Vairavimas – tai kompleksas užduočių, kurioms įvykdyti reikalinga didelė koncentracija ir ramus elgesys. Nustatyta, kad pykčio netvardantys vairuotojai dažniau viršija greitį, staiga netikėtai persirikiuoja, nesilaiko saugaus atstumo važiuodami įkandin, važiuoja degant raudonam šviesoforo signalui ir kt.

Visi vairuotojai yra veikiami stresą sukeliančių situacijų kelyje, net jei ir nekenčia nuo streso savo kasdieniniame gyvenime. Stresą patiriantis žmogus turi didesnę riziką sukelti eismo įvykį ar papulti į jį. Tyrimai rodo, kad stresas, skubėjimas, jautimasis nelaimingu yra faktoriai, siejami su padidėjusia avarijos rizika.

Jei vairuotojas jaučia agresyvumą, išsiblaškymą, neseniai turėjęs praradimų ar avarijų, ar jo vairavimo įgūdžiai yra menki, tuomet neabejotinai, jį kelyje lydi stresas.

Kaip sumažinti stresą?

Žinoma, nuo rytojaus negalite visiškai nustoti vairuoti, bet sumažinti stresą vairuojant galite. Štai keletas patarimų.

1.Venkite staigaus greičio didinimo ir stabdymo, tai trečdaliu padidina degalų sąnaudas. Be to agresyvus vairavimas nulemia netaisyklingą sėdėseną.

2.Prižiūrėkite mašiną. Jeigu mašina suges vidury kelio, tai Jums atneš ne tik stresą ir rūpestį, bet ir dideles sąskaitas.

3.Teisingai pripūstos padangos yra saugesnės, be to ilgiau tarnauja.

4.Nelaikykite salone pašalinių daiktų, avarijos atveju jie gali sužaloti arba būti avarijos priežastimi (pvz. butelis gali pariedėti po pedalu). Be to sunkūs daiktai didina degalų sąnaudas.

5.Oro kondicionierius turėtų veikti vidutiniu intensyvumu. Jei lauke 30 laipsnių karščio, o automobilyje 18 laipsnių, išlipus didelis temperatūrų skirtumas gali sukelti šoką, nes organizmas turės staigiai prisitaikyti prie kitų oro sąlygų, ir tai sukels stresą.

6.Visada išlaikykite atstumą nuo kitų transporto priemonių, kad spėtumėte sustabdyti.

7.Įsitikinkite, kad visi keleiviai prisisegę diržus.

8.Garsiai leidžiama muzika blaško dėmesį, ir sukelia stresą Jums, ir aplinkiniams.

9.Neviršykite greičio, ypač mieste. Būkite dėmesingi žaidžiančių vaikų, dviratininkų, per perėją einančių pėsčiųjų atžvilgiu, jie dažnai nekreipia dėmesio į atvažiuojančias mašinas atžvilgiu.

10.Prie vairo mažiau galvokite apie asmenines ir darbo problemas.

11.Ramus, tolygus kvėpavimas padeda atsipalaiduoti.

12.Nevairuokite jei esate pavargęs, darykite reguliarias pertraukas kas dvi valandas po 15 min., kad pagerėtų koncentracija.

13.Nepasiduokite kitų vairuotojų provokacijoms.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)