Domisi įvaikinimo galimybėmis

Mėnesį DELFI skelbtoje apklausoje visuomenė galėjo tarti savo žodį ir išsakyti, kurie socialinės apsaugos ir darbo klausimai jiems aktualiausi, išreikšti nuomonę, ar reikia drausti fizines bausmes prieš vaikus, kas juos paskatintų įsivaikinti, ar kaimynystėje išgirdę ar pamatę smurto artimoje aplinkoje atvejį imtųsi veiksmų ir kaip paskatinti visuomenę aktyviau prisidėti prie socialinių problemų sprendimo.

Lietuvoje socialinės apsaugos srityje netrūksta problemų. Mažos pensijos, atlyginimai lemia didelę gyventojų socialinę atskirtį, kurios rezultatas dažnai yra alkoholizmas ir smurtas. Tačiau prie socialinės srities gerinimo gali prisidėti ir pati visuomenė, garsiai išsakydama, kur ir ką reikėtų keisti.

DELFI skelbta apklausa Socialinės apsaugos ir darbo temomis parodė, kuri socialinės apsaugos ir darbo sritis visuomenei aktualiausia ir apie kurią iš jų trūksta informacijos. Anot apklaustųjų, šiandien aktualiausia yra šeimos stiprinimas: palanki aplinka šeimai, darbo ir šeimos pareigų derinimas, vaikų globa ir įvaikinimas (41,3 proc.). Taip pat visuomenei svarbu pensijos, pašalpos ir kitos socialinės išmokos (28,9 proc.). 17,9 proc. apklaustųjų teigia, kad trūksta informacijos apie jaunimo, vyresnio amžiaus žmonių integraciją į darbo rinką, darbo vietų kūrimosi skatinimą.

6,9 proc. apklaustųjų teigė, jog juos kankina klausimai, kaip pagerinti darbuotojo ir darbdavio santykius. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas" pirmininkė Kristina Krupavičienė sako, kad probleminiai darbuotojo ir darbdavio santykiai nėra jokia naujiena.

„Pirmiausia, mes visada keliame klausimą, ar geranoriški yra tiek darbdavys, tiek darbuotojas, ar jie nori bendradarbiauti. Nes labai daug darbuotojų patiria psichologinį spaudimą, atsiduria situacijose, kai darbdavys nori keisti darbo santykius, tačiau su darbuotoju nesitaria, o spaudžia darbuotoją, kad jis pats išeitų ar pakeistų poziciją. Pas mus trūksta kultūros, tokios kaip, pavyzdžiui, Skandinavijoje. Aišku, negalima teigti, kad tokia situacija yra visoje Lietuvoje. Galima rasti ir nemažai gerųjų pavyzdžių: darbovietėse nustatyta tvarka, kada, kaip ir dėl ko darbuotojas gali kreiptis į darbdavį, taikoma anoniminių apklausų praktika, kur galima pateikti savo pasiūlymus. Tačiau išdrįstančių tai padaryti yra mažuma. Mes organizuojame mokymus, diskutuojame apie tokius atvejus", – komentuoja K. Krupavičienė.


Sutinka uždrausti fizines bausmes prieš vaikus

Apklausoje pasisakyta ir dėl fizinių bausmių prieš vaikus. Šiomis dienomis tai aktualiausias klausimas. Daugiau nei pusė apklaustųjų (53,2 proc.) mano, kad fizines bausmes prieš vaikus būtina uždrausti. Tačiau net 30 proc. į klausimus atsakiusiųjų teigia, jog nėra nieko bloga, kartais suduoti vaikui. Likusieji neturi nuomonės šiuo klausimu.

Džiugina tai, kad beveik 67 proc. apklaustųjų, sužinoję apie prievartos ar smurto atvejus, apie tai nedelsdami praneštų policijai. Tačiau 30 proc. dar nėra apsisprendę, ką tokiu atveju darytų, o 4 proc. galvoja, kad tai – ne jų reikalas ir smurtautojai su aukomis turi aiškintus patys.

Norinčių įsivaikinti Lietuvoje daugėja, tačiau net 62 proc. apklaustųjų tvirtina, kad juos įsivaikinti paskatintų geresnė šeimos finansinė padėtis. Beveik 30 proc. į klausimus atsakiusių žmonių manymu, priimti naują šeimos narį juos įtikintų artimųjų palaikymas. Beveik 10 proc. žmonių bijo visuomenės požiūrio.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos teigimu, ketinama reformuoti vaiko teisių apsaugos sistemą. Po reformos vaiko atstovavimas turėtų būti kur kas efektyvesnis, o komandinis darbas – sklandesnis.

„Tai padės greičiau ir aiškiau išgirsti vaiko balsą ir padėti šeimai, kai jai dar galima padėti. Planuojama, kad vaiko teisių apsaugos specialistai veiktų komandoje, bet būtų nepriklausomi nuo savivaldybės. Jie turėtų turėti galią sutelkti kitų žinybų specialistus, nevyriausybinio sektoriaus atstovus, kartu priimti sprendimus ir pasidalinti užduotimis, kas ką daro, kad padėtų šeimai. Tam reikės centralizuoti sistemą, tad šiuo metu diskutuojama, kokiu būdu geriausia tą padaryti”, – tvirtina ministerijos atstovai.

Priduriama, kad šiuo metu Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje vyksta intensyvios diskusijos su nevyriausybininkais apie įvairius vaiko teisių sistemos aspektus, tarp jų ir apie įvaikinimo bei globos sistemų tobulinimą, smurto prieš vaikus apibrėžimo ir atsakomybės už smurtą klausimus.

Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas, kurio patobulintą projektą tikimasi Seimui pateikti jau vasario 14 d., turi siųsti aiškią žinią visuomenei, kad smurtas yra netoleruotinas. Kiekvienas turi žinoti, kur kreiptis įtarus smurtą prieš vaiką (į policiją arba bendrosios pagalbos centrą 112, į vaiko teisių apsaugos skyrių savivaldybėje arba pasikonsultuoti Vaikų linijoje 11 61 11).

Siekiant padėti šeimoms, bendradarbiaujant su nevyriausybinėmis organizacijomis, jau šiemet savivaldybėse bus pradėti steigti Bendruomeniniai šeimų namai, kuriuose šeimos sulauks įvairiapusės pagalbos: pozityvios tėvystės mokymų, psichosocialinės pagalbos, šeimos įgūdžių ugdymo ir sociokultūrinių paslaugų. Per artimiausius 3 metus tokios paslaugos turėtų būti suteiktos apie 15 tūkstančių žmonių.

Norinčių savanoriauti daugėja

Aktuali ir savanorystės bei bendruomeniškumo tema Lietuvoje. Daugiausiai, 50 proc., atsakiusiųjų mano, jog sutiktų būti savanoriais ir padėti seneliams bei vaikams. Yra norinčių tvarkyti aplinką (16,7 proc.), padėti gyvūnams (15,5 proc.), savanoriauti kultūros ir sporto renginiuose (15 proc.).

Visuomenė tikrai nori kurti geresnį gyvenimą Lietuvoje. Labiau prisidėti prie socialinių problemų sprendimo savo bendruomenėje nori 64 proc. apklaustųjų. Aktyviai bendradarbiaujant visuomenei ir valdžios institucijoms galima pasiekti didesnio efektyvumo ne tik socialinės apsaugos ir darbo, bet ir kitose srityse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)