Kokias padangas pasirinkti?

Vilniaus Gedimino technikos universiteto Transporto inžinerijos fakulteto Automobilių transporto katedros vedėjas doc. dr. Saugirdas Pukalskas nusprendusiems pirkti dygliuotas padangas patarė pirmiausia įvertinti, ar tikrai jų reikia.

„Pasirinkimas priklauso nuo to, kur gyvenate. Jei užmiestyje, kur blogai valomi keliai, kur gali būti suslėgto sniego arba ledo, dygliuotos padangos būtų privalumas. O gyvenantiems mieste ir važinėjantiems miesto gatvėmis arba automagistralėmis, kurios visuomet gerai prižiūrimos, dygliai gali netgi pabloginti situaciją, nes ant švaraus asfalto jie pailgina stabdymo kelią. Jie su asfaltu nesukimba taip gerai kaip guma“, - aiškino mokslininkas.

Taip pat jis rekomendavo atsilaikyti pagundai pirkti pigiausias padangas, nes jų kokybė už kainuojančių brangiau skiriasi. „Kuo padangos brangesnės, tuo geresni gumos mišiniai, esant žemai temperatūrai nekietėja, geriau išstumia vandenį ir yra atsparesnės smūgiams. Pigesnės nuo nedidelio stuktelėjimo gali būti labai greitai sugadintos“, - teigė pašnekovas, pridėjęs, kad padangos netarnauja ilgiau nei ketverius metus.

Už 1000 litų išeina kokybiškas komplektas

Padangų ir ratlankių prekybos kompanijos „Melga“ generalinis direktorius Erlandas Gintneris DELFI teigė, kad perkant žiemines padangas reikia atsižvelgti į važiavimo sąlygas. Anot jo, retai išvažiuojantiems iš miesto geriausiai tinka minkšto mišinio padangos. Jei gyvenate užmiestyje ir kasdien turite įveikti apledėjusius kalniukus – be dygliuotų vargiai išsiversite. O jei dažnai tenka važinėti greitkeliu, labiausiai, pasak pašnekovo, tiks kieto mišinio padangos.

E. Gintneris teigė, kad jei per žiemą nuvažiuojama iki 10 tūkst. km, žieminių padangų turėtų užtekti trejiems metams. O pasidomėjus, kiek pinigų reikia išleisti geroms padangoms, jis teigė, kad už 1000 litų išeina visai neblogas padangų komplektas.

„Visada žmonėms bandome paaiškinti, kad čia nereikia taupyti, nes gero gamintojo kokybiško produkto kaina didesnė. R16 dydžio pigiausia padanga pas mus kainuoja 159 litus. Tokios padangos nėra blogos. Jas naudojantys taip pat gali važiuoti saugiai. Vidutinio segmento kaina siekia 250 litų. Ši suma garantuoja vakarietišką kokybę. Dar aukštesnio segmento kaina – apie 320 litų. Žmonės labiausiai perka maždaug 250 litų kainuojančias padangas. Tokiu atveju komplektui išleidžiama 1000 litų. Už tokią sumą išeina tikrai geras produktas“, - kalbėjo „Melga“ vadovas.

Žiemą taip pat svarbus geras padangų sukibimas su šlapia danga

Kokių patarimų vairuotojams gali duoti padangų gamintojų atstovai? „Michelin“ atstovas Lietuvoje Paulius Gaurilčikas rekomendavo iškilus klausimams prašyti ne draugo, bet profesionalų pagalbos, kad jie, įvertinę jūsų poreikius, vairavimo stilių, automobilį, padėtų priimti tinkamiausią sprendimą.

Pasidomėjus, ką naujo šiemet gali pasiūlyti klientams, P. Gaurilčikas teigė, kad šiųmetinė naujiena – „Alpin 5“. 195/65 R15 dydžio kaina siekia 220 Lt, 205/55 R16 – apie 330 Lt. „Alpin“ gama turi geras rekomendacijas visoje Europoje, o ir Lietuvos sąlygomis ji yra visiškai tinkama. Naujajame modelyje be geresnio sukibimo ant ledo, pagerintas ir sukibimas ant šlapios dangos. Tai pakankamai aktualu ir mums, nes net ir žiemą daug incidentų įvyksta ant šlapios dangos“, - naujovę charakterizavo pašnekovas.

Nepatarė rinktis dygliuotų ir universalių padangų

„Continenatal“ atstovas Donatas Barcys, paprašytas įvardyti pinigų sumą, už kurią išeitų visai neblogos padangos, pateikė konkretų atsakymą: „Populiariausių dydžių - R15, R16, R17 - kokybiškas padangas, testuose užimančias aukštas pozicijas, galima įsigyti neišleidžiant daugiau kaip 1000-2000 litų už komplektą.“

Galiausiai jis dar neapsisprendusiems vairuotojams nepatarė rinktis universalių ir naudotų padangų: „Universalios padangos niekaip neišpildys gerai nei vasarinėms, nei žieminėms padangoms keliamų reikalavimų. O dėvėtos padangos gali turėti paslėptų pažeidimų. Pavyzdžiui, jos gali būti netolygiai nusidėvėjusios, patyrusios smūgių, perkrovų.“

Sek svarbiausias automobilių pasaulio naujienas: nuo naujo „Bugatti" modelio iki KET pasikeitimų. Nestabdyk – prisijunk prie DELFI Auto draugų „Facebook“!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (166)