Lyderiai turi:

priimti sprendimus už kitus žmones, prisiimti už juos atsakomybę;

būti pasiruošęm nepagarbai, pavydui, priešiškumui ir nepasitenkinimui;

mokėti nuolat išlaikyti ir apginti savo poziciją;

mokėti būti vienam - juk lyderis eina visų priešakyje vienas.

Tačiau bet kokiu atveju, siekiant šiuolaikinėje visuomenėje būti pageidaujamu ir reikalingu, taip pat profesinėje sferoje, reikia padėti vaikui suprasti save, suvokti savo individualumą, išvystyti didžiulį potencialą, glūdintį jame, vystant jame lyderio savybes, susijusias su jautrumu ir lankstumu.

Vis dėlto auginti reikia ne tikslo siekiantį lyderį, o tiesiog gerą žmogų, pasižymintį tam tikromis lyderio savybėmis. Juk komunikabilumas, pasitikėjimas savimi, darbštumas, mokėjimas bendrauti, atsparumas stresui visuomet pravers, padėdami vaikui parodyti gerąsias savo savybes įvairiose gyvenimo situacijose.

Jei jūsų vaikas nuo gimimo energingas ir charizmatiškas, jis turi visus šansus tapti lyderiu, sugebančiu vesti kitus žmones. Jei gamta jūsų vaikui lyderio potencialo nepagailėjo, jūs gebėsite užauginti jį savarankišku žmogumi, paversti jį tikra asmenybe, patrauklia daugeliui žmonių, o galbūt – ir lyderiu.

Siekdami lavinti lyderio savybes, pasistenkite apsaugoti vaiką nuo perdėto savo vertės suvokimo, egoizmo, žvaigždės komplekso, ambicingumo, pagyrūniškumo, manipuliavimo kitais žmonėmis, taip pat nuo skausmingo savo nesėkmių priėmimo.

Pasitikėjimas savimi ir sėkmingumas

Patekdamas į įvairias situacijas ir sugebėdamas parodyti savo aktyvumą, vaikas pajunta pasitikėjimą savo jėgomis, įgyja patirties nugalėti kliūtis. Vakar jis dar negalėjo, o šiandien sugebėjo, ir viską padarė pats! Sėkmės jausmas suteikia sparnus, padėdamas vaikui judėti į priekį.

Reikia padrąsinti vaiką, padėti jam tapti ryžtingu ir lanksčiu, reikia tartis su juo, keistis nuomonėmis, brėžti jam tikslus, diskutuoti, ieškoti optimalių variantų, analizuoti situacijas, leisti jam rizikuoti ir priimti sprendimus.

Reikia paaiškinti vaikui, kad nesėkmės – tai patirtis, kurios nereikia bijoti ir iš kurios reikia darytis išvadas. Tiesiog stebėkite, kad sėkmių jo gyvenime būtų daugiau nei nesėkmių, kad vaiko širdyje neišsišakotų nevykėlio sindromas.

Optimistiškumas ir bendravimas

Bendraujantys vaikai, sugebantys lengvai rasti bendrą kalbą su žmonėmis, moka gerai kalbėti ir mėgaujasi populiarumu tarp kitų vaikų. Svarbu vaiką išmokyti teigiamo bendravimo būtent šeimos rate.

Pagarbiai kalbėkite su vaiku, svarstydami su juo įvairias jį dominančias temas. Tuomet su kitais žmonėmis jis bendraus taip pat.

Mokykite vaiką savo poreikius ir norus išreikšti žodžiais, nuoširdžiai su juo kalbėkitės, daugiau klausinėkite ir skatinkite vaiką taip pat užduoti klausimus.

Girkite vaiką, tuomet šį bendravimo būdą jis galės pritaikyti ir kitiems vaikams.

Nuteikite jį optimistiškai, mokykite kiekvienoje situacijoje ieškoti ne minusų, o pliusų.

Atsakingumas, tikslo siekimas ir darbštumas

Jei namuose vyraus darbštumo atmosfera, vaikas augs veiklus ir darbštus.

Reikia girti vaiką už iniciatyvą, savarankiškumą, kokybiškai atliktą darbą.

Vaikui keliami tikslai turi būti realūs, reikia vykdyti savo pažadus, apdovanoti jį už atliktus darbus, kad jis ir toliau norėtų juos daryti ateityje.

Reikia suteikti vaikui atsakomybę atlikti darbus, kurie yra jo jėgoms, tačiau taip pat jis turi suprasti, kad jo poelgiai turi tam tikras pasekmes.

Jei vaikui nepasisekė, nekritikuokite, patarkite, ką jam daryti.

Mokykite atlikti darbus iki galo.

Nebauskite darbu.

Pripratęs dirbti vaikas ir mokykloje gerai mokysis.

Geras būdas

Svarbu vaikystėje ugdyti vaiko estetinį ir etinį suvokimą: nesipešti, mandagiai kalbėti, neimti svetimų daiktų be leidimo, neskriausti, suvokti, kad gėris gimdo gėrį, o blogis – blogį. To vaikas mokosi tik šeimoje: pasitikėjimo, meilės, simpatijos, prisirišimo, sąžiningumo, geranoriškumo, teisingumo, savivertės jausmo, kilnumo, atjautos, mokėjimo atsiliepti į svetimą skausmą, išklausyti kito nuomonę, vertinti savo ir svetimus poelgius.

Veiklos sfera

Įsižiūrėkite, ką mėgsta jūsų vaikas. Reikia lavinti tuos dalykus, kuriems vaikas turi gabumų.

Emocingumas ateityje padės kurti gerus santykius su įvairiais žmonėmis.

Mokėjimas analizuoti situacijas, išskirti gerąsias ir blogąsias puses, kritiškumas.

Intelektualumas – platus požiūris ir mokėjimas pritaikyti žinias praktikoje.

Organizatoriaus sugebėjimai.

Punktualumas ir patikimumas.

Jei vaikas jaus užnugarį – namus ir šeimą – jis užtikrinčiau ir sėkmingiau dalyvaus savo vaikiškame kolektyve. Tikrą lyderį galima išauginti tik ten, kur vaikas turi stimulų augimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)