Kalbėdamas apie Seimo priimtą Darbo kodeksą (DK), G. Paluckas pastebėjo, kad ši tema suskaldė ir visuomenę, ir partijas. Štai ir socialdemokratų frakcija balsavo nevieningai.

„Aš atstovauju, matyt, tai disidentų pusei. Mano įsitikinimu, pirminė DK versija ir ta, kuri priimta Seime, tikrai neatspindėjo dirbančiųjų teisių – garantijos tikrai buvo mažinamos verslo naudai, prezidentės veto buvo laiku ir vietoje“, – kalbėjo socialdemokratas.

G. Paluckas sakė tikintis, kad situaciją pagerins Seime užregistruotos DK pataisos.

„Kada toks dalykas kaip DK priimamas triuškinama dauguma socialdemokratų balsų, kada žmonės, ginantys darbuotojų teises, save partijos viduje vadina disidentais, man peršasi išvada, kad tikros socialdemokratijos Lietuvoje nebėra“, – replikavo L. Kasčiūnas.

Jo teigimu, kalbėjimas apie darbo santykių lankstumą arba liberalizavimą – darbdavių ir stambiojo kapitalo galimybė permesti didelę naštą darbuotojams. Pasak L. Kasčiūno, socialdemokratai tam tikra prasme ne tik praranda veidą, bet ir nublokšti liberalios ekonomikos tendencijų bei procesų.

DK buvo ta vienintelė tema, kuria kandidatai į Seimą galėtų rasti bendrą kalbą.

Konservatorius išvadino retrogradais

L. Kasčiūnas sakė, kad partijos lyderio Gabrieliaus Landsbergio prieš keletą savaičių išsakyta parama homoseksualų partnerystei – tai tik jo nuomonė. „Galiu pasakyti tik tiek, kad tai buvo asmeninė partijos pirmininko nuomonė ir ne tik krikdemiško sparno, bet ir absoliučios partijos daugumos pozicija ta, tai patvirtinta ir dokumentuose, kad iš esmės mes esame prieš vienalytes partnerystes“, – sakė Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatas į Seimą.

Pasak L. Kasčiūno, partnerystės instituto įteisinimas per teisinius procesus užprogramuotų ir homoseksualių porų partnerystę. Tai, konservatorių požiūriu, būtų žingsnis į vienalytes santuokas.

Tuo metu G. Paluckas sakė, kad G. Landsbergis, matyt, stengėsi deklaruoti savo progresyvesnes nuostatas, bet atsimušė į „labai retrogradišką savo partijos sieną“. „Jis gavo tiek, kad maža nepasirodė – jeigu partiniuose renginiuose, taryboje susirinkus buvo pasakyta, kad tai asmeninė nuomonė, pirmininke, žinok savo vietą, tai, matyt, šis klausimas konservatorių partijoje tikrai nejudės iš mirties taško dar ilgą laiką“, – aiškino G. Paluckas.

Socialdemokratas kalbėjo, kad socdemų nuostatos kardinaliai priešingos – net programoje pasisakoma už vienalyčių asmenų partnerystę. Tačiau jis pastebėjo, kad partijoje yra „pirmo ešelono žmonių“, kurie tam priešinasi. Tarp jų – partijos lyderis premjeras Algirdas Butkevičius. G. Paluckas pastebėjo, kad Teisingumo ministerija buvo paruošusi partnerystės įstatymo projektą, tačiau jis kadencijos metu pateiktas nebuvo. „Ponas Bernatonis taip pat vis tik yra savo tam tikrų šiek tiek senstelėjusių nuostatų įkaitas“, – teisingumo ministrui Juozui Bernatoniui įgėlė Vilniaus vicemeras.

Nevaisingoms poroms siūlo galvoti apie įsivaikinimą

G. Palucko ir L. Kasčiūno nuomonės taip pat kategoriškai išsiskyrė dėl pagalbinio apvaisinimo įstatymo.

L. Kasčiūnas sakė, kad konservatorių frakcijoje labai svarbus krikščioniškas dėmuo, tad partija palaikė konservatyvųjį įstatymo variantą. „Viskas išplaukia iš gyvybės kultūros, gyvybės sampratos. Embrionų šaldymas ne organizme, bandymas procedūrą atlikti – rizikuojama, kad daug embrionų, kuriuos iš principo vertiname kaip gyvybės pradžią, žūtų. Tai – pagarbos gyvybei klausimas, tai ir yra liberaliojo varianto trūkumas“, – dėstė konservatorius.

