Nepaisant to, kad ši tvarka nesikeičia daugybę metų, nemaža dalis vairuotojų nepažįsta, ką reiškia šie signalai. Sudarėme penkių svarbiausių įspėjamųjų signalų, kurie gali pasirodyti automobilio prietaisų skyde, sąrašą. Jeigu juos laiku pastebėsite ir suprasite, ką jie reiškia, didelė tikimybė, kad išvengsite nemalonaus ir brangaus automobilio remonto.
Automobilio prietaisų skyde užsidegančios ikonos

„Mirštantis“ akumuliatorius

Priklausomai nuo to, kaip eksploatuojate automobilį ir kokioje klimato zonoje gyvenate, akumuliatoriaus tarnavimo laikas vidutiniškai yra 4-5 metai. Kai užsidega signalas su akumuliatoriaus ikona, geriausias sprendimas yra per keletą dienų akumuliatorių pasikeisti ir taip išvengti situacijos, kai automobilis nebeužsives kur nors netikėtoje vietoje. Jei galvojate, kad akumuliatorius vis dar tinkamas naudoti, kurį laiką galite vežiotis naująjį ir esant reikalui jį pasikeisti pats. Tuomet užklupus bėdai nereikės ieškoti kas padėtų nutempti automobilį ar su laidais atgaivinti akumuliatorių. Neatmeskite ir to atvejo, kad neradus pagalbos, gali tekti kviesti brangiai kainuojančius techninės pagalbos kelyje specialistus.

Stabdžių skysčio įspėjimas

Stabdžiai – pats svarbiausias saugumo elementas jūsų automobilyje, todėl į įspėjimą apie stabdžių skystį turite reaguoti labai rimtai. Šis signalas, kuris atrodo kaip į skliaustus įterptas apvestas šauktukas, gali reikšti, kad nuteka stabdžių skystis arba stabdžių sistema turi kitų problemų.

Jeigu gedimas rimtas, galite susidurti su sunkumais stabdant automobilį, tuomet pasekmės yra neprognozuojamos. Kai pamatote šį įspėjimą, kreipkitės į specialistus nedelsiant, nes taip rizikuojate savo ir keleivių gyvybėmis.

Įspėjimas apie tepalus

Jeigu aušinimo skystis yra reikalingas variklio temperatūrai reguliuoti, tai tepalai būtini tam, kad įvairūs komponentai veiktų sklandžiai. Variklis yra pati vertingiausia jūsų automobilio dalis, todėl itin svarbu, kad jis būtų reikiamai vėsinamas ir sutepamas.

Kai pasirodo įspėjimas apie tepalų problemą (signalas vieniems panašus į Aladino lempą, kitiems – į tepalų piltuvą), tai gali reikšti, kad kažkur yra tepalų nuotekis arba tai, kad variklis „valgo“ tepalus. Bet kuriuo atveju svarbu grąžinti tepalų lygį į normalų. Tą galima padaryti įsigijus reikiamo tepalo (tokio, kokį rekomenduoja gamintojas), o apskaičiuoti lygį padės tepalų lygio matuoklis. Svarbu nepadauginti tepalų, nes tai taip pat gali nulemti gedimą. Vis dėlto norint išsiaiškinti, kodėl sumažėjo tepalo lygis, geriausia kreiptis į servisą.

Temperatūros įspėjimas

Kai įsijungia įspėjimas dėl temperatūros, tai reiškia, kad greičiausiai nuteka aušinimo skystis, problemų turi termostatas arba vandens pompa. Ignoruodami šį įspėjimą galite perkaitinti variklį ir turėti rimtų nemalonumų – remontas gali kainuoti tūkstančius arba gali tekti apskritai keisti variklį. Tad jeigu norite išvengti tokių problemų – pamatę signalą, panašų į ant vandens plūduriuojantį termometrą, kuo skubiau pasirodykite mechanikams.

Žemas padangos slėgis

Šį įspėjimą, kuris atrodo kaip šauktukas pasagoje, gali pamatyti važinėjantys modernesniais automobiliais, kurie turi nuolatinį padangų slėgio matuoklį. Signalas reiškia, kad padangos slėgis nukrito iki pavojingos ribos, kai galite sugadinti padangą. Pamatę įspėjimą, nedelsiant sustokite ir apžiūrėkite padangas.

Įprastos padangos greitai išduoda apie atsiradusius pažeidimus – jos tiesiog subliūkšta, tad tokiu atveju reikia jas pakeisti arba kviesti techninę pagalbą, tačiau kur kas sudėtingiau nustatyti „run-flat“ tipo padangos problemą. Jeigu jūsų automobiliui sumontuotos būtent tokios padangos, tuomet atsiradus įspėjimui patartina važiuoti į artimiausią servisą. Riedėti ilgą atstumą su pažeista „run-flat“ padanga yra pavojinga.

Net jei padanga nėra visiškai subliuškusi, žemas slėgis nulemia tai, kad tampa sudėtingiau valdyti automobilį, tad sukuriamas papildomas pavojus. Tai taip pat turi neigiamos įtakos degalų ekonomijai.

Sek svarbiausias automobilių pasaulio naujienas: nuo naujo „Bugatti" modelio iki KET pasikeitimų. Nestabdyk – prisijunk prie DELFI Auto draugų „Facebook“!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)