Šeštadienio ryte į vieną mėgstamiausių riedučių entuziastų treniruočių vietą – Vingio parką – susirinko ne tik norintys pasitreniruoti ar aktyviai praleisti laiką, bet ir tie, kurie pasiryžo pademonstruoti savo jėgas įvairiose rungtyse – čia vyko riedučių šventė „Riedantis Vilnius‘2015“. Šventės metu riedutininkai varžėsi įvairiose rungtyse – pradedant nuo slalomo ir baigiant kur kas ekstremalesniu išbandymu – šuoliu per kartelę (bambukinė lazdelė pakelta į tam tikrą aukštį - DELFI).

Tie, kurie turėjo nuomonę, kad važinėti riedučiais smagu, tačiau nė kiek nepavojinga, dengėsi akis, kai per kartelę šokantieji dalyviai nepavykus šuoliui krisdavo ant grindinio.

Pirmosios savo drąsą ir gebėjimą šokti į aukštį su riedučiais demonstravo merginos. Tiesa, pasiryžo tik dvi iš visų į renginį susirinkusių dailiosios lyties atstovių – Irma ir Vitarė. Pirmą iššūkį – šuolį per į 20 centrimetų aukštį pakeltą kartelę – merginos įveikė be jokio streso ir didesnių pastangų. Tačiau kartelę keliant vis aukščiau, užduotis pasirodė ne tik pakankamai sudėtinga, bet ir pavojinga. Merginų paprašyta užsidėti šalmus ir apsaugas.

Traumos neatbaido

Renginio dalyvius ypač nustebino Irma, kuri per kartelę šokinėjo pirmą kartą. Tiesa, kuo aukščiau keliant kartelę, tuo dažniau ši renginio dalyvė krito, tačiau nepasidavė – bandymus kartojo net tada, kai vedėja keletą kartų paklausė, ar ji tikrai nori tęsti rungtį. Pirmas nesėkmingas Irmos nusileidimas buvo ties 50 centimetrų. Vis dėlto, mergina įveikė net 75 centimetrus. 

Šioje rungtyje 60 centimetrų riba traktuojama kaip ypatingos rizikos. Dėl šios priežasties merginoms kartelė buvo keliama kas 5 centimetrus. 
 
Paklausta, iš kur toks užsispyrimas, Irma šypsodamasi atsakė: „juk smagu!“. Mergina teigia, kad riedučiais važinėja nuo vaikystės, o sudalyvauti rungtyje nusprendė susidomėjusi pačiu renginiu, esą iki šiol nebuvo girdėjusi, kad vyksta kažkas panašaus.

„Atvažiuodavau kartais į Vingio parką pasivažinėti ir sužinojau, kad toks renginys yra, tada galvoju, kad turint mano riedučius, kurie yra gal 10 metų senumo, plastmasiniai, tokie žiaurūs, kaip aš sakau, užsimušimui, tai greitis – sprintas atkrito, slalomas – sukinėjimasis, tai ne, estafetė – nežinau, kokios užduotys, ir galvoju, kodėl gi ne šuolis į aukštį? Taigi visai smagu pabandyti, “ – po rungties DELFI sakė Irma neslėpdama nubrozdintų rankų.

DELFI (G. Bakūnaitės nuotr.)

Merginos teigimu, 20 centimetrų, minimali riba, neatrodė didelė, o po to jau manė pasitikėsianti sėkme. Mergina juokiasi, kad pirmas kritimas nesukėlė minčių iš rungties pasitraukti. Jos teigimu, kadangi dažnai važinėja ir riedučiais, ir pačiūžomis, kristi nebaisu.

„Netgi būna keista, kai išvažiuoji ilgesniam laikui ir niekur nenukrenti. Tai kažkaip prie tų kritimų esu pripratusi. Esu turėjusi daug traumų,“ – juokėsi mergina. Anot jos, ar važinėjimas riedučiais bus ekstremalus priklauso nuo žmogaus požiūrio į saugumą. Irma teigia, kad šioje rungtyje sudalyvavo vardan smagumo ir pasiektų rezultatų pagerinimo nesieks.

„Aš viską iš esmės darau dėl malonumo. Mano fiziniai duomenys yra pakankamai neblogi, bet aš nemėgstu siekti kažkokio tikslo, nes iš esmės tai tampa daugiau darbu ir kančia dėl rezultato,“ – teigė Irma.

