Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) patvirtino galutinius rinkėjų sąrašus. Juose įrašyti du milijonai penki šimtai tūkstančių 267 rinkėjai. Daugiau kaip trylika tūkstančių jau užsiregistravo balsuoti užsienyje ambasadose. Palyginti su prieš ketverius metus vykusiais parlamento rinkimais, rinkėjų sąrašas sutrumpėjo beveik 75 tūkstančiais – kiekvienais Seimo rinkimais turinčiųjų balso teisę mažėja.

„Perspektyvų, kad artimiausiu metu tas skaičius padidės, deja, neturim. Tiesa, keletą metų turėjom tokią paradoksalią situaciją, kada Lietuvos gyventojų mažėjo, o rinkėjų skaičius didėjo, tai buvo dėl visuomenės demografinių procesų, dėl mūsų visuomenės senėjimo“, – aiškina VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Tautos išrinktojo kėdė itin geidžiama. VRK skaičiuoja, kad šiemet rinkimuose dalyvauja per 1400 kandidatų iš dvylikos partijų ir keturių, sudariusių koalicijas. Tai reiškia, kad į vieną Seimo nario kėdę pretenduoja dešimt kandidatų. Tiesa, tai kiek mažesnis skaičius nei 2012-aisiais, kai į vieną vietą pretendavo 13 kandidatų.

VRK iš sąrašų jau yra pašalinusi aštuonis savo teistumo nenurodžiusius asmenis. O teisinė neliečiamybė yra panaikinta trims „Drąsos kelio“ kandidatams, kurie teisiami baudžiamojoje byloje dėl vadinamųjų Garliavos įvykių – Audronė Skučienė, Renaldas Ščiglinskas ir Darius Kamnickas. Jos taip pat kiek anksčiau yra netekęs ir buvęs Seimo narys Vytautas Gapšys, kurį prokurorai įtaria ėmus kyšį iš „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio.

Taip pat VRK šiandien pripažino, kad nepriklausomas kandidatas į Seimą Algirdas Paleckis papirkinėjo rinkėjus, nors jis tą ir neigia.

Užsienyje Lietuvos piliečiai jau gali balsuoti, Lietuvoje išankstinis balsavimas savivaldybėse prasidės trečiadienį.

„Taip galima balsuoti trečiadienį ir ketvirtadienį nuo 8 ryto iki 20 vakaro. Penktadienį, šeštadienį bus balsavimas namuose. Šiuo atveju balsuos tie rinkėjai, kurie negali į rinkimų apylinkę patys atvykti, o taip pat balsuos spec. paštuose ligoninėse, kariniuose daliniuose, areštinėse, kalėjimuose“, teigė VRK pirmininkas Z. Vaigauskas.

Partijų sąrašuose daugiau kandidatuojančių vyrų, moterys sudaro tik trečdalį. Nors partijos ir deklaruoja atsinaujinančios, ir į savo sąrašus bandančios pritraukti jaunesnės kartos, VRK duomenys rodo, kad vidutinis kandidatas dvejais metais vyresnis, nei per 2012-ųjų rinkimus.

Prieš ketverius metus maždaug kas aštuntas kandidatas turėjo aukštojo mokslo diplomą, šiemet – kas septintas.

Tiesa, vieno kandidato turto vidurkis ūgtelėjo. 2012-iais jis siekė apie 160 tūkstančių eurų, dabar – daugiau kaip ketvirtį milijono.