Prieš rinkimus siūlomas „Rinkėjo puslapis“

DELFI aprašo šiuo metu aktualiausias ir gyventojų dažniausiai naudojamas el. paslaugas.

Artėjant rinkimams aktualu prisiminti „Rinkėjo puslapį“, kuris suteikia galimybę rinkėjams pasinaudoti 8 funkcijomis.Tinklalapyje gyventojai gali rasti ankstesnių rinkimų duomenis, būti informuoti apie rinkimus, susirasti savo rinkimų apylinkę ir apygardą, surasti ir peržiūrėti išrinktą kandidatą į Seimą, savivaldybės tarybą, Europos Parlamentą. Taip pat yra galimybė pateikti ir gauti reikiamus dokumentus rinkimams: dalyviai gali elektroniniu būdu pateikti reikiamus dokumentus dalyvauti rinkimuose, o rinkėjai gauti rinkėjo kortelę. Be to, visi norintys paremti savo kandidatus rinkimuose, tai gali padaryti taip pat pasinaudoję „Rinkėjo puslapiu“.

Rinkėjo puslapis

Automobilio registracija internetu

Taip pat vertėtų nepamiršti apie visus metus aktualią elektroninę automobilio registraciją. Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis sukurta elektroninė paslauga leidžia gyventojams prisijungus per „Elektroninius valdžios vartus“ įregistruoti bei išregistruoti transporto priemonę, sustabdyti transporto priemonės dalyvavimą eisme, gauti naują registracijos dokumentą vietoje prarasto ar sugadinto, užsisakyti norimus valstybinius numerius bei pagalbą transporto verslui naudojant transporto priemonių prekybinius registracijos numerius.

Gyvenamosios vietos deklaracija

Gyvenamosios vietos deklaracija internetu yra dar viena funkcija, reikalinga visiems žmonėms, o ypač gyvenantiems kaimiškose vietovėse. Reikia atsidaryti el. paslaugų tinklalapį epaslaugos.lt, pasirinkti skiltį „Gyventojams“, atidarytame puslapyje išvardintos visos Elektroninių valdžios vartų paslaugos, todėl norint deklaruoti savo gyvenamąją vietą reikia susirasti paslaugą „Gyvenamosios vietos deklaravimas Lietuvoje“, pasirinkti banką, per kurį norima prisijungti prie savo internetinės bankininkystės. Gyvenamosios vietos deklaravimo paslauga suteikia galimybę elektroniniu būdu deklaruoti gyvenamąją vietą Lietuvos piliečiui gimus, pakeitus gyvenamąją vietą Lietuvos Respublikoje, atvykus gyventi į Lietuvą ar išvykstant. Belieka atsidariusiame puslapyje suvesti prašomus duomenis ir sistema pati sutikrins pateiktus duomenis su Gyventojų registro, Nekilnojamo turto registro ir Adresų registro duomenimis, patikrins ankstesnę deklaruotą gyvenamąją vietą, paskaičiuos leistiną minimalų plotą asmeniui ir jei pateiktoje deklaracijoje nėra klaidų, paslauga bus įvykdyta per keletą sekundžių.

Elektroninės metrikacijos paslaugos

„Prisijungę prie metrikacijos paslaugų elektroninės sistemos, trumpiau vadinamos tiesiog „Mepis“, gyventojai gali užsisakyti 19 paslaugų, kurias teikia civilinės metrikacijos įstaigos: registruoti vaiko gimimą, tėvystės pripažinimą ar asmens mirtį, pateikti prašymus įtraukti į apskaitą vaiko, gimusio užsienio valstybėje, gimimą, užsienio valstybėje sudarytą ar bažnyčios nustatyta tvarka sudarytą santuoką, patikrinti duomenis, reikalingus santuokos prašymo įregistravimui, teikti prašymus pakeisti asmens vardą, pavardę, tautybę, bei užsisakyti dokumentus: liudijimus, civilinės būklės akto įrašo kopijas, nuorašus, išrašus, pažymas“, – vardija Registrų centro atstovė G. Urbonavičė.

Apie el. paslaugas žino ne visi

Elektroniniai valdžios vartai siūlo labai daug nemokamų el. paslaugų, tačiau iki šiol dalis gyventojų apie jas tiesiog nežino. Todėl viešosios informacijos prieinamumui ir visuomenės supažindinimui su el. paslaugomis, Informacinės visuomenės plėtros komitetas prie Susisiekimo ministerijos inicijavo portalo, kuriame būtų teikiama visa informacija apie e. paslaugas, sukūrimą.

Anot Informacinės visuomenės plėtros komiteto direktoriaus Ramūno Čepaičio, portalu siekiama, kad kuo didesnė Lietuvos gyventojų dalis sužinotų apie Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis sukurtas valstybės ir savivaldybių institucijų teikiamas el. paslaugas ir pradėtų jomis naudotis.

2015 m. pradžioje startavusioje atnaujintoje interneto svetainėje www.prisijungusi.lt jau publikuota daugiau kaip 100 naujų, naudingų gyventojams ir verslui elektroninių paslaugų pristatymų.

Iniciatyvos „Prisijungusi Lietuva“ naujienų portale pristatomos geriausios naujos elektroninės viešojo sektoriaus paslaugos, sukurtos 2007 – 2013 metų Europos Sąjungos struktūrinių fondų investicijų laikotarpio lėšomis. Kaip teigia Informacinės visuomenės plėtros komiteto direktorius, portalas taip pat skatina visuomenę išbandyti el. paslaugas.

„Šiame portale gyventojai gali rasti naudingą informaciją apie sukurtas ir teikiamas el. paslaugas, jas išbandyti, įvertinti ir pateikti atsiliepimą arba komentarą apie išbandytą el. paslaugą“, – tvirtina R. Čepaitis.
prisijungusi.lt portalas

Visa informacija viename portale

Svarbu paminėti, kad prisijungusi.lt skiriasi nuo Elektroninių valdžios vartų. R. Čepaitis aiškina, kad Elektroniniai valdžios vartai skirti paslaugoms užsakyti, o prisijungusi.lt – sužinoti apie tas paslaugas.

„Elektroniniai valdžios vartai – oficialus valdžios institucijų teikiamų e. paslaugų portalas, kurį administruoja Informacinės visuomenės plėtros komitetas prie Susisiekimo ministerijos, ir kuriame galima rasti informaciją ir nuorodas į visas svarbiausias Lietuvoje teikiamas viešąsias ir administracines e. paslaugas, iš kurių dalį galima užsisakyti tiesiogiai pačiame portale, o jei paslauga užsakoma tik jos teikėjo tinklapyje, į jį vartotojas nukreipiamas automatiškai. Pagrindinis skirtumas, kad www.epaslaugos.lt yra e. paslaugų portalas, kuriame galima užsisakyti ir gauti valdžios institucijų teikiamas e. paslaugas, o www.prisijungusi.lt yra tik informacinio pobūdžio portalas, kuriame viešinamos ir pristatomos naujos e. paslaugos“, – pasakoja A. Čepaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)