„Pagrindinis kriterijus renkantis ministrus buvo padorumas, sąžiningumas ir profesionalumas bei ryžtas daryti pokyčius“, - prieš pristatymą sakė LVŽS sąrašo lyderis Saulius Skvernelis.

Vis dėlto, vėliau jis įvardino, kad ne visi kandidatai bus atskleisti:

„Neįvardinti ministrai yra pasirinkti, davę sutikimą, bet šiandien turime situaciją, yra tam tikra vyraujanti politinė kultūra, žmonės yra dirbantys valstybinėse pozicijose, pavyzdžiui, vidaus reikalų sistemoje. Žmonės prašė gerbti jų privatumą.“

LVŽS kandidatai į ministrus:

Aplinkos ministerija – Kęstutis Navickas

Energetikos ministerija – Virgilijus Poderys

Finansų ministerija – Stasys Jakeliūnas

Kultūros ministerija – Liana Ruokyte Jonsson

Sveikatos apsaugos ministerija – Aurelijus Veryga

Švietimo ministerija – Vilija Salienė

Ūkio ministerija – Mantas Katinas

Užsienio reikalų ministerija – Petras Vaitiekūnas

Žemės ūkio ministerija – Bronius Markauskas

VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute (TSPMI) LVŽS pristatė ir savo programą. Tiesa, politikai kalbėjo labiau apie vertybes, o ne apie konkrečius darbus, kuriuos ketina daryti. Politologai partijos programoje rado ir nukopijuotų pastraipų.

Kovos su priklausomybėmis

Ramūnas Karbauskis programos pristatyme nusprendė kalbėti ne apie konkrečias programos nuostatas, tačiau apie vertybes bei apie kovą su priklausomybėmis.

„Pasirinkau šnekėti ne tiek apie pačią programą, kiek apie vertybes ir principus. Iš mano patirties politikoje galiu pasakyti, kad valstybę dabar valdo Vyriausybė, o Seimas jai tik patarnauja. Mes pasirinkome kelią į profesionalią Vyriausybę. Sakyčiau, kad dabar didžiausia problema Lietuvoje yra nekompetencija, neprofesionalumas ir neatsakomybė. Beveik nėra ministro Lietuvoje, kuris turėtų pakankamai kompetencijos, skandalai, kurie ritasi vienas po kito, tai įrodo“, - kalbėjo R. Karbauskis.

Pasak politiko, pastaruoju metu jis pasigenda kompetencijos valstybės valdyme: „Ministerijoms ima vadovauti žmonės, kurie nieko nesupranta apie šią sritį. Mūsų sąraše yra trečdalis nepartinių žmonių, tai yra apsisprendimas, mes suprantame, kad prisiimti atsakomybę už valstybės valdymą yra labai didelis iššūkis, mes tam ruošiamės. Suprantu tai, ko nesupranta kitų partijų vadovai, stebint ministrų sąrašus, kurie buvo ministrai vienose srityse, dabar jau pretenduoja į kitas ministerijas, tai nieko gero nežada.“

R. Karbauskis, kalbėdamas apie programą, paminėjo ir priklausomybių klausimą: „Būtų laiko gaišimas, jeigu dabar jums pradėčiau vardinti programos punktus, viskas yra pasiekiama internete. Mūsų kieta pozicija yra ta, kad reikia įveikti priklausomybių klausimus, 48 proc. vyrų turi priklausomybę nuo alkoholio, 18 proc. moterų turi priklausomybę. Reiks priimti sprendimus, jie bus priimti, jie yra paremti mokslo pagrindu. Gal sprendimai atrodo kardinaloki, bet kitaip mes nepasieksime tikslo. Sveika gyvensena turi tapti pagrindu.“

S. Skvernelis: pagrindinės problemos yra emigracinės

LVŽS sąrašo lyderis Saulius Skvernelis trumpai užsiminė apie programos punktus.

„Kas norėjo, programą galėjo pasiskaityti, mes tai įgyvendinsime, tai ne pažadai, o mes tai padarysime. Pirmiausiai kalbame apie darnų žmogų, šeimos puoselėjimą, galimybę sudaryti šeimai palankias gyvenimo sąlygas. Pagrindinės problemos yra emigracinės problemos, dėl to mes akcentuojamės į šeimą ir į žmogų. Turime skaudžią situaciją su vaikų globos problemomis, mūsų programoje atrasite šias nuostatas. Mes labai akcentuojame paramą nevyriausybinėms organizacijoms, kurios susijusios su šeimų palaikymu.

Atskirą dalį įtraukėme į programą – smurto suvaldymą. Patyčių, smurto demonstravimo šalyje yra per daug, daug žmonių nusižudo ir žūsta visuomenėje, nespręsdami šios problemos, skatiname visuomenėje susipriešinimą. Sveikatos apsauga – turime labai aiškias priemones padaryti kardinalias, bet neišvengiamas reformas, padaryti skaidrią sveikatos apsaugos sistemą.“

S. Skvernelis prakalbo apie tiesioginius seniūnų rinkimus: „Žmonės nori už savo veiksmus atsakingos savivaldos, mes tai tikrai padarysime, pavyzdžiui, įvedant tiesioginius seniūnų rinkimus.

