„Labai džiaugiamės, kad mus iš pataisos namų perkėlė į šituos namus. Turiu dukrytę mažytę, kuriai yra 7 mėn. ir labai džiaugiuosi, kad ji turės galimybę šalia visuomenės augti“, – sako į Vaiko ir motinos namus persikėlusi jauna mama Agnė.

Pažins tikrą gyvenimą

Moteris pasakoja, kad gyvena naujomis permainomis. Anot jos, vaikams labai svarbu pažinti gyvenimą laisvėje, kad jų jau paaugusių netrikdytų kiti žmonės ir kad vaikai gebėtų prisitaikyti prie visuomenės.

„Žinoma, labai džiaugiamės kad mus perkėlė iš pataisos namų čia. Atsirado galimybė gyventi namų sąlygomis, mano vaikui - augti šalia visuomenės. Turime pavyzdžių, kad kiek vyresni vaikai, išėję į miestą su sesutėm – nes mes pačios negalim jų išvesti – bijo žmonių, bijo vieni užeiti į parduotuvę. O čia atvykus vaikams su mamomis jie nebijo, yra drąsūs, bendrauja su žmonėmis“, – pasakojo moteris.

Kalėjimų departamento prie Lietuvos Teisingumo ministerijos direktorės Živilės Mikėnaitės nuomone, šis projektas – žingsnis į priekį dėl geresnės nuteistųjų vaikų ateities.

„Mes turime eiti į priekį, ir kad vaikai, kurie yra kartu su motinom tarp įkalinimo sienų, jie neturėtų ten būti. Norime jiems sutekti geresnį šansą augti, vystytis ir tobulėti“, – teigė ji.

Gyvens tik atrinktos

Vaiko ir motinos namai, kaip tikimasi, taps ne tik išsigelbėjimu nuteistųjų vaikams, bet ir gyvenimo mokykla jų mamoms, skatins jų pakartotinai nebenusikalsti.

„Panevėžyje įsteigti Vaiko ir motinos namai leis nuteistosioms su mažamečiais vaikais gyventi už įkalinimo įstaigos sienų ir užtikrins normalią vaikų psichosocialinę raidą. Tai padės spręsti ne tik Panevėžio pataisos namų Vaiko ir motinos skyriaus perpildymo problemą, bet ir suteiks geresnes sąlygas nuteistųjų resocializacijai ir integracijai į visuomenę atlikus bausmę“, – sako teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Nors į Vaiko ir motinos namus pakliūti nori visos nuteistosios su vaikais, juose gyventi galės tik labai geros reputacijos moterys, kurios atitiks griežtus reikalavimus.

„Moteris bus atrenkamos pagal tam tikrus kriterijus. Vertina ir psichologai, ir kiti specialistai jų psichologinę būseną, jų norą eiti dirbti, auginti vaikus ir keistis. Ir čia bus moterys, kurios tikrai norės dirbti, auginti vaikus kitaip. Bus sudaryta galimybė įsidarbinti ir vaikus palikti darželyje, ruoštis išeiti į laisvę visai kitokioms“, – sakė Ž. Mikėnaitė.

Motinos ir vaiko namams steigti Panevėžyje lėšų iš specialios programos skyrė Norvegija.