„Gruodį per dvi savaites susitikome su daugiau nei pusės Lietuvos regionų žmonių su negalia organizacijų atstovais. Mūsų tikslas –išgirsti regionuose gyvenančių žmonių su negalia rūpesčius ir kartu rasti kiekvienai bendruomenei svarbiausių klausimų sprendimo būdus“, – sveikinimo žodį susirinkusiems tarė Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Algirdas Šešelgis.

Forumo dalyvių teigimu, nepaisant miesto valdžios ir gyventojų pastangų žmonės su negalia Telšių ir Klaipėdos regionuose susiduria su esminėmis problemomis, kurių sprendimo būdų ieškota diskusijos metu.

„Žmonių, turinčių negalią, globa vis dar išlieka viena opiausių problemų mūsų regione. Nors stebime gerėjančią situaciją, vis dar pasitaiko atvejų, kuomet žmonės su negalia kenčia nuo savo globėjų, nesulaukia jų tinkamos priežiūros, negali patys savarankiškai disponuoti pajamomis ir dėl to patiria finansinius nuostolius. Dirbame ir stengiamės, kad negalią turintys asmenys gyventų oriai ir nesusidurtų su panašiomis situacijomis“, – kalbėjo Telšių „Vilties mokyklai“ ir organizacijai „Telšių viltis“ atstovaujanti Stasė Giedrienė.

Pratęsdama organizacijos „Telšių viltis“ atstovės kalbą Telšių savivaldybės socialinio skyriaus pavaduotoja pridūrė, kad reikalingi pokyčiai, formuojant žmonių su psichine negalia globos principus ir priimant politinius sprendimus.

„Šeimų, besirūpinančių artimaisiais, turinčiais psichinę negalią, atsakomybė yra itin didelė. Pavyzdžiui, žinome atvejų, kai giminaičiai patiria finansinių problemų dėl šeimos nario su psichine negalia naudojamos kredito paskolos, kurios jis nėra pajėgus grąžinti. Manome, kad būtinas aktyvesnis tokių šeimų švietimas ir konsultavimas globos klausimais. Šioje situacijoje labai svarbūs ir prevenciniai valdžios sprendimai, kurie padėtų užkirsti kelią panašioms situacijoms“, – sakė savivaldybės socialinio skyriaus pavaduotoja.

Forume Telšiuose dalyvavę Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai savo ruožtu patvirtino, kad jau peržiūrimi neįgalumo nustatymo kriterijai, atsižvelgiant į negalios pobūdį.

Apibendrindamas diskusiją Telšių rajono meras Vytautas Kleiva teigė, kad miesto bendruomenei svarbiausia kiekvieną narį laikyti lygiaverčiu, todėl didžiausios pastangos dedamos auginant bendrą miesto ir rajono gyventojų gerovę bei užtikrinant patogumus kiekvienam.

„Matome, kad mūsų regiono žmonių požiūris į negalią keičiasi, jie tampa atviresni ir tai padrąsina negalią turinčius asmenis aktyviau dalyvauti visuomenės gyvenime. Manau, kad būtent atviroje ir lygiavertėje visuomenėje žmonės, turintys negalią, gali geriausiai jaustis ir aktyviai veikti.“, – kalbėjo V. Kleiva.

Žmonėms su negalia skirti forumai „Kartu veikime drąsiai“, gruodžio 3 d. prasidėję renginiu Panevėžyje, gruodžio 5 d. vyko Raseiniuose, gruodžio 9 d. – Ukmergėje, gruodžio 15 d. paskutinis forumas vyks Marijampolėje. Renginiuose dalyvauja Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei Panevėžio, Raseinių, Ukmergės, Telšių ir Marijampolės regiono neįgaliųjų organizacijų atstovai, taip pat kviestiniai svečiai. Forumus organizuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija bei Neigaliųjų reikalų departamentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją