Lietuviai konsultuos Kroatiją

Naujausias Lietuvos įgyvendinamas projektas yra su Kroatija. Pastebėta, kad šioje šalyje yra spragų teisėsaugos srityje. Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centras, Lietuvos teismo ekspertizių centras prie Teisingumo ministerijos ir Centrinė projektų valdymo agentūra pateikė Europos Sąjungos Dvynių projekto „Pėdsakų rinkimas ant drabužių – nuo nusikaltimo vietos iki teismo medicinos ekspertų ataskaitų“ pasiūlymą Kroatijai. Panašų projekto pasiūlymą pateikė Jungtinė Karalystė, tačiau aukštos kvalifikacijos ekspertai, aiški metodologija rezultatams pasiekti bei turima Dvynių projektų administravimo patirtis suteikė Lietuvai pranašumą.

Projektas truks 6 mėnesius. Jo metu Lietuvos ekspertai perduos savo patirtį ir gebėjimus atlikti sudėtingus laboratorinius mikro pėdsakų tyrimus pagal tarptautinių kokybės užtikrinimo standartų reikalavimus Kroatijos teismo ekspertams, apmokys Kroatijos Kriminalinės policijos direktorato techninius darbuotojus efektyvių pėdsakų paieškos ir fiksavimo būdų, skirtų nusikaltimų įvykdymo aplinkybių išaiškinimui palengvinti.

Palaiko ryšius tarp valstybių

ES Dvynių projektai yra puiki galimybė palaikyti ryšį tarp valstybių bei mokytis vieniems iš kitų. Centrinės projektų valdymo agentūros Tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus viršininkė Deimantė Vaičiūnė sako, kad bendradarbiavimo tarp šalių rezultatai akivaizdžiai matomi.

Svarbu paminėti, kad vykstančio šalių tarpusavio bendradarbiavimo rezultatų negalima nepastebėti – minėtas Dvynių projektas yra jau penktasis šiais metais laimėtas Dvynių projektas Kroatijoje bei ketvirtasis lietuviškas projektas Kroatijoje vidaus reikalų ir policijos kompetencijos klausimais. Lietuva iš viso yra laimėjusi aštuoniolika ES Dvynių projektų Kroatijoje, kurių sklandų administravimą užtikrina Centrinė projektų valdymo agentūra. Šiai metais Kroatija baigia Dvynių programos kvietimus ir kelių metų bėgyje baigs įgyvendinti jai, kaip valstybei paramos gavėjai, skirtus šios programos projektus“, – pasakoja D. Vaičiūnė.

Reformuoja problemines sritis

ES Dvynių programa sudaro galimybes reformas įgyvendinančioms institucijoms besivystančiose šalyse bendradarbiauti su giminingomis reformų patirtį jau turinčioms įstaigomis ir ekspertais. Projektai padeda pertvarkyti institucinę sąrangą, parengti ES reikalavimus atitinkančią teisinę sistemą ir reikalingus specialistus. Programa skirta Europos Sąjungos kaimynystės šalims ir šalims, stojančioms į ES.

Geriausią projekto pasiūlymą pateikusiai šaliai patikima įgyvendinti projektą, kuris gali trukti nuo pusės iki dvejų metų, skiriamas biudžetas nuo 200 tūkstančių iki 2 milijonų eurų. Projektus įgyvendina 10-20 ekspertų, atvykstančių į šalį trumpalaikių konsultacijų pagal sudarytą projekto įgyvendinimo planą. Didžiuosiuose ilgalaikiuose projektuose paskiriamas šalyje naudos gavėjoje projekto laikotarpiu gyvenantis nuolatinis Dvynių patarėjas, koordinuojantis projekto eigą ir trumpalaikių ekspertų veiklas.

Šalys pačios renkasi bendradarbius

Pateiktų projektų pasiūlymų atranka yra griežtai reglamentuota. Vertinamas pasiūlymo įgyvendinti projektą atitikimas naudos gavėjų poreikiams, siūlomos patirties adekvatumas, ekspertų komandos profesionalumas, jų sukaupta tarptautinė patirtis, teikiamo pasiūlymo numatomos veiklos ir jų galimas poveikis, projekto rezultatų tęstinumas. Didelės įtakos naudos gavėjams renkantis partnerius turi dvišaliai ir tarpinstituciniai santykiai su pasiūlymą teikiančia šalimi. Kartą užsimezgęs sėkmingas dviejų panašių įstaigų bendradarbiavimas vėliau atveria kelius bendradarbiavimui vis naujose srityse.

Lietuvos reformų patirtis per ES Dvynių programą puikiai vertinama įvairiausiuose sektoriuose (kovos su korupcija, teisingumo, transporto, socialinės apsaugos, muitinės, sienų apsaugos, konkurencijos politikos, žemės ūkio, kt.), ypač vertinama parama veterinarijos ir maisto saugumo, finansų ir ES fondų valdymo, teisėtvarkos, viešojo administravimo klausimais.

Lietuva tampa matoma

Užsienio reikalų ministerijos atstovai pabrėžia, kad institucijų įgyvendinamas projektas suteikia Lietuvai matomumo tarptautinėje arenoje, įtvirtina mus kaip šalį patikimą bendradarbiavimo partnerę. Europos Komisijos finansuojami projektai leidžia šalyse naudos gavėjose išplėsti Lietuvos vystomojo bendradarbiavimo veiklų apimtį, padeda intensyvinti tarpinstitucinį bendradarbiavimą. Programoje dalyvaujančių įstaigų tarptautinio bendradarbiavimo galimybės nuolat plečiasi, įgyvendintų projektų rezultatai demonstruoja Lietuvos ekspertų profesionalumą. Užsienyje dirbantys ekspertai ne tik padeda kitiems, bet ir patys tobulėja, gaudami progų savo veiklos modelį palyginti su kitokiais darbo metodais ir kylančių iššūkių sprendimo būdais, ir per projektų patirtis padeda optimizuoti institucijų veiklas ir Lietuvoje.

ES Dvynių programa padeda suprasti, kad bendromis pastangomis, koordinuodami turimas žinias, pajėgumus ir gebėjimus, galime pasiekti tarptautinių partnerių aukštai vertinamų rezultatų. Taip puikiai suvokiame, kaip padėdami kitiems ir bendradarbiaudami augame ir tobulėjame patys.

Verta paminėti Lietuvos partnerystę su Rytų šalimis. Bendradarbiavimo su Azerbaidžianu projekte 2013 - 2015 metais dalyvavęs ekspertas Skirmantas Pileckas pasakoja, kad šiai valstybei pagalbos reikėjo sustiprinant branduolinę energetiką.

Projekto metu buvo siekiama sustiprinti branduolinę reguliaciją. Jų institucija buvo sukurta 2010 metais, tai jie tik ką buvo pradėję savo veiklą. Iš tikrųjų, tokiems projektams ES Dvynių programa yra tiesiog ideali. Mūsų projektas buvo skirtas teisinės bazės paruošimui, vidinių procedūrų institucijų parengimui, darbuotojų apmokymui. Žinoma, padėti institucijai įvykdyti savo rolę“, – aiškina S. Pileckas.

Jis pats Azerbaidžiane gyvenęs viso projekto metu. Specialistai iš Lietuvos konsultavo apie įstatyminės bazės parengimą, apžvelgė pačios institucijos stiprinimo atvejus. Tačiau, anot S. Pilecko, tikėtis greito rezultato negalima. Bet bendradarbiavimas ir konsultacijos, pasibaigus projekto laikotarpiui, nedingsta: šalys ir toliau konsultuojasi, klausia patarimo bei įsiklauso į rekomendacijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)