DELFI skelbė, kad nuo apgavysčių gyventojai nukentėjo ir tuomet, kai Lietuvoje svarstyta eurą įvesti 2007 m. Tada sukčiai vaikščiojo po butus ir prašė duoti grynuosius banknotų numeriams surašyti.

Lietuvos policija šiuo metu nėra užfiksavusi išradingų schemų, kaip iš gyventojų išviliojami pinigai, tačiau pastebi, kad jau daugėja anksčiau taikytų ir policijai žinomų apgaulės būdų.

Ramūnas Matonis
„Bandymų sukčiauti, pasinaudojant euro įvedimu, jau pasitaiko, - komentavo Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis. - Dažniausias sukčiavimo būdas, kuomet namuose apsilanko pašto ar banko darbuotoju apsimetęs asmuo ir paprašo pateikti visus namuose turimus litus, kuriuos neva reikia surašyti ir pakeisti į eurus.“

Lietuvos paštas, komerciniai bankai ar kitos institucijos tokios paslaugos gyventojams neteikia.

„Nei namuose, nei gatvėje litai į eurus nebus keičiami. Todėl gyventojams patartina būti budriems ir neapsigauti, jeigu jų namuose apsilankę ar telefonu paskambinę asmenys siūlytų registruoti litų banknotus, santaupas litais keisti į eurus ir panašiai“, - įspėjo ir Lietuvos bankas.

Raginama sulaukus pinigus norinčio paimti svečio iškart kreiptis į policijos pareigūnus, kad jie apgaviką galėtų sulaikyti.

Kitas ne mažiau nerimo gyventojams keliantis veiksnys yra galimos eurų klastotės. Todėl jau dabar siūloma pasižiūrėti, kaip atrodys naujieji pinigai ir litus į juos keisti tik oficialiose keitimo vietose, pavyzdžiui, bankuose ar Lietuvos pašto padaliniuose. Ši paslauga gyventojams bus nemokama.

Patarimų turi ir verslininkams

Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas pataria ir verslininkams pasigilinti į Lietuvos banko patarimus, pavyzdžiui, kaip atpažinti tikruosius pinigus nuo klastočių.

Danas Arlauskas
„Manau, kaip apsisaugoti nuo primityvių klastočių informacijos pakanka, bet turguose, kur apyvarta vyksta greitai ir palyginti nedidelėmis kupiūromis, visko bus. Žmonės turi imtis apsaugos priemonių, o jei ateina nemažas grynųjų kiekis, reikia turėti ir aparatūrą pinigams patikrinti, kuri nėra labai brangi“, - dėstė pašnekovas.

Jis skaičiuoja, kad paprastesnį prietaisą pinigams patikrinti galima įsigyti už kelis šimtus litų.

DELFI skelbė, kad kitų metų pirmąjį pusmetį litų banknotai ir monetos į eurus bus nemokamai keičiami komercinių bankų padaliniuose, o pirmus du mėnesius, iki kovo 1 d., litus į eurus nemokamai keis dalis kredito unijų ir Lietuvos pašto padaliniai. Nemokamai litus į eurus bus galima išsikeisti ir vėliau. Pavyzdžiui, iki 2015 m. pabaigos tai darys dalis bankų padalinių, o Lietuvos bankas savo kasose litus į eurus keis nemokamai neribotą laiką. Išsamų valiutos keitimo sąrašą rasite čia.

Nenorintiems gaišti laiko grynųjų keitimui patariama pinigus laikyti bankų sąskaitose, kur jie euro įvedimo dieną bus automatiškai ir nemokamai perskaičiuoti į eurus pagal nustatytą euro kursą – 3,4528 lito.

Jei nėra poreikio, siūloma neskubėti grynųjų litų į eurus keisti pirmosiomis sausio dienomis ir išvengti eilių – pinigus pasikeisti bus galima pakankamai ilgai.