G. Paluckas su tuo kategoriškai nesutiko.

„Žmogus turi teisę rinktis ir ta teisė jam turi būti užtikrinta. Konservatyvusis pagalbinio apvaisinimo įstatymo variantas galimybių rinktis, dėl jūsų siūlomų primetamų etinių normų, nesudaro. (…) Medicininis progresas leidžia embrionų šaldymą. Jeigu jūs sakote, kad tai etikos, moralinė pozicija, aš ją suprantu. Mūsų atveju, socialdemokratų pasirinkimas yra žmogaus teisių gerbimas, pasirinkimas ir moters kūno nekankinimas“, – teigė socdemas.

Nevaisingos poroms L. Kasčiūnas turi patarimą. „Lietuvos vaikų globos namuose yra 4000 vaikų. Labai gerai į atmintį įstrigęs iš Armėnijos atėjęs pasakymas – kol bus bent viena armėnų mama, tol Armėnijoje nebus nė vienų vaikų globos namų. Suprantu visas šeimas, suprantu nuoskaudas, rūpesčius ir išgyvenimus dėl to likimo smūgio, bet tikrai yra tokia galimybė“, – vieną iš būdų nevaisingoms poroms turėti vaikų nurodė L. Kasčiūnas. Jo teigimu, tai, kas dabar įtvirtina įstatyme, nėra gydymas, mat nepašalina nevaisingumo priežasčių.

Kartu jis pastebėjo, kad tęsiasi medicinos paieškos gyvybės kultūros ir gyvybės standarto apibrėžtuose rėmuose.

G. Paluckas stebėjosi, kad kaip pagalbinio apvaisinimo alternatyva siūlomas įsivaikinimas. Jo teigimu, tai asmeninis pasirinkimas ir valstybė negali riboti naudojimosi moderniomis medicinos priemonėmis. „Tai yra valstybės diktatas ir absoliučiai nepriimtina“, – sakė socialdemokratas. Jis akcentavo, kad Lietuvoje yra apie 50 tūkst. nevaisingų porų, pagalbinis apvaisinimas brangus ir tokios procedūros atliekamos užsienyje.

G. Paluckas politiko kelią pradėjo pas konservatorius

Įdomu tai, kad ir L. Kasčiūnas, ir G. Paluckas anksčiu yra priklausę kitoms partijoms. L. Kasčiūnas buvo nacionaldemokratų partijos narys, o G. Paluckas – jaunasis konservatorius.

„Taip, kai buvau nesusipratęs, labai ieškojau savęs, aš apie 2001 m. iš tiesų nuėjau Gedimino prospekte į jaunųjų konservatorių būstinę, sakau, norėčiau pasižiūrėti, kaip gyvenate. Ir tikrai, metus buvau nariu. Na va, subrendau, vertybės susiformavo“, – kaip atsidūrė pas socialdemokratus, aiškino G. Paluckas. Jis juokavo, kad socialdemokratai davė konservatoriams Rimantą Joną Dagį, o konservatoriai socdemams – G. Palucką.

Tuo metu L. Kasčiūnas sakė mokyklos laikais buvęs patriotiškai nusiteikęs su stipriai išreikštu lietuviškumo elementu. Jo senelis buvo atsiųstas į atgautą Vilnių sostinės lietuvinti, tad ir anūkas formavosi patriotizmo, lietuviško atmosferoje.

„Kai kada ieškodavai įvairių gal ir nestandartinių sprendimų. Tuo metu Rimanto Smetonos vadovaujama tik įkurta nacionaldemokratų partija buvo mano pirmas žingsnelis į politiką, jis baigėsi labai greitai – pirmam ar antram kurse, kai, susilaukus sūnaus, man žmona pasakė – tu pradėk šeima rūpintis, o nežaisk politinių žaidimų“, – kalbėjo TS-LKD narys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)