Architektai Aida Lėckienė, Irena Maknienė, Danas Ruseckas
Statyti nuo 1986
Mikrorajonas tarp Pašilaičių, Gabijos ir Ukmergės g., Vilnius

Viena iš jų – namų statymas perimetriniu principu siekiant atgaivinti senojo miesto erdvių tradiciją ir formuoti jaukius, uždarus vidinius kiemus. Tai buvo naujovė sovietinėje urbanistikoje, kur remtasi laisvojo planavimo principu - tai yra erdvėje laisvai išdėstyti pastatus, kurie neformuojama aiškias ribas turinčios erdvės.

Pašilaičių IV mikrorajoną sudaro penki kvartaliukai, kurių kiekvienas formuojamas iš keturių monolitinių daugiabučių namų kompleksų.

Kompleksą sudaro sekcinis dviejų laiptinių 72 butų devynaukštis daugiabutis. Prie jo jungiamas trijų aukštų blokuotų mišrios struktūros namų korpusas, kurio pirmajame aukšte yra butai su atskirais įėjimais iš lauko.

Pirmojo aukšto butai išdėstyti trijuose lygiuose: įėjimo lygyje yra prieškambaris, virtuvė, vonia, viršutiniame – miegamieji kambariai, o apatiniame - svetainė, iš kurios patenkama į aptvertą 60 kv.m privatų sodelį. Antrajame namo aukšte į butus patenkama iš laiptinių ir jas jungiančių atvirų lauko galerijų. Šio aukšto butai taip pat trijų lygių.

Urbanistiniu požiūriu projektuotojams svarbu buvo atskirti įvairaus aktyvumo erdves- vidiniai uždari kiemai yra ramūs, skirti vaikams ir seneliams, tuo tarpu kvartalo viduryje, tarp keturių kompleksų, formuojamos aktyvaus žaidimo aikštelės paaugliams. Kiemus jungia pėsčiųjų alėjos ir skersgatviai. Kuriant šiuos kvartalus vadovautasi moto „Mūsų kiemas“ ir tikėta, kad toks tradicinių erdvių atgaivinimas turėtų paskatinti namo gyventojus telktis į bendruomenes, draugiškiau bendrauti.

Šešiolikaaukščiai Pašilaičių rajone
Architektas Ramūnas Beinortas
Statyti nuo 1988
Žemynos g. 1, Medeinos g. 39, Vilnius

Kiti trys Pašilaičių mikrorajonai užstatyti pakopomis nuo trijų iki devynių aukštų mikrorajono centro link augančiomis stambiaplokščių namų grupėmis. Projektuojant mikrorajonų architektūriniai akcentus - šešiolikos aukštų monolitinius daugiabučius - taip pat plėtotos bendruomeniškumo idėjos.

Nauja buvo tai, kad šešiolikaaukščio pirmame aukšte numatyta įkurdinti prekybinio ir buitinio aptarnavimo centriukus. Tokiu būdu gyvenamasis namas tapo traukos tašku mikrorajono bendruomenei ir lėmė gyvybingą, įvairesnės paskirties gyvenamąją aplinką. O namo gyventojų bendruomenės poreikiams skirta viršutinio techninio aukšto patalpų dalis. Čia įrengta bendra erdvė su galimybe laisvai išeiti į terasą ant namo stogo.