Svajoja tapti garsia

Tuo tarpu kita šios rungties dalyvė – 15-metė Vitarė teigia, kad nemano, jog riedučiai tik jaunatviško maksimalizmo užgaida. Mergina teigia turinti riedutininkės idealą, kuriai 23 metai. 15-metė mano, kad šis sportas – kelias išgarsėti.

Mergina riedučiais važinėti pradėjo būdama vos 6 metukų, kai mama pasiskolino riedučius iš kaimyno ir leido dukrai išbandyti šią pramogą. Vėliau Vitarė riedučius gavo dovanų ir, kaip pati sako, vaikėsi kaimyną ir tai tapo šiokia tokia motyvacija jį įveikti.

„Nuo mažens siekiu aukštumų ir mėgstu nugalėti kitus,“ – teigia mergina.

Riedučių šventė Vingio parke

Šokinėti per kartelę mergina pradėjo 2013 metais. Viskas, anot jos, prasidėjo kai mergina leido laiką namuose ir neturėdama, ką veikti, pradėjo naršyti socialiniame tinkle „Youtube“ rado Evaldo Norvaišos pasakojimus apie ketvirtadieninius riedėjimus ir naršydama internete aptiko riedučių renginį. Sudalyvavus šiame renginyje mergina peršoko 75 centimetrus ir, anot jos, sulaukė nemažai palaikymo, nes tai buvo jos pirmieji tokie aukšti šuoliukai. Dar po metų merginai pavyko peršokti 90 centimetrų. Šią ribą ji pasiekė ir šiandien, tačiau rekordo nepagerino.

Vitarė svajoja išvykti į užsienį, sudalyvauti kokiose nors riedučių varžybose ir dar pagerinti savo rekordą. Mergina mano, kad važinėjimas riedučiais pakankamai ekstremalus sportas pradedantiesiems, tačiau šiek tiek patyrusiems, anot jos, šis užsiėmimas teikia tik malonias emocijas. 15-metė pripažįsta, kad yra turėjusi pakankamai daug traumų per paskutinius du metus, tačiau teigia kad norėtų išbandyti važinėjimą su riedučiais nuo kalnų. Šios veiklos mergina dar nėra išbandžiusi, ir kol kas planus stabdo susižalojimų baimė.

Šokinėjo pirmą kartą ir laimėjo

Vaikinams šokinėjimo per kartelę rungtis buvo šiek tiek sudėtingesnė – šokinėti jie pradėjo nuo 60 centimetrų. Rungtį laimėjusiam Pauliui pavyko pasiekti 130 centimetrų ribą, tačiau vaikinas nesustojo ir norėjo išbandyti savo jėgas šokant per dar aukščiau pakeltą kartelę. Deja, šokant per 135 centimetrus vaikinui nepavyko nusileisti ant kojų ir buvo nesmarkiai sužalotas kelis. Visgi, Paulius nusprendė rizikuoti ir šokti per 140 centimetrų kartelę, tačiau peršokti nepavyko ir šuolis nebuvo užskaitytas.

Žiūrovai stebėdami vaikinų šuolius per kartelę matė kur kas mažiau nesėkmingų ir skausmingų šuolių. Paulius, paklaustas, ar šuolis per kartelę moteriška ar vyriška rungtis, šypsosi, kad rungtis nei moteriška, nei vyriška, tačiau nesmagu žiūrėti, kai merginos krinta.

DELFI (G. Bakūnaitės nuotr.)

„Šokinėjo merginos, bet man tai atrodė pakankamai baisiai. Jos labai daug kritinėjo ir man gaila pačių jų. Nelabai moteriška atrodo tada, kai jau reikia kristi,“ – šypsosi Paulius.

Pats vaikinas neslepia, kad traumas patiria nuolat ir rodo savo kruviną kelį, kurį susižalojo rungties metu. Jo didžiausia trauma važinėjant riedučiais – rankos lūžis.
 
Paulius riedučiais važinėti pradėjo 10-ties metų. Šiandien vaikinui 20-imt. Vaikinas teigia, kad riedučiai – tai laisvalaikis ir rezultatų nesiekia.

„Aš turbūt esu geriausias šuolyje. Pirmą kartą šokau per kartelę, pirmą kartą yra fiksuojami kažkokie mano rezultatai. Visą laiką tai buvo neformalu,“ – teigė Paulius.

Kiti vaikinai šioje rungtyje taip pat pasiekė nemenkų rezultatų – antrąją vietą užėmęs Valentinas Koženevskis peršoko 125 cm, Justas Karčiauskas – 122 cm.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)