Tiesioginės transliacijos bus matomos visur

Tautiška giesmė aplink pasaulį“ veiklos iniciatorius Raimundas Daubaras šiais metais pasitelkė daugybę būdų tautiškai giesmei atrasti kelią į lietuvio širdį ir pažadinti norą giedoti kartu. Su IT ir telekomunikacijų bendrovių „Teo“ ir „Omnitel“ pagalba bus užtikrinta, kad bet kurioje vietoje esantys lietuviai pasijustų svarbia iniciatyvos grandimi ir galėtų sklandžiai stebėti transliacijas, girdėti giesmę realiu laiku ir prisidėti savo balsais.

Tiesioginę renginių transliaciją bus galima stebėti liepos 6 d. 20 val. „LRT Kultūra“ bei „Lietuvos Ryto“ televizijos eteryje, visuose populiariausiuose lietuviškuose naujienų portaluose, taip pat giedoti pakvies ir Youtube platforma, leidžianti patogiai į giesmę įsitraukti ir už šalies ribų esantiems lietuvių balsams bei senoliams ar kaimiškose vietovėse gyvenantiems žmonėms, kurie galės prie šios iniciatyvos prisijungdami neišeidami iš namų. Ją bus galima rasti atsidarius „Tautiškos giesmės aplink pasaulį“ paskyrą. Tautiška giesmė skambės nuo 21 val., o vienybės jausmą sustiprinti padės daug platformų internete apimančios tiesioginės transliacijos.

Bus galima matyti, kiek žmonių gieda kartu

Idėjos iniciatorius R. Daubaras atskleidžia, jog Vilniuje tautišką giesmę kvies užtraukti Moksleivių dainų šventės dalyviai, Kaune skambės operetės atlikėjų balsai, Kernavėje vyks istorinis folklorinių ansamblių pasirodymas, o Trakuose patriotinėms dainoms naują ir modernų skambesį suteiks pripažinti Lietuvos atlikėjai. Visus šiuos pasirodymus bus galima stebėti gyvai, laikyti savo delne naudojantis telefonu arba stebėti kompiuterio ar televizoriaus ekrane. Tautišką giesmę pakvies giedoti žymūs Lietuvos balsai – Viktoras Diavara, Jurgis Brūzga, Jurgis Didžiulis ir kiti, o renginio vedėju Trakuose taps žurnalistas Andrius Tapinas.

Himno giedojimui nusiteikti padės ir kiti garsūs žmonės, iš anksto skelbdami žinią per „Facebook" live. Pasak R. Daubaro, iš Juodkrantės gali prisijungti ir Andrius Mamontovas, o socialiniame tinkle plinta įvairių žymių atlikėjų įrašai, kviečiantys „giedok su manimi“. Nuo 20:50 iki 21:05 val. „Omnitel" suteiks laisvą ir nemokamą duomenų prieigą prisijungti prie „Facebook" live ar bet kurio iš populiariausių lietuviškų interneto portalų rodomą transliaciją. Stebėti transliaciją bus paprasta ir patogu kiekvienam interneto vartotojui.

„Gražu yra tai, kad visi drauge galėsime dainuoti sinchroniškai. Triukas toks, kad bet kokį šaltinį pasirinkus duomenys yra nemokami, o mes galėsime matyti, kiek iš viso lietuvių buvo prisijungę prie iniciatyvos“, – džiaugiasi R. Daubaras.

Be kita ko, ši iniciatyva padės suprasti, kiek svarbų momentą lietuvių prisijungia prie interneto, norėdami sudalyvauti gražioje akcijoje.

Drąsi svajonė: ketina suburti 4 milijonus lietuvių

Toli gražu tai dar ne visi iniciatyvos „Tautiška giesmė aplink pasaulį“ planai, skirti Lietuvos garbei. Tradicija tapęs tautiškos giesmės giedojimas artėjančiais metais žada užaugti dar didesnis, kasmet nustebinti vis labiau ir įtraukti kiek įmanoma daugiau lietuvių. Artėja svarbi diena Lietuvai ir jos gyventojams – Lietuvos atkūrimo šimtmetis. 2018-iems metams R. Daubaras išsikėlė drąsų šūkį ir tautiškai giesmei ketina suburti 4 milijonus lietuvių.

„Iki šio skaičiaus dar trūksta 1,2 milijonų žmonių. Tikslui pasiekti turime dar 2 metus, per kuriuos visom priemonėm – per socialinius tinklus, per internetą – subursime lietuvius iš viso pasaulio“, – idėjos autorius atskleidė, kaip gražiai iniciatyvai bus pasitelktas internetas.

Raimundas Daubaras

R. Daubaras net neabejoja ilgaamžiu tradicijos tęstinumu ateityje ir idėjų nestokoja. 2017-ieji paskelbti Piliakalnių metais, todėl iniciatorius žada kitąmet Valstybės dieną ir tautišką giesmę susieti su šia svarbia lietuviško kraštovaizdžio dalimi ir paraginti Lietuvos savivaldybes sutvarkyti piliakalnius. R. Daubaras atskleidžia, kad kitų metų idėja – vykdyti tiesioginę tautiškos giesmės transliaciją nuo 100 piliakalnių. Vėlgi, be modernių technologijų panaudojimo kitų metų renginys taip pat neįsivaizduojamas. Tam pasitarnaus Lietuvoje puikiai išvystyta spartaus interneto infrastruktūra.

Tradicija tapusi idėja kasmet giedoti tautišką giesmę gimė dar 2009 m., kai Lietuvos buriuotojai „Tūkstantmečio odisėjos“ metu jachta apiplaukė pasaulį, aplankė įvairiuose jo kampeliuose išsibarsčiusius lietuvius ir Lietuvos vardo tūkstantmečio proga susivienijo vieningai tautiškai giesmei. Šiemet šią giesmę giedosime jau septintą kartą, o R. Daubaras ragina nepamiršti, jog ši tradicija yra unikalus reiškinys, pabrėžiantis lietuvių tautos išskirtinumą pasaulyje ir įrodantis mūsų vieningumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)