Ašarų ir emocinių proveržių vengimas

Patyrę tėvai ir kvalifikuotos vaikų auklės puikiai žino, kad mažesnio amžiaus vaikas, išgirdęs „ne!“, dažnai sureaguoja visai nelinksmai ir pakankamai garsiai. Žinoma, kai kurie dalykai turi būti pasakomi aiškiu ir suprantamu „ne!“, pavyzdžiui, nepaklusnumas saugumo taisyklėms.

Tačiau mažesni nusižengimai gali būti ištaisomi tiesiog nukreipiant vaiko dėmesį. Kai vaikai blogai elgiasi, tai dažniausiai ne todėl, kad jie yra išdykę ar agresyvūs – paprasčiausiai jie dar iki galo nesupranta, ko iš jų tikimasi.

Tėvams ir kitiems besirūpinantiems svarbu išmokyti savo vaikus tinkamo elgesio, tačiau pamokos išmokstamos lėtai, reikalingi besikartojantys priminimai, mat reikia daug laiko, kol vaikai pradės rodyti nuoseklią ir savarankišką elgesio kontrolę. Kol tebedirbate su pamokomis, galite daug pasiekti duodami švelnius priminimus, kurie nukreips vaikų dėmesį į kur kas labiau priimtiną veiklą.

Efektyvūs išblaškymo ir dėmesio nukreipimo metodai

Dažnai vaikai taip įsitraukia į savo užsiėmimus, kad pamiršta visą juos supantį pasaulį, tuo pačiu, žinoma, ir elgesio taisykles, kurias jiems nurodė tėvai.

Be to, užtrunka, kol vaikai įgyja ir suvokia emocijų kontroliavimo tendencijas, todėl nenuostabu, kad kurį laiką jie yra linkę perdėtai reikšti pyktį ar susierzinimą tada, kai šokama ne pagal jų dūdelę.

Kai sujungi dvi vaikų charakteristikas, tampa pakankamai paprasta suvokti, kodėl kartais tėvų ir kitų besirūpinančių kantrybės yra smarkiai išbandomos.

Vietoje įsitraukimo į nesibaigiantį karą su mažų vaikų norais, gudrūs globėjai yra linkę nukreipti vaikų dėmesį nuo nepriimtino link labiau pageidaujamo elgesio.

Pavyzdžiui, jeigu vaikas užsispyrusiai žaidžia su daiktais, esančiais ant stalo, kai tuo tarpu tėvams tai visai nepatinka, jie galėtų pabandyti nukreipti vaiko dėmesį įtraukdami jį į žaidimą ar pasiūlydami labiau žaidimams tinkantį daiktą, pavyzdžiui, spalvotą balioną. Mergaičių dėmesį neabejotinai atitrauktų mamos nebenaudojamos kosmetikos krepšelis.

Tas pats metodas tinka ir tuomet, kai vaikai reikalauja jiems netinkamų užkandžių ar gėrimų vietoje sveikų ir vaikams tinkančių skanumynų.

Nors vyresnių vaikų taip neapgausite, pasiūlydami kažką, ko jie nenori, minėtieji metodai vis dar gali suveikti. Dažniausiai mokyklinio amžiaus vaikai puikiai žino, ko iš jų tikisi tėvai, nepaisant to, jie vis tiek norės išbandyti ribas.

Tėvai gali duoti priminimus kaip tinkamas alternatyvas, kurios dar ir suteikia jausmą, kad po derybų abi pusės pasitraukė „laimėjusios“.

„Antrojo“ šanso galimybė tuomet, kai vaikai nori daryti kažką, kam jų tėvai tikrai nepritars, suteikia jausmą, kad jų gyvenimo kontrolė yra perduodama į jų rankas, kai tuo pat metu tėvai prižiūri vaikų elgesį pagal nustatytas taisykles.

Koncentruotis į gerus dalykus

Deja, per dažnai tėvai nesugeba parodyti, jog pastebi ir vertina gerus vaikų pasirinkimus ir elgesį; vietoje to sukoncentruoja dėmesį į nusižengimus. Tereikia nedidelio požiūrio ir dėmesio koncentravimo pakeitimų – verčiau pastebėkite teigiamas akimirkas vaikų gyvenime ir skirkite kuo mažiau dėmesio nepaklusnumams – ir namuose vėl įsivyraus laimė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)