- Kokias daržoves ir vaisius reikėtų valgyti šiuo metu?

- Yra toks dalykas kaip sezoniškumas ir sezoniškumas yra viskam - ir vaisiams, ir daržovėms. Dėl vaisių, tikrai dar yra ir slyvų, ir obuolių, ir kriaušių, kurie puikiausiai tinka, dar yra ir vėlyvųjų obuolių, kurių ir nuo medžių dar galima nusirinkti, jie tikrai švieži ir puikiai tinka valgyti.

Žmonėms tik atrodo, kad viskas nebešviežia, vasara baigėsi, viskas blogai. Bet jei pasižiūrėsime į senąją lietuvių mitybą, jie valgydavo daug šakninių daržovių. Šakninės daržovės išlieka tinkamos vartoti ilgą laiką net neturint ypatingų sandėlių, jas anksčiau laikydavo rūsyje, ir ten jie išsilaikydavo iki pavasario. Tai - ir saliero šaknis, petražolės šaknis, ir įvairių rūšių ridikai, ropės, galų gale – morkos, kopūstai.

Viena tokių produktų dalis – šakninės daržovės, kopūstai, kita - raugintos daržovės. Kaip bebūtų, pas mus šaltas sezonas tęsiasi pusę metų – nuo spalio iki balandžio vidurio ar net pabaigos. Argi dabar mums reikia pusę metų gyventi be maistinių skaidulų ir vitaminų? Ne. Nei maistinės skaidulos, nei vitaminai nesikaupia organizme, tai ką mums daryti – pusę metų sirgti, o pusę metų gaivaliotis? Nelabai. Reikia tik pasirinkti daržoves ir vaisius pagal sezoniškumą, žiemą tų salotų lapų, pomidorų, agurkų, galbūt nelabai verta valgyti, na, nebent pasiskaninimui.

- Kokias daržoves pirkti?

- Jei kalbame apie tas daržoves, kurios auga virš žemės, jas vertėtų pirkti tuomet, jei kažkur kitur yra jų sezonas, tuomet jie yra tikrai apdorojami, kad išlaikytų drėgmę ir panašiai. Bet šakninės daržovės – joms viskas tvarkoje, nes joms nereikia kokių nors technologijų, kad jos būtų išlaikytos šviežios ir tinkamos vartoti iki pat pavasario. Tuo labiau, kad ką tik buvo jų sezonas.

Tas pats ir su morkomis. Pavasarį kiek sudėtingiau, tačiau dabar puikiai galima valgyti ir sau galvos nesukti. Bet kaip sakau – reikėtų rinktis labiau šaknines daržoves, kopūstines, morkas ir taip toliau.

Vaida Kurpienė
- Kaip pakeisti nešviežias daržoves?

- Ką reiškia pakeisti nešviežias daržoves? Jų būtina valgyti kiekvieną dieną, negalima valgyt vien virtų daržovių, apie pakeitimą net nėra šnekos. Yra kalba tik apie tai, ką kokį sezoną valgyti, o ne tai, kad tik vasarą valgome šviežias daržoves, turint omeny, kad jos atsiranda tik birželį. Negi tik kokius keturis mėnesius iš dvylikos valgysime šviežias daržoves? Tuomet žmogus sirgs nuolat.

Klausimas yra apie tai, kokias daržoves valgome, o ne apie tai, kuo jas pakeisti. Dėl vaisių ir uogų, vienas iš variantų valgyti šiuos šaldytus produktus, ypač uogas. Galima nusipirkti ir spanguolių, dabar parduotuvėse kaip tik didėja šaldytų uogų asortimentas. Reikėtų atsiminti, kad uogiene uogų pakeisti nereikia. Uogienė yra desertas, o ne šviežių uogų alternatyva.

Kitas variantas – perkant vaisius iš parduotuvės, reikia atsižvelgti į sezoną. Norint atskirti kieno yra sezonas, paprasčiausiai reikia pažiūrėti, ko daugiau privežta. Šie vaisiai atpinga, o papildoma nauda - kad jie nėra laikomi sandėliuose, nes juos iš karto atveža. Pavyzdžiui, dabar - obuolių, kriaušių, slyvų, abrikosų, persikų sezonas. Vėliau prasidės mandarinų, persimonų sezonas.

- Kokių vaisių ir daržovių nerekomenduotumėte pirkti?

- Nerekomenduočiau pirkti tų, kur būna mažose pakuotėse, pavyzdžiui, dabar taip pardavinėjamos braškės. Jų tikrai nereikia valgyti, nes jų sezono dabar niekur nėra. Tam tikrų vaisių sezonas gali būti visą laiką tik skirtingose vietovėse, kitų – tik tam tikrų metu. Pavyzdžiui, mangų sezonas yra dabar ir kelis mėnesius pavasarį. Tai labai aiškiai matosi iš kainų. Dar rekomenduočiau tuos pačius obuolius ir kriaušes pirkti iš turgaus. Nesvarbu, obuoliai lietuviški ar lenkiški, bet geresni tie, kurie būna saldžiarūgščiai, o ne labai saldūs.

- Ar nešviežių vaisių ar daržovių vartojimas gali pakenkti organizmui?

- Noriu pabrėžti – dažnai sakoma, kad jei vaisius ar daržovė papuvęs, nieko tokio, išpjaunamas tas puvėsis ir toliau valgoma. reikia turėti omenyje, kad tas puvėsis yra visas pasklidęs po vaisių ar daržovę ir tuomet jį reikia išmesti visą. Nes puvėsis - toksinė medžiaga.