Tai daryti galima savarankiškai – skaitant straipsnius ar įvairią literatūrą, bet Lietuvos zoologijos sodas suteikia kur kas įdomesnį būdą tai padaryti. Viešnagės zoologijos sode metu galima užsisakyti ir papildomą ekskursiją ar edukacinę programą. Jos metu ne tik būna kalbama apie šių dienų pavojus gamtai, bet prie jos galima ir prisiliesti tiesiogiai.

„Mūsų pagrindinė misija ir vizija yra šviesti visuomenę apie aplinkosaugą, gamtosaugą. Vedame eksursijas, edukacines programas“, – pasakojo Lietuvos zoologijos sodo edukologė Erika Bašinskaitė.

Tiek edukacinės programos, tiek pažintinės ekskursijos nėra vedamos pavieniams asmenims. Reikia bent dešimties žmonių grupės. Prie bilieto kainos simboliškai priskaičiuojamas 40 euro centų mokestis.

Pažintinių ekskursijų metu su gyvūnais susipažįstama iš arčiau. Apie juos pasakojomos ne tik enciklopedinės žinios, bet ir unikalios kiekvieno individo istorijos – kiekvienas gyvūnas su atskiru charakteriu ir per daugybę metų zoologijos sode paliekantis ne vieną linksmą ar įdomią istoriją.

„Pasirinkus ekskursiją įdėmiai apžiūrime zoologijos sode esančius gyvūnus. Kalbame apie jų išsaugojimą, gamtoje esančius pavojus, buveinių nykimą, žmonių daromą žalą. Ne tik apskritai, bet prie kiekvieno gyvūno stabtelėję kalbamės ir apie konkrečiai jiems gresiančius pavojus. Edukacinių programų metu galima ir iš arčiau susipažįstame su gyvūnais. Pavyzdžiui, vaikai palietę greitai išmoksta apie skirtingų roplių odų išnaras“, – pasakojo edukologė.

Per pažintinę ekskursiją tikrai liūtės ar tigro nepaglostysi, bet edukacinių programų metu jų drąsesni dalyviai gali paglostyti prijaukintą iguaną ar Madagaskaro tarakoną, dalyviai iš arti pamato kuo skiriasi iguanų ir gyvačių išnaros ir panašiai.

„Ekskursijomis daugiau domisi vaikai, bet būna ir studentų ar suaugusiųjų grupių. Ateina ir tokių, kurie nėra visai atitolę nuo gamtos ir į zoologijos sodą užsuka ne tik gerai praleisti laiko. Pavyzdžiui, per mano darbo karjerą esu sutikusių tokių lankytojų, kurie gamtoje yra sutikę ir balinių vėžlių, o tai yra labai sunku ir reta“, – pasakojo E. Bašinskaitė.

Pasaulis darosi mažesnis ne tik keliauti panorusiems žmonėms, bet ir gyvūnams, stumiamiems iš jų natūralių buveinių. Iš E. Bašinskaitės galima išgirsti ir labai praktiškų patarimų ką daryti sutikus nuodingą gyvatę ar mešką, žinoma, ne Lietuvoje.

Zoologijos sodas žvelgia ir į ateitį. Ruošiamos ir naujos programos.

„Kalbėsime apie aplinkos taršą, tirpstančius ledynus, besikeičiantį klimatą. Gyvūnams gi būtent dėl to ir kyla daugiausiai pavojų. Lietuvoje esame aktyviausiai edukacinę veiklą vykdantis zoologijos sodas. Bandome plėtoti tai, ką mūsų įkūrėjas Tadas Ivanauskas pradėjo, stengiamės žmonės įskiepyti jo vertybes“, – baigė edukologė.