DELFI nusprendė paklausti bankų atstovų, ką jie galėtų patarti senjorams bei kaip juos reikėtų paruošti euro įvedimui.

1. Padovanokite jiems padidinamąjį stiklą

Pasikeitusi valiuta ir žmonių nepastabumas gali suaktyvinti sukčius. Spėjama, kad jie nepraleis progos šia situacija pasinaudoti, todėl gali būti, kad apyvartoje atsiras padirbtų banknotų. Tikrus eurus nuo padirbtų atskirti nėra sunku. Jų apsaugos požymiai yra tokie patys, kaip ir euro. Apie juos DELFI pasakojo Lietuvos banko Grynųjų pinigų tarnybos Pinigų gamybos organizavimo ir ekspertizės skyriaus viršininkė Danguolė Liaugminienė. Anot jos, reikėtų nepagailėti kelių litų ir senoliams padovanoti po padidinamąjį stiklą. Jis leis įsižiūrėti į eurą ir padės atskirti tikras kupiūras nuo netikrų.

2. Išmokykite skaičiuoti

Reikia pripažinti, kad įprasti atskirti, kas naująja valiuta yra pigu, o kas brangu, prisitaikyti prie eurais gaunamų pajamų ir sustyguoti šeimos biudžetą kitąmet užtruks. Todėl „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė Odeta Bložienė patarė kai kuriuos pasiruošimo veiksmus pradėti jau dabar. Pavyzdžiui, išmokti paprasčiau perskaičiuoti, kaip ta pati suma atrodo eurais ir litais.

„Tam valiutos keitimo kursas (1 euras = 3.4528 lito) nėra itin patogus. Jei po ranka neturėsite skaičiuotuvo, mintinai susigaudyti padės toks supaprastinimas: sumą eurais dauginkite iš trijų ir sudėkite su ta pačia suma, padalinta iš dviejų. Pavyzdžiui, 3 EUR = 3x3 + 3/2 = 9 + 1.5 = 10.5 LTL (pagal oficialų kursą 3 EUR*3.4528 = 10.36 LTL)“, – paaiškino ji.

3. Pasiūlykite stebėti kainas

Pats tinkamiausiais patarimas, stebėti kainas, kurios jau šiuo metu yra rodomos dviem valiutomis. Nuo 2014 m. rugpjūčio 22 d. prekybininkai ir paslaugų teikėjai privalo nurodyti kainas ir litais, ir eurais, o toks dvigubas kainų nurodymas bus privalomas iki 2015 m. birželio pabaigos – tai viena iš veiksmingų priemonių, padėsianti vartotojams geriau suvokti kainas ir stabdysianti galimą nesąžiningą kainų kėlimą naudojantis euro įvedimu.

4. Perspėkite dėl pinigų keitimo

Grynieji litai į eurus bus keičiami nemokamai pagal oficialų, jau beveik 13 metų taikomą kursą (3,45280 lito už 1 eurą) bankuose, pašte ir kai kuriose kredito unijose, kurie apima visą šalį. Lietuvos banko svetainėje galima rasti ar paskambinus nemokamu telefonu 8 800 34 528 sužinoti apie artimiausią keityklą. Ir ten nereikia skubėti jau pirmosiomis sausio dienomis – grynųjų litų keitimui vietų ir laiko bus pakankamai. Pinigai nebus keičiami nei namuose, nei gatvėje. Todėl reikia įspėti senolius nepakliūti į sukčių pinkles, kurie siūlys pinigus pakeisti tiesiog čia ir dabar. Valiutų keitimu oficialiai užsiima tik bankai.

Bankų, jų išleistų kortelių, kredito unijų sąskaitose litai, indėliai ir paskolos litais į eurus bus perskaičiuoti automatiškai ir nemokamai irgi pagal oficialų kursą (3,4528 lito už 1 eurą).

5. Supažindinkite su eurais

Įvedus eurą, grynaisiais litais bus galima mokėti iki sausio 15 d., tačiau grąža jau bus atiduodama eurais. Kiekvienam, o ypač vyresnio amžiaus žmogui, reikia rasti laiko susipažinti su naujais pinigais, įsidėmėti bent kelias apsaugos priemones.

Nuo 2014 m. spalio 23 d. iki 2015 m. sausio 5 d. Valdovų rūmuose Vilniuje vyks įdomi paroda, kurioje bus surengta speciali banknotams ir jų apsaugos požymiams skirta ekspozicija. Ypatingas dėmesys parodoje bus skirtas naujajai „Europos“ banknotų serijai. Su eurų banknotais gyventojus supažindins reklamos kampanija TV, internete. Be to, gruodžio mėn. į pašto dėžutes bus pristatyta 1,3 mln. informacinių paketų apie eurų banknotus specialus Europos Centrinio Banko leidinys ir euro bei lito kurso kortelės su besikeičiančiais vaizdais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)