Kol vieni skundžiasi, jog jų apylinkėse grybų nematyti, kiti vos spėja juos rinkti ir surinktų gėrybių gausa pasigirti kitiems, pavyzdžiui, pasidalinti pilnų pintinių nuotraukomis virš 13 tūkst. narių turinčioje „Facebook“ grupėje, skirtoje grybautojams.

Ši savaitė itin dosni grybautojams, kurių aktyvumas ir įkeliamų nuotraukų skaičius grupėje darosi vis didesnis. Antradienį Jonavoje grybavusi Virginija pasigyrė, jog tądien jai pavyko pririnkti 12 kilogramų grybų. Dauguma iš jų buvo baravykai, tarp kurių įsimaišė 3 raudonikiai ir 8 lepšės.

Baravykų gausa negali atsidžiaugti ir Panevėžio rajono grybautojai – antradienį grybautojų grupėje laimikio nuotraukomis pasidalinęs Arnas apylinkių miškuose rado 154 baravykus. Tiesa, kai kuriems pavyko surinkti ir dar daugiau – Kauno rajone grybavusi Anastasija Baubtų-Varluvos miške per porą dienų surado net 442 baravykus.

Daugiausiai grybų sekasi rasti pietiniuose rajonuose

Daugkartinis grybavimo čempionas ir Paluknio seniūnijos darbuotojas Vytenis Daugudis teigia, jog numatyti, koks šiemet bus grybų sezonas, dar anksti. „Grybo išvis negalima prognozuoti – jis niekam nepavaldus. Jų dygimas dar net neįsibėgėjo tose vietose, kuriose turėtų jų būti. Sakoma, jog tokiu metu voveraitės jau turėjo būti pasirodžiusios aukštose samanose, bet kai kuriose vietose to dar nėra – kažko joms trūksta“, – aiškina grybavimo čempionas.

Vis dėlto žinantiems grybavimo paslaptis netenka liūdėti ir iš miško grįžti tuščiomis. V. Daugudis tikina, jog didžiausia tikimybė rasti voveraičių yra išėjus į jaunesnius miškus, kuriuose auga spygliuočiai medžiai, nes ieškantiems šių grybų aukštose samanose kol kas dar tenka nusivilti.
Jolitos Adamonienės grybų laimikis

Pastaruoju metu tarp „Facebook“ grybautojų grupėje besigiriančių savo sėkmingais pasivaikščiojimais miške vis dažniau pastebimos nuotraukos su gausiomis baravykų armijomis. Sezono pradžioje daugumoje nuotraukų buvo matomos vien voveraitės, kurias šiomis dienomis nurungė vis dažniau randami baravykai.

„Galima pastebėti, jog randamų grybų kiekiu šiuo metu pirmauja pietiniai Lietuvos rajonai – Alytus, Lazdijai, taip pat daug randama Jonavoje, Panevėžyje. Deja, šiuo metu daug grybų gali rasti tik patyrę žinovai, o masinio grybavimo kol kas dar negali būti“, – teigia V. Daugudis.

Dar visai neseniai grybavimo čempionui pavyko namo parsinešti išties įspūdingą grybų kiekį – praėjusį sekmadienį jis iš miško grįžo su 9 dėžėmis grybų, sveriančiomis po 3 kg – iš viso net 27 kg.

„Išėjo nebloga mankšta, juk grybai ne vienoje vietoje auga. Visą dieną grybavome. O kaip bus ateityje, tai matysim. Įdomu su tais grybais būna. Kai atvažiuojame į mišką ir matome žmones, kurie tuščiomis blaškosi ir nieko neranda, padovanojam dėžę grybų. Vienas malonumas dalintis“, – juokiasi grybavimo čempionas.

Vilnietė daugiausia grybų randa Aukštadvario miške

Grybautoja Jolita Adamonienė jau 13 metų gyvena Vilniuje ir žino, kur netoli miesto rasti grybų. Su šeima grybauti ji važiuoja į Pabradės, Molėtų, Labanoro, Rūdninkų, Varėnos miškus. Dažniausiai aplanko Aukštadvario mišką, kuriame atrado nemažai grybingų vietų. Moteris pastebėjo, jog geriausiai grybai dygsta po jaunaties.

Grybautoja jau balandžio, gegužės mėnesiais miško kirtimuose renka bobausius ir briedžiukus.
„Birželį pradeda dygti voveraitės, paberžiai, baravykai, lepšiai. Liepos gale, rugpjūtį ir rugsėjį renku tik baravykus. Ruduo – baravykų metas. Vėlyvą rudenį, rugsėjo gale, spalį pradeda dygti žaliuokės. Jos labai skanios, turi ypatingą aromatą. Grybus ruošiu tą pačią dieną pietums arba pavakariams, nes nakčiai tai per sunkus maistas“, – aiškina J. Adamonienė.
Jolitos Adamonienės grybų laimikis

J. Adamonienė pastebi, jog šiais metais grybai jos pamėgtose grybavimo vietose atsirado vėliau nei įprastai: kol kas daugiausiai ji randa voveraičių, bet pasitaiko ir vienas kitas baravykas ar raudonikis.

Rajonai, kurie gali pasigirti įspūdingais radiniais

Jonavos rajono grybautoja Jolanta Žentelienė-Kiznytė turėjo kuo pasigirti jau sezono pradžioje – iš šioje teritorijoje esančių miškų ji kaskart grįžta su pavydėtinu laimikiu.

„Mes nuo senų laikų turim savas vietas Jonavos rajone. Grybaujam ten, kur ne kiekvienas žmogus įkels koją – žolė iki kelių, daug gyvačių. Tačiau šiais metais grybai pasirodė gan vėlai“, – pastebi J. Žentelienė-Kiznytė.

Grybautoja prisimena, jog pernai pirmus raudonikius rado dar gegužės 20 d., o šiemet pirmąjį grybą pavyko surasti tik birželio 8 d.

Jolantos Žentelienės-Kiznytės grybų laimikis

Anykščių rajono grybautoja Gintarė Jankauskienė numato, jog šių metų grybų sezonas bus labai geras.

„Grybams augti dabar puikios sąlygos, trūksta tik šilumos, bet su šiluma atkeliauja ir kirmėlės. Gyvenu šalia masyvaus Troškūnų-Dabužių miško, kuriame ir grybauju. Norint rasti grybų tereikia mylėti mišką, gamtą – ji visiems atsidėkos su kaupu“, – teigia šį savaitgalį 132 baravykų radiniu besidžiaugianti moteris.

Panevėžio rajone grybaujanti Sandra Sabalienė teigia, jog daugiausiai grybų randa beržynuose ir eglynuose. Dažniausiai grybai slepiasi miško pakraščiuose – juose moteris jau renka baravykus, raudonikius, lepšiukus.

„Patariu visiems akylai apžiūrėti vietas po medžiais, nuolat dairytis, o svarbiausia – neskubėti. Radus grybą pravartu apsidairyti aplink, nes jie auga šeimomis, o ypač baravykai“, – aiškina S. Sabalienė.

Varėnos rajone grybaujanti Rūta Rudytė dažniausiai grybų randa čia esančiame Pūčkornių miške. „Geriausias patarimas, tiksliau, prašymas visiems – jeigu norite, kad miškuose šalia jūsų būtų grybų, nekapstykite samanų. O štai šio savaitgalio laimikį atradau savo tėviškėje, Naujų Valkininkų miške“, – džiaugiasi grybautoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)