* Greitai įsimena informaciją. Daugeliui vaikų informacija pro vieną ausį įeina, pro kitą - išeina. Tačiau gabūs vaikai sugeba greitai įsiminti informaciją ir ją vėliau puikiai atgaminti.

* Turi daug interesų. Gabūs vaikai domisi daugybe įvairių dalykų. Gabūs vaikai domisi ne viena sritimi - juos žavi istorijos, menas rankdarbiai ir t.t.

* Anksti išmoksta skaityti ir rašyti. Jei jūsų vaikas labai protingas, tikėtina, kad beveik neraginamas anksti išmoks skaityti ir rašyti.

* Turi meninių talentų. Vaikai, kurie turi neįprastų muzikinių ir kitų meninių talentų, dažnai vadinami gabiais. Mažylius, kurie sugeba piešti su vaizdo perspektyva, turi labai gerą klausą ar panašių sugebėjimų, galima priskirti gabių vaikų kategorijai.

* Sugeba ilgam sukoncentruoti dėmesį. Daugeliui vaikų sunku ilgam sukaupti dėmesį, tačiau gabūs mažyliai sugeba ilgiau išlikti susikaupę.

* Turi gerą atmintį. Kai kurie gabūs vaikai sugeba prisiminti, kas įvyko, kai jie buvo dar mažesni. Pavyzdžiui, dvimetis gali prisiminti įvykį, kuris nutiko, kai jam buvo pusantrų metukų.

* Jo žodynas turtingas. Jei vaikas pradėjo anksti šnekėti, tai dar nereiškia, jog jis yra gabus. Tačiau jei jo žodynas turtingas, o sakiniai ilgi, jis gali būti gabesnis, nei manote.

* Pastebi mažiausias detales. Gabus vaikas puikiai įsimena detales. Vyresniam vaikui gali būti įdomu, kaip tiksliai veikia koks nors mechanizmas, o jaunesnis vaikas sugebės padėti žaisliukus ten, iš kur paėmė, ir pastebės, jei kažkas dingo iš įprastos vietos.

* Yra savikritiškas. Paprastai vaikai nelabai nerimauja dėl savęs ir kitų žmonių, nebent jų draugai turi kažką, ko jis irgi nori. Gabūs vaikai elgiasi priešingai: jie rūpinasi aplinkiniais ir negaili kritikos sau.

* Suvokia sudėtingus reiškinius. Labai protingi mažyliai sugeba suprasti sudėtingus reiškinius, santykių subtilybes ir pasižymi abstrakčiu mąstymu. Jie suvokia problemų šaknis ir ieško sprendimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)