Turime žiūrėti į regionus ir negalime leisti nykti mūsų miesteliams, ten nėra prieinama nei sveikatos apsauga, nei švietimas, nei darbo ir užsidirbimo galimybės.

Aplinkosaugos srityje yra daug nelogiškų draudimų, apie kuriuos net valdininkai negali paaiškinti, kam jie reikalingi. Manome, kad žalioji energetika yra mūsų ateitis. Be to, svarbus aplinkosauginis sąmoningumas, pavyzdžiui, atliekų tvarkymas. Turėtų tai būti sprendžiama pilietišku būdu, skatinant atliekų rūšiavimą, tuomet nereikėtų ir atliekų deginimo perspektyvų.“

S. Skvernelis pabrėžė, kad programoje taip pat labai svarbi yra kova su korupcija bei prekyba poveikiu. Be to, jis nusprendė paneigti su šia partija siejamus mitus dėl gynybos.

„Privalau paneigti vieną mitą, esame už mūsų gynybos galių stiprinimą, nesidairome į rytus, saugumo politika yra vienas iš mūsų prioritetų, norime, kad gynybai būtų skirta 2 proc.“, - aiškino S. Skvernelis.

Rado plagiatą

VU TSPMI dėstytoja Nerija Putinaitė valstiečių ir žaliųjų programoje rado ir plagiato požymių.

„Yra nukopijuotos kai kurios pastraipos nuo „Investuok Lietuva“ vieno leidinio, tiesiog radau, jog buvo nukopijuotos nuostatos, studentų atveju tai būtų plagiatas, partijų atžvilgiu, gal yra gerai, kad remiamasi dokumentais, bet tokiu atveju nėra siūloma kažko naujo. Bet yra nederėjimas programoje tarp politinių nuostatų ir to, kas yra įvardijama kaip priemonės nuostatoms įgyvendinti“, - kalbėjo N. Putinaitė.

S. Skvernelis teigė, kad nėra draudžiama naudotis jau sukurtomis strategijomis, tik galbūt reikėjo nurodyti, kas cituojama: „Tikrai nemanau, kad yra padaryta copy-paste, bet tiesiog tos frazės ir problemos kartojasi. Jeigu tai yra prieinama iš viešų strategijų, jas galima naudoti, tik galbūt reikėjo nurodyti, kad yra paimta iš kažkur ir pacituoti. Jeigu taip yra, ištaisysime šią klaidą.“

Programa sukėlė nerimą

VU TSPMI dėstytojui Romas Švedui kai kurie punktai programoje sukėlė nerimą.

„Galiu pasakyti apibendrinus, kad problemos programoje yra matomos, bet mano galva, jos yra fragmentiškos, priemonės neišgrynintos, pamirštas smulkus ir vidutinis verslas, su teisės viršenybės principu kyla nerimas. Programoje nėra įvardinta, kuo mes geresni tarkime už estus, o mes investicijas pritrauksime tik tada, jeigu būsime už juos geresni“, - kalbėjo R. Švedas.

Jam pritarė ir N. Putinaitė: „Įdomiausias dalykas programoje yra tas įvardintas darnumas, dažniausiai darnus vystymasis būna kažkur pakabinamas, o štai dabar į darnumą žiūrima rimčiau. Labai įdomios yra ideologinės vertybinės nuostatos, kurias galima išskirti. Aš įvardinčiau kaip partiją, kuri yra labai socialistiškai angažuota, yra socialistinė partija su labai stipria nacionalistine kryptimi kultūroje. Kodėl aš taip sakau? Viena pagrindinių partijos nuostatų yra stipri valstybė. Yra numatoma labai daug valstybės intervencijų, kišimusi, man keista, kaip tokios nuostatos atsiduria partijos programoje. Aš nesakau, ar tai gerai, ar blogai, tiesiog tokios yra nuostatos.“

Nuostatos nedera tarpusavyje

N. Putinaitė kritikavo ir programoje matomą nuostatų nederėjimą ir prieštaravimą viena kitai.

„Labai pasigedau motyvacijos kėlimo, net kalbant apie šeimą, kad ne tik valstybė įspaustų į rėmus, bet patys žmonės tai norėtų daryti. Labai stipri valstybė minima visose sferose. Visa kultūra yra pajungiama tautiniam kultūros paveldui išsaugoti. Labai mažai žiūrima į žmogišką potencialą, talentus. Tai yra labai socialistinė programa, kaip aš sakau ir man labai sunku įsivaizduoti, kaip ji sukurtų tą gerovės Lietuvą, kur žmonės aktyviai veiktų.

Kitas dalykas, kuris man užkliuvo, kad yra vidinis vertybinis nederėjimas programoje. Matoma, kad priemonės, kuriomis norima įgyvendinti nuostatas, yra labai fragmentiškos. Didžiausias nederėjimas yra tarp idėjinių nuostatų ir konkrečių priemonių“, - aiškino N. Putinaitė.

Jai antrino ir R. Švedas: „Darnos idėja tikrai gera ir graži, tačiau norėčiau pritarti Nerijai, kad konkrečių priemonių trūksta. Be to, programoje yra numatytas teisės viršenybės principas, tada tikrai apima nerimas“.



Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (371)