Siekia, kad žmonės nesitrauktų iš kaimo į miestus

Tauragės apskrityje esančio Mažonų kaimo bendruomenė „Mažonų rytas“ susikūrė 2004 m. ir buvo viena iš pirmųjų bendruomenių Tauragės rajone. Jos pirmininkė Laima Šveikauskienė prieš bendruomenės įsikūrimą buvo vaikus auginanti bedarbė, o šiandien džiaugiasi ilgais „Mažonų ryto“ gyvavimo metais ir įgyvendinamais projektais. Vienas iš jų – šiemet Vietos bendruomenių metams skirtas projektas „Bendruomenės šeima – tai mes“, kurio metu buvo siekiama visų amžiaus grupių ir socialinių sluoksnių kaimo žmones įtraukti į bendrą veiklą.

Nors pastebima tendencija, kad žmonės palieka kaimus ir veržiasi į miestus, bendruomenės pirmininkė siekia išsaugoti ir net pritraukti žmones į kaimą ir parodyti, jog jame taip pat esama daug galimybių. Projekto „Bendruomenės šeima – tai mes“ aptarimo ir uždarymo šventėje simbolinėmis dovanėlėmis apdovanoti vietos žemdirbiai ir tvarkingų sodybų savininkai.

„Mūsų didžiausias tikslas – pritraukti naujus gyventojus į mūsų kaimo veiklą. Iš kitos aplinkos atvykę žmonės iš pradžių nedrįsta įsilieti į bendruomenės veiklą, tačiau stengiamės juos padrąsinti. Norime jiems parodyti, kad jie yra pastebėti ir kasmet rudenį apdovanojame tvarkingiausių sodybų savininkus – ne tik tuos, kurie kasmet gražiai susitvarko aplinką, bet ir tuos, kurie dar tik pradeda tvarkytis ir matome, kaip jie stengiasi“, – aiškina L. Šveikauskienė.

Mažonų bendruomenė

Išskirtinis dėmesys žmonėms, kurie kartais jaučiasi atskirti

Projekto metu išskirtinis dėmesys buvo skiriamas pagyvenusiems ir neįgaliems seniūnijos žmonėms, kurie kartais jaučiasi atskirti nuo visuomeninės veiklos. Atsiliepta į daugelio pagyvenusių žmonių išreikštą norą išmokti naudotis kompiuteriu, mat internetu jiems reikia susisiekti ir bendrauti su toli esančiais artimaisiais, kurių didelė dalis išvykusi į užsienį.

Susipažinti su kompiuteriais žmonėms padėjo vietos bibliotekininkės, kurios parodė, jog internetu galima ne tik susikurti socialinių tinklapių paskyras ir per jas bendrauti su artimaisiais, bet ir atsiskaityti už paslaugas, sumokėti mokesčius. Taip pat pagyvenusiems ir neįgaliesiems surengtos kūrybinės dirbtuvės, kurių metu jie galėjo atsipalaiduoti, bendrauti tarpusavyje ir jaustis reikalingais.

Mažoniškiai kiekvieną birželį traukia į kaimo šventę, į kurią kasmet susirenka po mažiausiai 200 dalyvių – tai yra bent trečdalis krašto gyventojų. „Mūsų gyvenvietėje iš viso yra apie 600 žmonių, kuriuos laikome bendruomenės nariais. Nors iš jų bendruomenės nario mokestį moka 70, niekada nei vieno iš jų neišskiriam ir viską darome dėl visų“, – aiškina L. Šveikauskienė.

Mažonų bendruomenė

Šiuo metu bendruomenė ruošiasi aplankyti visus vyresnio amžiaus žmones ir neįgaliuosius, kuriems padovanos kalėdines dovanėles. „Edukacinių renginių metų pasiuvome lino maišelius dovanoms, kad jos būtų šiltesnės. O bendruomenės vaikai ruošia kalėdinį spektaklį, kuriame pasirodys ir Kalėdų senelis – šią iniciatyvą parėmė ir savivaldybė, kuri skyrė pinigų dovanėlėms. Patys šiek tiek pinigų užsidirbame nuomodami bendruomenės namų patalpas įvairiems renginiams ir seminarams. Mes kiekvieną dieną užsiimame tam tikra veikla“, – tikina bendruomenės pirmininkė.

Ateities planai skirti vaikų gerovei užtikrinti

O kaip bendruomenė palaiko ryšį su kaimo žmonėmis ir sužino, kokie projektai jiems labiausiai reikalingi? „Manau, jog ryšio palaikymui svarbu ateiti pas patį žmogų į jo kiemą ir pasikalbėti. Jei vien tik pakabinsi skelbimą, kad kažkas vyksta – tikrai niekas neateis. Daug metų gyvenu šiame kaime, pažįstu jo žmones ir lengvai randu bendrą kalbą“, – teigia pašnekovė.

Projekto metu vaikams ir jaunimui surengta savaitę trukusi kūrybinė vasaros stovykla ir kelionė į delfinariumą. Bendruomenės iniciatyva kaimas taip pat pasipuošė naujai sutvarkyta vieša erdve, kurioje įrengti lauko treniruokliai, suoliukai, sūpynės ir čiuožyklos vaikams. Bendruomenės pirmininkė ketina ir toliau didelį dėmesį skirti vaikų užimtumui ir pakartoti šiemet sėkmės sulaukusią stovyklą.

