Pasak tautodailininkės Marijos Liugienės, visa savaitė iki Velykų yra rimties laikas, tačiau ypač tylos buvo laikomasi Didįjį šeštadienį. Tą dieną žmonės vengdavo įsijungti radijo imtuvus.

„Tai tylos momentas, kada, pavyzdžiui, būdavo kepama duona ir šalia krosnies bežaidžiantys vaikai sudrausminami netriukšmauti, nes ne ta diena triukšmui, ir neva duonos pluta atšoks, o kepalas susklis“, - apie papročius kalbėjo tautodailininkė.

DELFI skaitytojams moteris priminė, kad tą dieną vertėtų netuščiažodžiauti, neapkalbėti ir susikaupti. Tokiu būdu mąstoma apie Kristaus kančią.

„Tai yra sakralinis laikas, juk jei būsime triukšme, chaose, mes nieko nesuprasime, turime pajausti tą atgimimo jausmą, reikšmę“, - pasakojo M. Liugienė.

Moteris pasakojo, kad anksčiau žmonės tą dieną vengdavo įsijungti radijo imtuvą. Tad, tą patį, pasak jos, vertėtų padaryti ir su televizoriumi ar kompiuteriu.

„Žinau žmonių, kurie kasdien sąsiuvinyje rašo tai, ką padarė tinkamo, gero, ir atvirkščiai. Didysis šeštadienis tinkama diena atsiversti užrašus ir pasvarstyti apie asmeninius įvykius ir jų pasekmes. Tiesa, nebūtina tai daryti rašytiniu būdu, galima mintyse pabūti su savimi, prisimenant savo elgesį su kitais“, - DELFI pasakojo M. Liugienė.

Tautodailininkė taip pat priminė, kad Didysis šeštadienis tinkama diena atsiprašyti, ištaisyti klaidas, grąžinti skolas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)