Pasirinkus netinkamą kuprinę vėliau gali varginti sprando, pečių juostos, nugaros, juosmens srities ir galvos skausmai.

Svarbiau ne kuprinės rūšis, o jos svoris

Anot kineziterapeuto Audriaus Šalavėjo, dažniausiai tėvai daro klaidas ne pasirinkdami kuprinę, o nekontroliuodami, kiek daiktų į ją yra įdedama.

„Kuprinės svoris neturėtų viršyti 15 proc. vaiko kūno masės. Tad jeigu vaikas sveria apie 40 kilogramų, jo kuprinė turėtų sverti ne daugiau kaip 7-8 kilogramus. Tačiau dažnai tuo nėra vadovaujamasi, tad atsiranda įvairūs stuburo iškrypimai“, - patikino specialistas.

Todėl jis patarė kaip įmanoma daugiau sumažinti kuprinės svorį. Pavyzdžiui, pakalbėti su mokytoja dėl galimybės dalį knygų ar sąsiuvinių palikti mokykloje arba naudotis sparčiai populiarėjančiomis daiktų palikimo spintelėmis, kurios jau yra dalyje mokyklų.

„Jeigu tokios galimybės nėra, būtų galima tartis su bendraklasiais, kad, pavyzdžiui, vieno dalyko vadovėlį nešiojasi vienas vaikas, kito – kitas. Šiais laikais yra labai daug rašliavos, kurią reikia nešiotis kuprinėje, tad reikia rasti protingus apkrovos mažinimo sprendimus. Pavyzdžiui, juk pratybų kiekvieną dieną daryti nereikia. Arba neretai vienam mokomui dalykui reikia turėti vadovėlį, žinyną ir dar klausimyną. Tokiu atveju reikėtų pasitarti su mokytoju, kokių knygų, kada reikės. Tai žymiai palengvintų situaciją“, - įsitikinęs kineziterapeutas.

Patarė, kaip sutaupyti

Biuro prekes parduodančios įmonės „Officeday“ Rinkodaros projektų vadovė Viktorija Masaitytė pastebi, kad tam tikros mados vyrauja ir kuprinių rinkoje. Tad norintiems sutaupyti tėvams ji siūlo pasižvalgyti po praėjusių metų kolekcijas. Pasirodo, jose galima rasti kokybiškų gaminių už mažesnę kainą.
K. Gumauskienė
Augant interneto skvarbai, didėjant el. knygų ir vadovėlių pasiūlai, planšetė tampa puiki alternatyva sunkioms knygoms, kurias teko nešioti mums ar mūsų tėvams. Be to išmanus nešiojamas įrenginys leidžia greitai ir patogiai surasti norimą informaciją, reikalingą medžiagą pamokoms ar paskaitoms.

„Praėjusiais metais buvo labai populiarios žirgais puoštos kuprinės, šiemet – su futbolo motyvais. Tai, matyt, lėmė ir futbolo čempionatas bei tėčių įtaka. Taip pat labai populiarios ir ryškios kuprinės su nesenstančiais herojais, pavyzdžiui, mikimauzais, Kempiniuku ir Žmogumi voru“, - pasakojo V. Masaitytė.

Knygas siūlo pakeisti planšetėmis

Tuo tarpu internetinės parduotuvės „Pigu.lt“ rinkodaros direktorė Kristina Gumauskienė pabrėžė tai, kas metus parduodama vis daugiau brangesnių ir aukštesnės kokybės gaminių.

„Didelis dėmesys skiriamas patogios kėdės mokyklinukui parinkimui, darbo stalams. Pastebime, kad kas metus parduodame vis daugiau brangesnių ir itin aukštos kokybės vaikiškų baldų. Šiemet fiksuojame net apie 50% augimą. Taip pat tėvai noriai perka žinomų gamintojų kuprines, kurios tarnauja ilgesnį laiką ir padeda vaikui išlaikyti taisyklingą laikyseną“, - pasakojo K. Gumauskienė.

Anot jos, šių laikų mokinys turėtų kuprinėje nešioti mažiau knygų, o informaciją laikyti išmaniuosiuose įrenginiuose, pavyzdžiui, planšetėse.

„XXIa. vaikų kuprinėse, be penalų ir rašymo priemonių vis dažniau atsiranda planšetės. Manome, kad ši tendencija išliks ir ateityje. Augant interneto skvarbai, didėjant el. knygų ir vadovėlių pasiūlai, planšetė tampa puiki alternatyva sunkioms knygoms, kurias teko nešioti mums ar mūsų tėvams. Be to išmanus nešiojamas įrenginys leidžia greitai ir patogiai surasti norimą informaciją, reikalingą medžiagą pamokoms ar paskaitoms“, - patikino K. Gumauskienė.

Kas renkantis kuprinę yra svarbiausia?

Mokyklinė kuprinė turi atitikti Lietuvos higienos normą HN 41:2003 „Mokyklinės prekės”:

Mokyklinė kuprinė turi būti su dviem diržais, geriausia reguliuojamo ilgio, ir rankenėle.

Kuprinės diržai turi būti pagaminti iš standžios medžiagos, platūs (apie 35-40 mm). Jei diržai siauresni, tai pečių lygyje turi būti antpečiai.

Išorinėje kuprinės pusėje turi būti atšvaitai.

Nešamos kuprinės apačia neturi būti žemiau moksleivio juosmens.

Kuprinės nugarėlė turi būti iš tvirtos, tačiau minkštos medžiagos, sutvirtinta plastikiniu karkasu, kuris neleistų krypti nugarai.

Tuščia kuprinė pradinių klasių mokiniams turi sverti ne daugiau kaip 700 g, vyresniųjų klasių mokiniams - ne daugiau kaip 1kg.

Sunkiausius daiktus dėkite į tą kuprinės dalį, kuri yra arčiausiai nugaros.

Gera kuprinė pasiūta iš tvirtų, neblunkančių, pakankamai lengvų medžiagų.

Ypatingai stebėkite, kad vaikas neneštų per sunkios kuprinės ir persimetęs per vieną petį - kryps stuburas, formuosis ydinga laikysena, galimi ir daug rimtesni sveikatos sutrikimai.