„Žmogui visuomet yra naudinga dalyvauti procese, kuris jam svarbus. Teisme paskutinį žodį taria teismas, o mediacijoje yra išklausomos ir nusprendžia abi pusės. Dažnai mūsų susitikimai pasibaigia rankos paspaudimu ir tą patį žmonės padaro susitikę gatvėje, nes paprasčiausiai vienas ant kito nebepyksta“, - sako Šiaulių apygardos Probacijos tarnybos mediatorė Roberta Petkevičiūtė.

Jai pritaria ir mediatorių pagalbą priėmęs Klaipėdos rajono gyventojas Arūnas Kniūras. „Mediacijos dėka buvo pradėtas dialogas, atsirado nusiraminimas abiems pusėms, vienas kito supratimas. Iš įtampos ir nežinomybės buvo pereita prie susitarimo“, - teigė pašnekovas.

Nuo pykčio prie draugystės

Kaip pasakoja A. Kniūras, gaisro metu buvo nuniokotas jo turtas, o įvykio kaltininkas – išgėręs kaimynas. „Kaip pusiau juokais sakė gaisrininkai, gaisro priežastis – pilnatis. Esą dažnai taip nutinka, kad išgeriantys žmonės per pilnatį kažką nesąmoningo padaro“, - pasakoja nukentėjusysis, kuris iki įvykio su kaimynu džiaugėsi draugiškais santykiais. Po gaisro situacija pasikeitė - Arūnas atskleidžia, jog su kaimynu daugiau nei metus net nesikalbėjo.

Pasak jo, teismo nutartyje buvo numatyta žalą atlyginti per metus, tačiau to nesulaukęs Arūnas jau buvo kreipęsis į advokatą pasitarti, kaip elgtis toliau. Būtent tuomet su juo ir susisiekė mediatoriai, kuriems pradėjus tarpininkauti su kaimynu buvo pasirašyta sutartis.

Iki šiol problemų dėl jos laikymosi nėra – kadangi pasirašyta bendrai susėdus ir suplanavus kaip, kada, kokiomis sumomis atlyginti žalą, kaimynas tvarkingai laikosi sutartyje numatytų įsipareigojimų.

Pasak Arūno, iki tol, kol su juo susisiekė mediatoriai, apie mediacijos galimybę jis nežinojo, tačiau šiandien džiaugiasi jos rezultatais.

„Žinoma, situacija situacijai nelygi. Bet šiuo konkrečiu atveju, kuomet esame kaimynai, labai svarbus tas bendravimas ir po įvykio.

Nėra malonu, kai kaskart prasilenkdamas turi veidą nusukti. O mediacijos dėka mūsų santykiai grįžo į senus gerus laikus – dabar susitinkamam, pasikalbam. Svarbiausia, kad žmogus supranta, jog padarė klaidą ir stengiasi ją ištaisyti“, - tikina pašnekovas.

Užpildo spragą teisinėje sistemoje

R. Petkevičiūtė teigia, jog mūsų šalies teisinėje sistemoje, kuri stokoja psichologų, mediacijos sistema, kuri pirmiausia išklauso žmogų, „paglosto jam galvą“, yra itin reikalinga ir duodanti gerų rezultatų. „Žinoma, pirmuose susitikimuose būna ir pykčio, ir ašarų – juk žmonės ateina po ne vienerius metus trukusių konfliktų. Tačiau paskutinėje mediacijos stadijoje, kuomet jauti tam tikrą atsipalaidavimą, susikalbėjimą tarp žmonių – tuomet atsiskleidžia tikroji mediacijos nauda“, - sako specialistė.

Kreiptis į mediatorius ir spręsti ginčus taikiai gali bet kuris gyventojas – ši paslauga nemokama. Ją teikia probacijos tarnybos visuose šalies regionuose.

Mediacijos projektas yra vienas iš šešių Norvegijos finansinio mechanizmo lėšomis finansuojamos programos „Pataisos, įskaitant bausmes be įkalinimo“ projektų. Jam įgyvendinti skirta daugiau kaip 387 tūkst. EUR parama. Iš jų 85 proc. sudaro Norvegijos finansinio mechanizmo ir 15 proc. Lietuvos bendrojo finansavimo lėšos.

Pasak teisingumo ministro Juozo Bernatonio, platus mediacijos taikymas ginčuose yra brandžios ir konstruktyvios visuomenės požymis. "Probacijos tarnybos specialistai apmokyti spręsti visų baudžiamojo proceso stadijų ginčus – tiek iki baudžiamojo persekiojimo ir ikiteisminio tyrimo, tiek teisminio nagrinėjimo metu ir po nuosprendžio priėmimo. Tikimės, kad mediacija padės ginčus išspręsti operatyviai ir taikiai“.