„Mūsų prioritetas – kiekvieno eismo dalyvio saugumas, mums svarbi kiekviena išsaugota gyvybė. Artėja metas, kai vasarines padangas teks pakeisti žieminėmis. Tikiuosi, kad vairuotojai atsakingi ir laiku pasirūpins savo transporto priemonėmis, kad šios nekeltų grėsmės saugiam eismui“, – sako susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.

Šių metų spalio 11 d. įsigaliojo naujosios Kelių eismo taisyklės (KET), kuriose numatyta ir transporto priemonių padangų naudojimo pakeitimų. Prieš tai galiojusiose KET draudimas šaltuoju metų laiku naudoti vasarines padangas buvo taikomas tik automobiliams, kurių didžiausia leistina masė neviršija 3,5 t. Naujasis reglamentavimas taikomas visoms motorinėms transporto priemonėms ir priekaboms bei dviratėms motorinėms transporto priemonėms (motociklams, mopedams).

Lengvųjų ir krovininių N1 klasės automobilių vairuotojai neturėtų pamiršti, kad motorinių transporto priemonių ir jų priekabų, kurios neatitinka techninių (taip pat – ir padangų naudojimo) reikalavimų ir kelia grėsmę saugiam eismui, privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimas panaikinamas.

Sunkiasvorėms komercinėms transporto priemonėms skirtos padangos Lietuvoje nėra diferencijuojamos į žiemines ir vasarines. Paprastai išskiriamos specialios paskirties žieminės ir įprastinės, dar vadinamos universaliosiomis, padangos, kurių naudojimo sezoniškumas nenurodomas. Todėl šioms transporto priemonėms skirtos įprastinės padangos negali būti laikomos vasarinėmis ir jos Lietuvoje gali būti eksploatuojamos visais metų laikais.

Atkreipiant krovininio transporto įmonių dėmesį, verta paminėti naujus reikalavimus Švedijoje ir Norvegijoje, kur žieminių padangų naudojimas privalomas. Atšiauriomis sąlygomis ir ypač varančiosios ašies ratams žiemai skirtas specialias krovinių transporto priemonių padangas naudoti yra kur kas saugiau.

Motociklų ir mopedų vairuotojai, norintys eksploatuoti transporto priemones nuo lapkričio 10 d., turėtų pasirūpinti žieminėmis arba universaliosiomis padangomis, nes to nepadarius važinėti motociklais ir mopedais nebus galima. Lietuvoje daugėja dviratininkų, važinėjančių visą sezoną. Nemotorinėms dviratėms transporto priemonėms žieminės padangos neprivalomos, tačiau Susisiekimo ministerija rekomenduoja pasirūpinti specialiomis žieminėmis dviračių padangomis, tvarkingais stabdžiais, ir, žinoma, keliuose būti matomais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)