Dar viena problema, kurią siekiama išspręsti ateityje – Mažonų kaime nėra vaikų darželio. „Kaime jaučiamas vaikų dienos centro arba šeimos centro poreikis, kuriame tėvai galėtų palikti savo vaikus kelioms valandoms. Kadangi dėl vaikų trūkumo kaime nebeliko mokyklos, likusias tuščias patalpas galima panaudoti šeimos užimtumo centro kūrimui. Jame galės likti maži vaikučiai, o po pietų prisijungti mokyklinukai ir būti iki tol, kol iš darbo grįš jų tėvai“, – aiškina bendruomenės pirmininkė.

Vaikams šeimos centre nuobodu nebus – pasak L. Šveikauskienės, ten jie galės ruošti namų darbus, žaisti ir dalyvauti neformaliame popietiniame ugdyme.

Mažonų bendruomenė

Ateityje bendruomenė ketina prisidėti ir prie kitų kaimo gyventojams aktualių problemų sprendimo – viena iš jų pirmininkė vadina į miestą vežančių autobusų trūkumą, dėl kurio yra susirūpinusi visa Tauragės seniūnija: „Turime autobusą, vežantį vaikus į mokyklą ir iš mokyklos, o pagyvenusiam žmogui nuvažiuoti į ligoninę, bažnyčią, turgų ar dar kur nors prasiblaškyti yra sudėtinga. Galime jiems teikti pavežėjimo paslaugą, kuri kainuotų tik tiek, kad būtų minimaliai padengiamos automobilio išlaidos ir mokamas vairuotojo atlyginimas.“

Pasak pirmininkės, prie bendruomenės veiklos dažnai prisideda savivaldybė, skirdama dalį lėšų projektų įgyvendinimui. „Taip pat esame užmezgę glaudų ryšį su seniūnija – seniūnas visada mums padeda. Negana to, jog sulaukiame jo skiriamo finansavimo ir gauname darbininkų, padedančių įgyvendinti projektų idėjas, bet sulaukiame ir moralinės paramos.

Susidūrė su finansiniais sunkumais, bet tradicijas išlaikė

Tuo metu Vilniaus Balsių bendruomenė neslepia, jog šie metai nebuvo tokie produktyvūs kaip anksčiau. Bendruomenės narys Eitautas Bartuškevičius apgailestauja, jog šiais metais jų kurtas projektas negavo finansavimo. „Gaila, kad negavome finansavimo, nes į tai buvo įdėta daug pastangų. Nepaisant to, išlaikėme savo tradicijas ir toliau stengiamės rodyti teigiamą pavyzdį“, – aiškina bendruomenės narys.

Nors ir negavusi finansavimo, bendruomenė kaip ir kasmet suorganizavo Balsių festivalį iš narių ir rėmėjų lėšų. Praėjusiais metais bendruomenė suorganizavo Lietuvos-Lenkijos programą, kurios metu vyko kultūriniai mainai: mažieji balsiečiai važiavo į Lenkiją, o vaikai iš Punsko taip pat vėliau apsilankė Lietuvoje.
Mažonų bendruomenė

Ilgametė bendruomenės tradicija – kalėdinio piešinio ir sveikinimo konkursas, virstantis vietos gyventojams išsiunčiama šventine atvirute. Bendradarbiaujant su mokykla, visi surinkti vaikų piešiniai ir sveikinimai keliami į bendruomenės „Facebook“ puslapį, kuriame galima balsuoti ir išrinkti labiausiai patinkantį piešinį ir sveikinimą. Daugiausiai balsų surinkę piešinys ir sveikinimas sujungiami dizainerės ir pagamina 1,5 tūkst. atviručių, aplankančių mikrorajono šeimas.

„Tai didelis darbas – vaikai pasirūpina kalėdine dvasia kiekvieno namuose. Taip skatiname vaikų pilietiškumą ir atkreipiame dėmesį į pamirštus žmones, kurie galbūt šiemet negavo nei vieno atviruko. Šią tradiciją puoselėjame jau 12-13 metų“, – tikina E. Bartuškevičius.

Artimiausiu metu bendruomenė ketina atidaryti viešąją biblioteką, kurioje kiekvieną vakarą vyks įvairūs renginiai, edukacinės programos. Taip pat organizuojamas Vilniaus bendruomenių krepšinio turnyras, o penktadienį įžiebta Balsių kalėdinė eglė. Keletą metų Balsių bendruomenė neturėjo savo eglės, o šiemet tradicija sugrįžo – vietiniai žmonės padovanojo savo kieme augančias egles.

Nepaisant sunkumų, su kuriais kartais tenka kiekvienam susidurti, pagal savo galimybes bendruomenės rūpinasi savo krašto gerove ir įtraukia vietinius žmones į visus suvienijančias veiklas. Lietuvos Respublikos Seimas 2016 metus paskelbė Vietos bendruomenių metais.

Toks sprendimas priimtas, norint pabrėžti vietos bendruomenių reikšmę įgyvendinant Europos Sąjungos ir nacionalinę regioninę politiką ir atsižvelgiant į siekį stiprinti vietos savivaldą kaip pilietinės visuomenės formavimo pamatą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)