent šia valiuta“, – tautiečių sąmoningumu džiaugėsi Ž. Mauricas.

Pataria neskubėti keisti litų į eurus – išvengsime papildomų mokesčių
 
Anot „Danske Bank“ Asmeninės bankininkystės tarnybos direktorės Jūratės Nedzinskienės, prieš konvertuojant savo santaupas į tolimų šalių valiutas, žmogus turėtų apsvarstyti, ar tikrai verta taip elgtis, nes atsiranda valiutos keitimo kaštai, be to, reikia ypatingai gerai išmanyti makroekonominius procesus.

„Dažniausiai rekomenduojama santaupas laikyti nacionaline valiuta, arba ta, kuri naudojama kasdieniame gyvenime, o  mažiau nei po 100 dienų euras taps pagrindine mūsų šalies valiuta. Visos valiutos neišvengiamai svyruoja kitų valiutų atžvilgiu, tačiau euras yra pakankamai stabili valiuta“, – aiškino J. Nedzinskienė.

Tiesa, ji patarė neskubėti visų savo santaupų kuo greičiau paversti į eurus. Pats patogiausias ir saugiausias būdas gryniesiems litams paversti į eurus –iki 2014-ųjų pabaigos įnešti  juos į banko sąskaitą, o sausio 1-ąją šie pinigai bus automatiškai konvertuoti į eurus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (318)