Jos žodžiais, baisiausia, kad tokiu atveju nėra net į ką kreiptis pagalbos: „Tėvai nesigaudo, o pažįstamų klausti - gėda“.

„Šlykščiausia, kad tas nuotraukas net ne aš susidėjau, o draugų draugai, su kuriais vakarojome. Pasidalijo su visais, kuo tik gali, kad pažvengtų. Paskambinau, aprėkiau, kad visai negalvoja – mokslo metai ant nosies, o „Facebook“ pilnas baliavotojų vaizdelių. Ačiū Dievui, tėvų drauguose neturiu, bet kiti tai turi! Galvojate, nepasikalbės vieni su kitais?“ - jaudinosi trečią gimnazijos klasę pradėjusi mokinė.

Kad ir kaip Ramintai ši situacija nemaloni, ji sakė iš jos daug pasimokiusi. Visų pirma, kad socialiniai tinklai „gali žmogui sugadinti gyvenimą“. Antra pamoka – ne visi „Facebook“ draugai verti jais būti.

Kaip iš FB pašalinti netinkamą turinį

Kas žinotina „Facebook“ bendruomenės naujokams ir galbūt jų tėvams, nenorintiems, kad jų vaikai taptų FB pajuokos objektu, DELFI klausė skaitmeninių sprendimų agentūros „The Chocolate“ vadovo Tomo Nemūros.

-Visų pirma reikėtų susitvarkyti paskyros privatumo nustatymus, apribojant vartotojus, kurie gali matyti vartotojo turinį, siųsti jam žinutes, žymėti vartotoją nuotraukose ar komentaruose, publikuoti turinį ant vartotojo sienos ir t.t.

Šios teisės suteikiamos konkrečioms vartotojų grupėms: visiems draugams, tik artimiausiems draugams, šeimos nariams ir t.t. Visa tai lengvai nustatoma „Privacy Shortcuts“ skiltyje.

Kitas žingsnis - rinktis vartotojus, kurie patenka į draugus. Jaunesnės auditorijos elgsena „Facebook“ tinkle dažnai primena rekordų siekimą, kuris surinks daugiau draugų ar pažįstamų. Negalioja jokie filtrai ir į draugus priimami visi vartotojai iš eilės, išskyrus, nebent, tėvus.

- Kaip elgtis su „draugais“, kurie šlykščiai komentuoja ar įžeidžiančiai aptarinėja tavo nuotraukas ir pasidalijimus?

-Nepageidaujamus vartotojus galima blokuoti. Tai padaryti galima spaudžiant „Privacy shortcuts“ ikoną, esančią viršuje, greta „Settings“ ikonos. Tuomet reikia rinktis „How do I stop someone from bothering me“.

Jūsų publikuojamas turinys blokuojamų vartotojų nepasiekia.

- Ką daryti su „Facebook“ draugais, kurie nei šį, nei tą siuntinėja ir daro gėdą prieš kitus?

Privatumo nustatymai leidžia apsibrėžti, kokioms vartotojų grupėms kokius veiksmus leidžiate atlikti. Apsiribokite artimiausios aplinkos draugais ir įsitikinkite, kad tik tokie vartotojai priskirti šiai grupei.

Priskirti draugus grupėms nesudėtinga:

- einate į konkretaus, drauguose esančio vartotojo profilį;
- spaudžiate greta vartotojo vardo ir pavardės esantį elementą „Friends“ ir pasirenkate „Close friends“ ar kitą norimą grupę.

- Dar viena problema – per daug aktyvūs tėvai. Kaip jiems pasakyti ar parodyti, kad jei jau yra priimti į draugus – nesielgtų kaip draugeliai, nes gėda?

-Jei nenorite tėvų pašalinti iš draugų, galite riboti veiksmus, kuriuos jie gali daryti su jūsų turiniu. Privačių žinučių siuntimą ir „chat“ funkcijas galima palikti, o komentavimo ar turinio publikavimo ant jūsų sienos – riboti.

- Ką daryti, jei internete pradėta platinti intymi informacija? Ar įmanoma tai sustabdyti?

-Konkrečiai „Facebook“ atveju tokį turinį sustabdyti galima. Jeigu įžeidžiantis, žeminantis ar diskredituojantis turinys siejamas su jumis (pvz., nuotraukoje sukuriama jūsų profilio žymė / „tag“), turite du variantus: galite panaikinti žymę, esančią turinyje, arba inicijuoti šio turinio pašalinimą.

Tokiu atveju reikėtų spausti ant nuotraukos, eiti į 'Options'/ 'Report/ Remove tag' ir sekti instrukcijas.

Be abejo, toks scenarijus neapsaugo nuo turinio kopijų, kurias „jūsų gerbėjai“ gali padaryti ir publikuoti kituose šaltiniuose.

Matėme daug panašaus pobūdžio atvejų susijusių su politikais ar prekės ženklais - nepageidaujamo dėmesio sulaukęs turinys originaliame šaltinyje būdavo panaikinamas, tačiau kas nors suspėdavo pasidaryti tokio turinio kopiją. Tuomet belieka tikėtis, kad košmaras ilgai nesitęs ir vartotojų susidomėjimas greitai persikels ant kito turinio.

Bet kuriuo atveju, sprendimai, kaip sumažinti žalą, visuomet gerokai imlesni laikui nei prevencinės priemonės, padedančios nepatekti į tokias situacijas.

- Kokių vaizdų šiukštu nedėti?

-Čia, tikriausiai, pakaktų spręsti remiantis sveika nuovoka ir prisiminti, kad publikuojamas turinys prieinamas ir kitiems vartotojams.

- Prieš kelerius metus buvo rašyta apie tai, jog FB tampa per daug visuotinu ir jauniems žmonėms nebėra laisvo bendravimo vieta, tad neišvengiamai atsiras alternatyvų – mažiau kontroliuojamo ir suaugėliams pažinaus komunikavimo erdvių. Gal turite informacijos apie naujas internetines bendruomenes ar komunikacijos erdves, kuriomis naudojasi ar pradeda naudotis kontrolei alergiški žmonės?

-Bendravimas kitose platformose ypač būdingas jaunesnio amžiaus grupėse - Vakarų šalyse dabartiniai trylikamečiai beveik nesinaudoja „Facebook“ tinklu dėl amžiaus cenzo: reikia būti bent 13 metų amžiaus norint susikurti „Facebook“ paskyrą.

Nemažai žmonių, iki sukako trylika, naudotis FB negalėjo, tad įprato prie „Twitter“, „Instagram“, „Vine“ ar sparčiai populiarėjančio „Snapchat“. Šiais įrankiais puikiai naudojasi ir „Facebook“ vartotojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (211)